În Argeș: Casa lui Liviu Rebreanu reabilitată!

Casa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare va intra în reabilitare, după ce omului de afaceri Robert Erbaşu i s-a retrocedat proprietatea în anul 2009.
Procedurile au demarat încă din 2011, însă la vremea respectivă legislaţia şi procedurile greoaie au întârziat începerea lucrărilor.
Robert Erbaşu a obţinut în 2014 certificat de urbanism de la Primăria Ştefăneşti şi aviz favorabil de la Direcţia de Cultură Argeş, însă la vremea respectivă mai avea nevoie şi de avizul de securitate la incendiu de la ISU Argeş, aviz ce putea fi dat numai în urma unui studiu amănunţit.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE! În Argeș - 90 de pistoale găsite pe marginea drumului


Schimbarea ligislației în materie în 2016 a lăsat undă verde pentru începerea procedurilor de reabilitare a casei.
În casa de la Valea Mare, Liviu Rebreanu a scris Răscoala (publicat în 1932), Jar (1934), Gorila (1938) şi Amândoi (1940). A trăit în această casă până la finalul zilelor.
Toate obiectele din casă ce au aparţinut lui Rebreanu, inclusiv masa la care acesta a scris celebrul roman ”Răscoala”, sunt acum depozitate la Muzeul Judeţean Argeş.

Casa de la Valea Mare a fost cumpărată de către Liviu Rebreanu în 1930. În aprilie 1945, la aproape opt luni de la moartea lui Rebreanu, de către doctorul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Liviu Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi respectiv fiica marelui romancier. Ion Erbaşu a fost însă expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 locuinţa a fost declarată casă memorială. Casa a fost retrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu şi s-a închis pentru vizitatori în 2013.

„Când am preluat casa în 2009 am găsit-o într-o stare asemănătoare cu cea prezentă. Imobilul nu s-a degradat în această perioadă de aproape opt ani de când l-am preluat, ci în perioada de la naţionalizare până în momentul intrării mele în posesie. Consider ca întreţinerea ei în timp este principala vină pentru starea de degradare. Regimul comunist a exploatat casa, însă nu a efectuat reparatiile necesare la timp, ci doar de suprafaţă, structura deteriorându-se continuu, tot ce era de faţadă era o prioritate a vremii”, a declarat pentru Adevărul omul de afaceri Robert Erbaşu, actualul proprietar al Casei Memoriale Liviu Rebreanu.
”Casa, într-o formă sau alta, se va readuce la strălucirea de altădată. Cea mai bună variantă ar fi aceea a accesării unor fonduri europene. În varianta accesării de fonduri europene voi fi implicat cu valoarea cofinanţării. Importantă este găsirea unei soluţii pe termen lung pentru întreţinerea şi sustenabilitatea includerii imobilului într-un circuit cultural”, a mai declarat omul de afaceri Robert Erbaşu.

Sursa Adevărul.ro