REVOLTĂTOR: În Argeș vaccinul de rujeolă lipsește - în plină epidemie!

În Argeș, încă de la sfârșitul lunii februarie, în plină epidemie de rujeolă, stocurile vaccinurilor ROR erau epuizate,  informează News.ro. Mai mult, la acea dată, zece alte direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, respectiv: Argeș, Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin și Botoşani.

În Ilfov vaccinul lipsea și din cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Pe lângă problemele semnalate cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT, încă de la sfârșitul lunii februarie.

În total, anul trecut, din septembrie până în martie, au fost înregistrate 4.025 de cazuri de rujeolă, dintre care 18 decese.

„Campania se va încheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o gravă problemă”, spun medicii.

Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Pentru unul din 1.000 de bolnavii de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Sursa: digi24