În perioada 2 martie – 15 mai, se depun cererile unice de plată la APIA Argeș

Sfaturi pentru fermierii care vor să încaseze subvenții agricole în acest an


Pe data de 2 martie, APIA Argeş demarează campania de depunere a cererilor unice de plată, care se încheie pe 15 mai. Pentru ca fermierii să fie la curent cu toate noutăţile din campania 2020 şi să îşi valorifice la maximum oportunităţile, directorul executiv al APIA Argeş, Mariana Pană, a organizat, săptămâna trecută, o sesiune de informare a marilor fermieri ai județului Argeș.

Alături de directorul APIA Argeș Mariana Pană, au fost reprezentanții instituțiilor subordonate MADR (DSV, ANIF, AFIR, ANZ, ADS, DAJ, AJF.), care au prezentat noutăţile campaniei de depunere a cererilor unice de plată  2020. Totodată, APIA a transmis o serie de recomandări privind depunerea cererii unice de plată pentru agricultori și crescători de animale astfel ca fermierii să nu piardă subvențiile din acest an.

Recomandările APIA:


♦ se depune o singură cerere, chiar dacă fermierul deţine suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe;
♦ pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar să vă prezentaţi la data şi ora la care sunteţi programat, deoarece termenul-limită de depunere a cererii de plată este 15 mai 2020;
♦ APIA vă recomandă să vă conformaţi acestei programări făcute de instituţia de plăți pentru a evita aglomerarea din ultimele zile de depunere şi pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată;
♦ în campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Puteţi accesa această aplicaţie folosind contul dumneavoastră de utilizator, ID-ul unic de înregistrare şi parola utilizată la ultima logare. În situaţia în care întâmpinaţi probleme la accesare, solicitaţi APIA, la adresa de e-mail ipa.asistenta@apia.org.ro, să vă furnizeze parola.
♦ finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic, și nu înainte de a vă asigura că datele aferente schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (dacă veţi solicita şi sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate în sistemul informatic pe baza listelor de animale/documentelor de identificare/documentelor de mişcare prezentate de către dumneavoastră.
♦ nu uitaţi că trebuie să solicitaţi sprijinul aferent schemei de plată /ajutorului naţional / măsurii de sprijin dorite şi să semnaţi toate paginile cererii unice de plată; 
♦ pentru respectarea programării şi pentru evitarea deplasărilor repetate la sediul APIA, este necesar să vă asiguraţi că deţineţi şi prezentaţi la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele obligatorii după caz.


Cererile unice de plată se depun la Centrul Judeţean Argeș, în cazul fermierilor mari, care dețin minim 50 ha și la centrele locale APIA, în cazul fermierilor mici, care dețin până în 50 ha, în perioada 02 martie – 15 mai 2020.