Impozit și pe criptomonede!

Românii care au criptomonede vor fi buni de plată de anul acesta, dacă fac profit. În premieră, statul va impozita câştigurile din monede virtuale. Sunt sute de mii de conaţionali care au în portofelele electronice Bitcoin, Ripple sau Etherum. Aproape toţi trebuie să depună o declaraţie scrisă la ANAF, prin care să-şi anunţe veniturile. Există însă şi câteva excepţii. Noua taxă pe criptomonede se aplică pentru prima oară din acest an.

Deşi obligaţia de a-şi declara încasările revine tuturor românilor care au vândut criptomonede în 2018, vor fi taxaţi doar cei care au ieşit pe plus în urma tranzacţiei.
Bogdan Almaşi, director Asociatia pentru Tehnologii Avansate: Dacă aţi fi cumpărat în 2017 un bitcoin cu 1500 de dolari şi l-aţi fi vândut cu 6.000, aţi fi realizat un profit de 4500 de dolari. Veţi avea de plătit un impozit de 10 la sută din acei 4500 de dolari.

De câştigat au avut toţi cei care au ştiut să profite de fluctuaţiile uriaşe ale criptomonedelor. Bitcoin, de exemplu, a înregistrat diferenţe de mii de dolari în doar câteva săptămâni. Un studiu făcut la finalul anului trecut arată că 58 la sută dintre români ştiu ce înseamnă criptomonedele, dar doar 9 la sută au şi achiziţionat bani virtuali. Tranzacţii de zeci de mii de lei se fac zilnic şi la cele 15 bancomate speciale din ţara noastră.
 

Sursa: observator.tv