În Argeş, a început recensământul canalizărilor

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă la acest moment ţara noastră este cu siguranţă cea a lipsei reţelelor de canalizare, ultimele statistici consemnând faptul că, la 30 de ani de la Revoluţie, mai bine de jumătate dintre românii care trăiesc în mediul rural au în continuare WC-urile în fundul curţii. Culmea este că în unele localităţi, deşi există reţea de canalizare, foarte multe gospodării nu sunt racordate la conductele de preluare a apelor uzate, motivul principal fiind cel al costurilor pe care le presupune atât branşarea, cât şi facturile lunare pentru serviciul de canalizare.

 

Guvernanţii au pus piciorul în prag, însă, şi săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării a trimis o circulară prin care înștiințează primăriile că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate să se branșeze la rețea. Acest lucru i-a pus deja pe jar pe primarii din judeţul nostru care vor fi obligați să întocmească o listă cu persoanele fizice sau juridice care au acces la reţea, dar nu s-au branșat până în prezent la sistemul de canalizare. Lista va fi trimisă apoi Gărzii de Mediu, care, într-o primă fază, va emite avertismente pentru proprietarii gospodăriilor neracordate, iar dacă situația nu se îndreaptă în termen de trei luni, se va trece  la amenzi.

 

Măsură a fost luată, deoarece, dacă rămân gospodării cu toalete în spatele curţii, România riscă să piardă fondurile comunitare. Astfel „potrivit articolului 41, alin. 14 din legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”. Dacă locuitorii care au posibilitatea să se lege la reţeaua de canalizare nu o fac, pot fi sancţionaţi cu până la 4.000 de lei de către Garda de Mediu Argeş, asta după trecerea celor 3 luni de la avertisment. 

Sursa: saptamanalul ancheta