În lipsă de alternative locale, patronii argeșeni se orientează către forța de muncă din afară

Scandalul muncitorilor srilankezi de la brutăria din Ditrău a readus în atenție, dacă mai era nevoie, criza cu care se confruntă piața muncii. Tot mai mulți oameni de afaceri aleg să aducă muncitori din afară chiar dacă, pe alocuri, îi costă ceva mai mult. Un muncitor străin trebuie să primească obligatoriu salariul mediu pe economie, să fie cazat, să primească mâncare sau să beneficieze de transport. Sunt patroni însă  care oferă același salariu și românilor, în condiții și mai avantajoase, doar că... oamenii sunt tot mai greu de găsit. În timp ce vietnamezii sau srilankezii lucrează în România pe câteva sute de euro, românii lucrează în afară pe... câteva mii. Au rămas în țară mulți dintre cei care nu aveau un apetit deosebit pentru muncă...


Dan Grecu: „Eu sunt mai naționalist de felul meu, mi-aș dori să lucrez cu români”


Patronul Dan Grecu de la Hotelul Valea cu Pești tocmai a dat anunț că angajează recepționeri, barmani-ospătari, cameriste, bucătari și ajutor de bucătari. Muncitorii însă nu prea se înghesuie... 


„Situația este destul de gravă, dar încă mai sper că voi găsi oameni din zonă. Eu sunt mai naționalist de felul meu, mi-aș dori să lucrez cu români. Au sunat câțiva după ce am dat anunțul, dar nu foarte mulți, ca altădată. Nu toată lumea are aptitudini, nu poate lucra chiar oricine, plus că nu sunt calificați.Tot sper să găsesc printre doritori tineri care termină liceul, îi putem califica aici dacă sunt dornici să învețe. Să știți că nu este așa de ușor precum își închipuie unii. Fiind o activitate sezonieră, vara este cel mai mult de muncă. Sunt oameni care nu sunt obișnuiți să lucreze, deși 15 zile stau acasă, lucrează o jumătate de lună. Având o săptămână liberă, vara îți poți face o vacanță sau te poți odihni. Majoritatea angajaților mei sunt de la țară, obișnuiți cu munca, fac treabă și în gospodăria proprie... Din păcate, vin obosiți, nu au randamentul potrivit...”, ne-a declarat Dan Grecu.  


În aceste condiții, a luat în calcul și varianta de a angaja străini. Dincolo de faptul că este ceva mai naționalist, îl mai reține și acea barieră lingvistică. În industria ospitalităţii e important să vorbești măcar limba engleză...


„Sunt în contact cu firme specializate, am analizat și contractul... Nu partea financiară este problema. Mai mult, personalul străin lucrează mult mai mult, are o normă de 10 ore pe zi și doar o zi liberă pe săptămână. Depinde și ce noroc ai. Spre exemplu, filipinezii de pe vasele de croazieră sunt în general foarte productivi, dar sunt și alții care nu se descurcă așa de bine. Eu tot trag speranță să angajez de aici de la noi”,  ne-a mai declarat patronul de la „Valea cu Pești”. 


Deocamdată, Dan Grecu pierde oameni, în loc să găsească alții noi: „Am acum un om foarte bun, format după ani, care vrea să plece, pentru că nu mai suportă presiunile din partea turiștilor. A avut situații în care efectiv a plecat plângând de la masă. Nu e simplu să ai un restaurant plin și să fii luat în batjocură... Sunt din ce în ce mai mulți oameni care au făcut bani prin tot felul de metode și cred că angajații de aici sunt servitorii lor.”

Patronul de la Zaris vrea să-și extindă afacerea cu muncitori străini


Și patronul de la Zaris, Constantin Zaharia, vrea să angajeze în continuare străini. În prezent, are 10 angajate din Nepal şi urmează ca până la Paște să-și completeze echipa cu alte 20 de persoane din aceeași țară. Vrea să-și extindă afacerea și, din cauza neseriozității muncitorilor români, spune că a amânat nepermis de mult acest lucru. 


„Eu cred că salariile pe care le dau sunt bune, un angajat ajunge să câştige şi 3.520 lei brut pe lună. Vrem să ne dezvoltăm, în prezent se lucrează la o secţie nouă, vom mai avea nevoie de personal și am vorbit în acest sens cu o firmă de recrutare de personal din Asia. Nepalezii din cadrul societăţii noastre s-au adaptat foarte bine, comunitatea i-a primit  cu braţele deschise, nu am avut niciun fel de problemă. Mănâncă împreună cu ceilalţi angajaţi, nimeni nu face nicio diferenţă”, spune Zaharia.


Despre muncitorii români nu are aceleași cuvinte de laudă: „Chiar de curând am angajat personal din Mărăcineni. Seara s-au certat între ei, au părăsit societatea şi m-am trezit dimineaţa fără angajaţi. Au blocat şi fluxul tehnologic. Noi angajăm cu mare plăcere oameni din localitate, din împrejurimi, dar nu vor să muncească, sunt de o comoditate maximă. Unii preferă ajutoarele sociale, așa mici cum sunt. Dacă nu ar mai primi, probabil ar fi motivaţi să lucreze.”

11 firme din Argeş au angajaţi străini


Potrivit directorului ITM Argeş, Florin Baboi, 11 societăţi argeşene au angajat personal străin. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează în domeniul sănătăţii şi în comerţ.

„Străinii s-au integrat foarte bine în mediul de lucru de la noi din ţară. Nu s-au înregistrat probleme, nu au existat sancţiuni care să vizeze nerespectarea legislaţiei privind recrutarea angajaţilor din alte ţări şi nu au fost semnalate cazuri de exploatare prin muncă a personalului străin”, a precizat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă. 


 

Preluare Săptămânalul Ancheta