În plină isterie a Brexitului, Ovidiu Baciu a investit 2 milioane lire la Londra

În plină criză a Brexitului, în vreme ce tot mai mulți dintre românii ce dețin afaceri în Anglia fac tot posibilul să şi le mute pe continent, omul de afaceri piteștean Ovidiu Baciu face o mişcare extrem de îndrăzneaţă, investind 2 milioane de lire sterline tocmai în capitala Marii Britanii. Informaţia vine chiar de la patronul celei mai mari fabrici de confecţii din judeţ, Francesca Industries, care a detaliat într-un interviu acordat publicaţiei G4Media în ce constă investiţia şi, mai ales, de ce a ales să facă acest pas tocmai acum, când economia engleză este sub semnul incertitudinii. 


Ovidiu Baciu a explicat că a făcut această investiţie pentru a asigura supraviețuirea fabricii de confecții din România, pentru următorii 10 ani. La 27 de ani de la înfiinţare, afacerea a urcat la alt nivel, Ovidiu Baciu investind  în compania britanică Ann Reeves: „Am făcut toate calculele înainte de a decide investiția de la Londra. Inclusiv taxele vamale. Am luat în calcul 12% costuri suplimentare în cazul în care va avea loc un Brexit fără acord”, a povestit omul de afaceri argeșean. 

 

 

 


 Joint venture cu producătorul internaţional Ann Reeves


Întrebat de ce a făcut totuşi acest pas considerat de mulţi ca fiind foarte riscant, Ovidiu Baciu a explicat: „Pentru a micșora costurile și pentru a oferi retailerilor haine competitive și de înaltă calitate. Pe lângă dezvoltarea unei noi unități de producție în afara țării, am ales să facem un joint venture cu producătorul Ann Reeves din Londra. Asta a însemnat preluarea parțială a unui etaj superior în businessul de confecții, așa cum este el organizat internațional. Dacă până acum Francesa Industries executa comenzile producătorului din afară, după 25 de ani concepe și investește în produs alături de partenerii occidentali”. În luna aprilie a acestui an, s-au pus bazele acestui joint venture cu compania din Londra, iar tranzacția a fost finalizată la începutul lunii iunie. 

 

 

 

 De la 4 maşini de cusut în căminul studenţesc la afaceri în Londra


„Investiția în Londra se ridică la 2 milioane de lire sterline, dar grosul îl reprezintă capitalul de lucru. Asta înseamnă suma de bani investită în materie primă, salarii, birouri de IT, asistență externalizată. Ann Revees are acum 24 de salariați localizați chiar în centrul Londrei”, a mai povestit Ovidiu Baciu. 
Omul de afaceri piteștean a rememorat, cu acest prilej, începuturile afacerii sale, din anul 1992, când a pus bazele Francesca Industries cu  două camere închiriate într-un cămin de nefamiliști din Pitești și patru mașini de cusut vechi. Ovidiu Baciu și-a amintit că a cusut singur cămăși bărbătești, produse după șabloane proprii. Dezvoltarea afacerii a început după  1994, atunci când, de altfel, l-a cunoscut pe unul dintre acționarii Ann Reeves, care contractase lucrări la Francesca Industries. Ann Reeves  este producătorul de confecții care stabilește împreună cu retailerul designul, răspunde la cerința de modă a marilor retaileri care ocupă mall-urile din Europa. Aşa a ajuns Francesca Industries să producă la Piteşti şi Topoloveni haine pentru retaileri celebri, precum Zara sau H&M.

 

Sursa: saptamanalul ancheta