Înapoi în viitor în proiectul Radioterapiei de la Piteşti

# Proiectul este suspendat de un an pentru refacerea studiului de fezabilitate. Se pare că nu a fost timp suficient pentru ca acesta să fie remediat şi să treacă prin Consiliul Judeţean, în condiţiile în care mii de pacienţi oncologici au nevoie de radioterapie.
# Termenul înaintat de Consiliul Judeţean, 15 august 2022, este imposibil de realizat şi dacă se dă mâine ordinul de începere a lucrărilor. Numai obţinerea autorizaţiei de construire durează minimum două luni. 

 

Proiectul laboratorului de radioterapie pe care Consiliul Judeţean l-a anunţat din 2019, asumat şi de actuala conducere în oferta electorală, este în stand-by, cu şanse de a pierde echipamentul de la care a pornit ideea acestui laborator. În aprilie 2019, Consiliul Judeţean anunţa aprobarea studiului de fezabilitate, iar în august 2019 era încheiat contractul pentru proiectare şi execuţie cu asocierea condusă de societatea Star Trading Impex SRL. Până acum s-a realizat doar proiectul, pentru că, spre surprinderea constructorului, contractul a fost suspendat, pe termen nelimitat, în februarie 2020. 

CITEȘTE ȘI ... A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară


 De ce nu se înaintează în proiectul laboratorului de radioterapie?


Explicaţiile oferite de către Consiliul Judeţean Argeş, unde înţelegem că s-a proptit contractul, nu sunt foarte lămuritoare şi se contrazic pe alocuri. Conform acestora, contractul de lucrări este suspendat din 18 februarie 2020 până la aprobarea noilor indicatori tehnico-economici. Comisia tehnico-economică din cadrul CJ, condusă la acel moment de actualul preşedinte al instituţiei, Ion Mînzînă, a identificat diferenţe între studiul de fezabilitate, care a avut şi avizul ISU, şi proiectul tehnic şi a recomandat „punerea în concordanţă a acestora”. Tot CJ specifică faptul că în perioada următoare studiul de fezabilitate refăcut va fi înaintat spre analiză, dezbatere şi aprobare plenului Consiliului Judeţean Argeş. Nu înaintează şi un interval de timp însă.

CITEȘTE ȘI  ... Angajat al unei primării din Argeș acuzat de delapidare!


 Se dă vina şi pe COVID


Un alt motiv invocat în suspendarea contractului este COVID-ul. Laboratorul este construit în curtea Centrului de Diagnostic şi Tratament, acolo unde se află şi Secţia de Boli Infecţioase care a preluat pacienţii COVID. În răspunsul oficial al CJ se precizează că s-a decis ca lucrările să fie suspendate pentru ca muncitorii să nu fie supuşi riscului de infectare. Deşi scrie că „Spitalul Judeţean a considerat oportună decalarea termenelor investiţiei” pe acest considerent, constructorul declară că nu era niciun pericol de contaminare.

„Noi avem un obiectiv în lucru şi la sediul principal al Spitalului Judeţean de Urgenţă. Acolo nu se mai îmbolnăvesc lucrătorii!? Şi cum s-ar fi infectat din moment ce angajaţii noştri nu intră în contact nici cu bolnavii, nici cu persoanlul medical, nu stau nici în interiorul secţiilor?!”, a declarat Victor Marinescu, managerul Star Trading, care a menţionat că nu a fost informat de ce s-a suspendat contractul şi nici pe ce perioadă.

CITEȘTE ȘI ... Mai trebuie să port mască dacă m-am vaccinat! Răspuns oficial: DA


 CJ spune că nu există riscul să pierdem aparatul, pe de o parte, şi că sunt negocieri, pe de altă parte


Timp de un an, s-a bătut pasul pe loc, iar Ministerul Sănătăţii întreabă constant cum stăm cu proiectul, existând riscul de a direcţiona aparatul în alt judeţ, acolo unde există laborator. Consiliul Judeţean spune că aparatul de radioterapie pus la dispoziţie de MS nu va fi pierdut în favoarea altor judeţe, însă specifică şi că la acest moment „se desfăşoară negocieri între Ministerul Finanţelor (împrumutantul), Ministerul Sănătăţii şi al Băncii Mondiale, în vederea extinderii termenului de finalizare a proiectului privind reforma sistemului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar în vederea completării / finalizării activităţilor acestuia. Prin acest proiect este finanţată şi investiţia Laborator de Radioterapie SJU Piteşti.”, ceea ce dă de înţeles că nu e nimic stabilit exact, dacă încă se negociază. 

CITEȘTE ȘI ... Petreceri oprite de poliție. A plouat cu amenzi


 15 august 2022, data de la care bolnavii oncologici vor beneficia de radioterapie?!


Acesta este termenul avansat de către Spitalul Judeţean, beneficiarul investiţiei, o dată ireală din punct de vedere al procedurilor şi a ceea ce presupune lucrările de construcţie. Primul pas care trebuie făcut este acela de a fi aprobat SF-ul în Consiliul Judeţean, iar acesta nici nu a fost pus pe vreo ordine de zi. Apoi urmează faza de obţinere a avizelor şi a autorizaţiei de construcţie, adică minimum două luni, în cel mai fericit caz. Termenul de execuţie efectivă a clădirii este de 20 de luni, iar după aceasta ar urma montarea aparatului şi punerea lui în funcţiune, care ar mai însemna câteva zeci de zile. Deci, conform oricăror calcule, termenul asumat de beneficiar este unul imposibil. 


„Şi mâine dacă ar da ordinul de începere nu ştiu dacă ar putea fi funcţional laboratorul. Ordinul respectiv se obţine doar pe baza autorizaţiei de construcţie, iar asta nu se poate obţine mai devreme de 30 de zile. Eu, pe partea de execuţie, am 20 de luni, pentru că nu mai pun proiectarea, care a fost 3 luni, deoarece am deja proiectul. Să zicem că trag tare şi termin mai devreme, dar mai durează montarea şi punerea în funcţiune a aparatului.”, ne-a mai explicat Victor Marinescu, managerul Star Trading. 

CITEȘTE ȘI ... Accident la Țițești! A pierdut controlul mașinii și a lovit un autoturism parcat


 Circa 1,4 milioane lei alocate până acum pentru investiţie


Consiliul Judeţean Argeş specifică faptul că până acum, în 2019 şi 2020, s-au alocat circa 1,4 milioane lei. Studiul de fezabilitate a costat 120.000 lei, iar refacerea lui şi verificarea de valabilitate, alte 45.000 lei. Deşi sunt trecute şi sume alocate investiţiei şi proiectului tehnic, niciun leu din acestea nu a ajuns la constructorul care are în sarcină proiectul tehnic şi execuţia. 
Din păcate, cât instituţiile găsesc scuze, pacienţii oncologici pierd dreptul la viaţă, prin lipsa accesului la radioterapie. Anual, în Argeş, sunt diagnosticaţi cu diferite afecțiuni oncologice peste 1.000 de oameni, dintre care aproximativ 500 au nevoie de radioterapie. La nivel de judeţ, în evidenţă oncologică se află un număr total de 17.745 pacienţi, iar pentru mulţi dintre ei s-a pierdut deja perioada optimă de tratament, în multe cazuri din cauza faptului că aşteptarea pentru accesul la tratamentele radioterapeutice variază între două şi cinci luni, după cum anunță presa națională.

 

Preluare: Saptamanalul Ancheta