În ce condiții mai pot intra în Cipru cetățenii români!

Românii nu mai pot merge în vacanţă în Cipru, după ce Guvernul de la Nicosia a inclus România pe lista țărilor considerate cu risc maxim, în contextul pandemiei de coronavirus.  Cetățenii din țările puse pe „lista neagră” nu mai pot intra pe insulă decât dacă au drept de rezidenţă sau alte probleme speciale. În cazul tuturor acestor cetățeni este nevoie de prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu coronavirus, eliberat cu maximum 72 de ore înainte, și vor trebui să se autoizoleze pentru două săptămâni odată intrați în Republica Cipru. 

Anunțul a venit sâmbătă, ziua în care și Grecia și Austria au anunțat modificarea condițiilor de intrare pentru cetățenii români. 

România a fost inclusă de Cipru pe lista statelor din „categoria C”, alături de alte șase țări europene: Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia. Cetățenii proveniți din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru.

Totuși, anumite categorii de cetățeni străini din aceste state pot intra pe teritoriul Republicii Cipru, dacă respectă anumite criterii și, important, trebuie să completeze în prealabil o cerere de permis special și trebuie să trimită electronic anumite documente.

 

 

 

Excepțiile de la „lista neagră”. Categoriile de cetățeni străini care pot intra în Cipru

 

 

Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

Cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Cipru
CONDIȚII. Ei pot intra cu condiția prezentării documentelor care atestă:

- rezidența; 
- autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore înaintea deplasării;
- test molecular RT-PCR negativ pentru infecția cu COVID-19. Testul poate fi efectuat fie în România, într-un laborator acreditat, fie în aeroport, la sosire.


ATENȚIE! Conform informațiilor comunicate de autoritățile cipriote, necompletarea autorizației de călătorie pe portalul www.cyprusflightpass.gov.cy poate conduce la blocarea îmbarcării sau, la aterizarea în Cipru, la o amendă de 300 de euro. 

 


Alte categorii de persoane 


- posesori de pașapoarte diplomatice aflați în misiune;

- oameni de afaceri sau de știință care trebuie să călătorească din motive profesionale; 

- sportivi care au contracte încheiate la cluburi din Cipru; 

- specialiști cu contracte de muncă;

- cazuri umanitare. 

CONDIȚII. Toți acești cetățeni pot intra doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. 

 

- Cererile, însoțite de documente doveditoare, vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.
- Pe lângă permisul special, la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru trebuie prezentată autorizația de călătorie obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy cu 24 de ore înaintea deplasării
- De asemenea, trebuie prezentat și un test molecular de tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu COVID-19. Pentru cei cu permise speciale, testul poate fi efectuat doar în România cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru și atestat printr-un certificat redactat în limba engleză.


De asemenea, toate persoanele care sosesc în Republica Cipru din state incluse la categoria C trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

 

 


Restricții pentru cetățenii români care se află în partea de nord a Ciprului


Totodată, Ministerul român de Externe reamintește că, începând cu data de 17 iulie a.c,  autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei.

Astfel, cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Metehan.

MAE reiterează, de asemenea, că lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată săptămânal de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară.


 

 

Sursa: Digi24.ro