ÎN ARGEȘ! STRATURI DE ASFALT MAI SUBȚIRI DECÂT ÎN PROIECTE!

ÎN ARGEȘ! STRATURI DE ASFALT MAI SUBȚIRI DECÂT ÎN PROIECTE! Vezi aici care este motivul!

Staţia de asfalt a Consiliului Judeţean ar fi trebuit să aducă numai beneficii în ceea ce priveşte infrastructura rutieră argeşeană, însă lipsa celorlalte dotări necesare bunei funcţionări a instalaţiei a început deja să se facă resimţită. Practic, CJ nu are decât staţia de asfalt propriu-zisă, însă lipsesc padocurile (spaţiile de depozitare selectivă a materialelor), cântarul, dar mai ales un laborator în care să se analizeze în mod constant asfaltul produs de instalaţia de la Căteasca. Din acest motiv, asfaltul produs de staţia Consiliului Judeţean este testat în laboratoarele altor producători, uneori după ce deja a fost turnat, aşa cum s-a întâmplat şi cu probele luate de pe două drumuri asfaltate de Regia de Drumuri la Băbana şi Stoeneşti.

În urma verificărilor, s-a constatat că Regia a turnat pe cele două drumuri un strat de asfalt mai subţire cu un centimetru decât era prevăzut în proiecte. „A fost o eroare tehnică a proiectantului, care nu a prins şi denivelările, însă faptul că asfaltul este mai subţire nu influenţează durabilitatea drumului. Problema va fi însă rezolvată odată cu aplicarea celui de-al doilea strat, cel de uzură, care va fi turnat mai gros cu un centimetru pentru a compensa astfel faptul că primul este mai subţire. În mod normal această eroare nu ar fi constituit o problemă, însă, potrivit celor mai recente norme impuse de Administraţia Naţională a Drumurilor, nu mai sunt permise toleranţe în ceea ce priveşte grosimea carosabilului”, ne-a declarat directorul Regiei Judeţene de Drumuri, Ionel Iriciuc.

Problema lipsei unui laborator în care să se analizeze compoziţia asfaltului produs la Căteasca va fi, se pare, remediată, după ce conducerea Consiliului Judeţean a decis să aloce fonduri pentru achiziţionarea aparaturii necesare. Este vorba despre o investiţie de 1,5 miliarde de lei vechi, cu ajutorul căreia staţia de asfalt a CJ va avea propriul laborator şi va putea testa calitatea asfaltului pe care îl produce înainte de a-l turna pe drumurile argeşene. „Am alocat fondurile şi în perioada următoare vom achiziţiona laboratorul care ne este atât de util. Odată ce îl vom avea, vom face toate demersurile legale pentru a intra pe piaţa asfaltului, pentru că staţia de la Căteasca poate produce mult mai mult decât ne putem permite să asfaltăm noi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mânzână. (A.M.)

sursa: saptamanalul ancheta