În atenția autorităților locale! Ajutați bătrânii cu măști și cu mânuși!

În atenția autorităților locale! Ajutați bătrânii cu măști și cu mânuși! 

Îi criticăm că se expun, dar nu au nimic să se protejeze! Producătorii pregătesc mii de măști de bumbac pentru populație!

Am fost la prânz (între 11:00 – 13:00, că așa scrie în ordonață) cu mama la cumpărături. Lidl Exercițiu. Dacă nu ieșea din casă, după 2 săptămâni de carantină, murea de inimă rea. Am blindat-o: mască, mânuși, spirt, dezinfectant... 


Pe lângă noi, însă, mulți, foarte mulți oameni în vârstă.  La fel și pe stradă. Dintre ei, maxim 10 persoane în etate poartă mască! Inițial mă iau nervii. Zic: “Uite, următorii infestați!”. După care realizez! Oamenii ăia, bătrâni și - de cele mai multe ori – sărmani nu au de unde și cu ce să își cumpere obiecte destinate protecției. Știm bine că măștile nu se mai găsesc de câteva săptămâni în farmacii, iar mânușile simple au ajuns de la 20 lei/cutia (acum 14 zile) la 70-80 lei/cutia (azi). Le cerem să se protejeze, să nu devină un număr în statistică, dar ei sunt absolut depășiți de posibilitatea reală și financiară de a purta minime echipamente când ies în aglomerație sau în spații închise.


Din prima trebuie spus că povestea conform căreia masca nu te protejează este fix așa! O poveste menită să nu provoace cutremure acum câteva săptămâni asupra stocurilor și așa firave din farmacii. În realitate, în aglomerații, în mijloace de transport în comun, în magazine, pe holurile unităților medicale, numai măștile și mânușile te pot salva (la pachet cu alte măsuri de precauție, desigur) de virusul împăștiat în câteva secunde, după un strănut sau un episod de tuse. De ce ne închipuim altfel că toate oficialitățile poartă, că medicii urlă după ele, că farmaciștii nu și le dau jos de pe față?


De altfel, toate studiile care au analizat comparativ modelul asiatic (Coreea de Sud, Singapore, Beijing etc) în care populația a purat măști non-stop pe durata epidemiei versus modelul european (Spania, Italia, UK, Olanda, Romania etc) în care populația nu poartă măști arată limpede cât de fundamentale sunt aceste produse și ce rezultate radical diferite se înregistrează în țările în care oamenii s-au protejat din prima zi. Mai multe detalii, explicate de cel mai experimentat epidemiolog din Coreea de Sud, găsiți aici. 


În condițiile în care grupele vulnerabile, atât ca vârstă, cât și din punct de vedere financiar nu vor putea avea acces mult timp de aici înainte la achizitionarea din inițiativa și fondurile propri a măștilor necesare, acest material reprezintă un apel la autorități și fundații. Pentru populație, nu sunt necesare măști medicale, cele din materiale naturale și sintetice fiind un ajutor semnificativ versus varianta în care oamenii nu poartă nimic. 


Acestea au început să devină accesibile pe piață după ce mai mulți operatori economici din industria textilă și-au repreofilat activitatea și produc în acest moment măști din bumbac sau din alte materiale, măști care – la un moment dat – mai pot fi refolosite prin fierbere sau calcare la temperaturi inalte. 


La nivelul județului Argeș, doi astfel de producători sunt:


# Francesca, societate care produce trei tipuri de măști din poliamidă și poliester și care primește orice comandă mai mare de 100 de bucați. Contact pentru comenzi: 0749.031.727
# AdeCor Fashion Home, societate care produce trei modele de măști din bumbac sau bumbac și tifon. Contact pentru comenzi: 0743.801.618

La lista de mai sus, vom actualiza și alți producători imediat ce aceștia ne anunță sau anunță public capacitatea de a produce astfel de articole. 
Primăriile care vor să sprijine populația aflata în grupa de risc sau binefăcătorii din societatea civilă se pot mobiliza în perioada următoare asigurându-le cetățenilor lor vârsnici un minim de protecție pentru momentele în care aceștia sunt, totuși, nevoiți să părăsească gospodăriile și să ajungă în locații închise sau aglomerate. 


Acest material se adresează administrațiilor publice locale și fundațiilor care vor să ajute cetățenii aflați în grupe de risc!