În ce stadiu sunt lucrările derulate de Consiliul Judeţean din fonduri externe

Deşi investiţiile noi nu prea au şanse să se arate, dat fiind bugetul limitat anunţat pentru anul în curs, vestea bună este că cele contractate pe fonduri europene şi PNDL II se vor derula în continuare. 

La nivelul Consiliului Judeţean Argeş sunt în derulare 12 proiecte, în baza contractelor semnate cu ADR Sud Muntenia, aflate în diferite stadii. Valoarea totală a acestora este de circa 335 milioane lei, din care contribuţia din bugetul judeţean înseamnă doar puţin peste 46 milioane lei. 

„Nu va mai rămâne nimic din actualul Spital Judeţean!”

Beneficiarul celor mai multe fonduri este Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, pe care sunt „croite” 4 proiecte, respectiv: 

- Consolidarea și reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Pitești (PNDL II); 
- Extinderea Spitalului Județean de Urgență Pitești, prin construirea unui corp nou; 
- Extindere și dotare spații Unitatea de Primiri Urgențe și amenajări incinta Spitalului Județean de Urgență Pitești; 
- Extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. 

„Este un proiect integrat, cum ar veni, în urma căruia vom avea o unitate nouă, modernă. Nu va mai rămâne nimic din ceea ce este acum. Vor fi saloane mai mici, cu băi la fiecare, plus că se va schimba totul, începând cu instalaţia electrică, apropo de toate incidentele astea de la nivel naţional. În acest an, vom finaliza corpul nou, iar în 2022 se va demara lucrarea pentru reabilitarea corpului vechi. Fiind vorba de 4 proiecte, realizate distinct, acum le punem în concordanţă şi căutăm soluţii ca totul să iasă bine.”, ne-a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu. 

Tot pe spitale, mai sunt în derulare alte trei proiecte, două pentru Pediatria Piteşti (ambulatoriul şi urgenţa) şi unul pe Spitalul Brădet (creşterea eficienţei energetice). La acesta din urmă, se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construire, urmând ca până la finele lui 2021 să se încheie lucrările. Pediatria are ca termen final anul 2023. 

CJ Argeş mai are în derulare următoarele proiecte:

- Modernizare DJ 504, de la limita judeţului Teleorman-Popeşti-Izvoru-Recea-Cornăţel-Vulpeşti (DN65A), ce traversează comunele Popeşti, Izvoru, Recea, Buzoieşti. Lucrările în cazul acestuia au ajuns la stadiul de 15%, termenul final fiind 30 mai 2022.

- Modernizare DJ 503 de la limita județului Dâmbovița-Slobozia-Rociu-Oarja-Catanele. Contractul a fost semnat în aprilie 2019, iar în mai se preconizează că se va da startul lucrărilor. Termenul de finalizare este septembrie 2023. 

- Restaurarea Muzeului Județean Argeș - consolidarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Sunt realizate proiectul tehnic şi detaliile de execuţie şi se află la verificat la echipa de proiect. Termenul de încheiere a lucrărilor este 31 decembrie 2023.

- Restaurarea Galeriei De Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna”- consolidarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Deşi contractul s-a încheiat din 2018, documentaţia şi procedurile de licitaţie au consumat foarte mult timp. Vestea bună este că pe 29 ianuarie s-a predat amplasamentul şi urmează ca execuţia lucrărilor să înceapă în luna martie, cu termen de finalizare proiect 31 decembrie 2023.

- Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeş. Urmează reluarea procedurilor pentru licitaţia de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie. 

- Creşterea eficienţei energetice a palatului administrativ din Piteşti, sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii. Se află în desfăşurare procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie.

- Proiectul „Implementarea unor măsuri şi instrumente destinate îmbunătăţirii proceselor administrative în cadrul Consiliului Judeţean Argeş”, ca termen de finalizare fiind finalul acestui an. Ca stadiu, în cazul acestuia se află în curs de derulare realizarea arhivei electronice şi a strategiei de dezvoltare durabilă. 


Sursa: Săptămânal Ancheta