Un producător cu afaceri de 78 milioane lei umple apele din Bascov cu sânge de la animalele sacrificate

Imagini horror surprinse în localitatea argeșeană Bascov, acolo unde printr-o conductă, curge mizerie și sânge, probabil al unor animale sacrificate la un abator local și ajunge în râul Bascov.

Problema este una mai veche, reamintim că la începutul acestui an, fostul prefect, actualul subprefect, Emanuel Soare, a anunțat reprezentanții Gărzii de Mediu Argeș pentru o problemă similară. Atunci aceștia au efectuat un control la societatea în cauză iar carmangeria a fost închisă până la intrarea în legalitate. De asemnea fost aplicată atunci și o amendă de 60.000 de lei.

De data aceasta se pare că mizeria ar fi de la un alt abator dar nu se știe nimic sigur.

Aceste imagini au fost publicate în această seară în mediul online de către Cătălin Andrei, consilier local Bascov, care a și transmis următorul mesaj: 


„Imi cer scuze dacă vă stric seara cu asemenea imagini, dar nu suntem bătaia de joc a nimănui, nu trăim pe marginea Gangelui, nu suntem o țară din lumea a treia. 

Asta seară, Bascov, zona străzii Serelor, un canal care se scurge în râul Argeș. Apa aceea ajunge în rețeaua publică, apa aceea infestează solul.

Un alt abator, un nou focar de infecție. 

Poate că e nevoie de măsuri mult mai drastice, de amenzi mai mari, de sistarea activității, de luarea unor decizii ferme, fără teamă, fără a ceda presiunilor.

Aceste mizerii trebuie să înceteze și spun asta în numele meu, al colegilor mei consilieri și al cetățenilor din Bascov”, transmite Cătălin Andrei.

 

Contactat telefonic domnul Cătălin Andrei a declarat pentru Sursata.ro faptul că din informațiile sale, mâine, în prima parte a zilei va avea loc un control amănunțit la care vor participa reprezentanții Gărzii de Mediu Argeș, cei de la Administrația Apelor, subprefectul Emanuel Soare și probabil prefectul județului, Emilia Mateescu.

,, Poluarea este pe canalul Mierlușești iar acesta s-ar vărsa în râul Argeș. Am discutat și cu subprefectul Emanuel Soare care a sesizat Garda de Mediu, iar în prima parte a zilei de mâine va avea loc un control mai amplu al zonei”, a mai adăugat domnul Ctălin Andrei. 

 

Update, 20 mai 2021: 

În cursul acestei zile Garda de Mediu Argeș a făcut un anunț în mediul online în care a precizat faptul că în urma verifcărilor făcute în comuna Bascov, au fost descoperite nereguli iar în acest context firma a fost amendată și au fost luate o serie de măsuri.

„În data de 18.05.2021, in jurul orelor 21:00, Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Arges, a fost sesizată prin apelul unic de urgentă 112 in legatura cu deversări de ape uzate rezultate din procesul tehnologic al unui abator din localitatea Bascov. 

În urma verificărilor efectuate la societate au fost identificate mai multe neconformități, drept pentru care a fost aplicată o sancțiune contravenționala in cuantum de 100.000 lei și s-a transmis propunere către Agenția pentru Protecția Mediului Arges privind emiterea unei notificari prealabile in vederea suspendării autorizației de mediu.

De asemenea, au fost impuse măsuri pentru remedierea neconformităților identificate, Garda de Mediu Arges urmând a verifica realizarea măsurilor”, au anunțat reprezentanții Gărzii de Mediu pe pagina de socializare.

 

Sursa foto: Facebook Garda de Mediu Argeș

 

UPDATE, 30 mai:

 

 

Povestea se repetă la Bascov, la doar câteva luni distanță de ultimul episod de acest gen. Imagini cu șiroaie de sânge ce au înroșit apa de pe canalul Mierlușești au îngrozit opinia publică. Imaginile macabre au fost date publicității de către consilierul local de la Bascov, liberalul Cătălin Andrei, care a precizat că „apa aceea ajunge în rețeaua publică, apa aceea infestează solul. Un nou abator, un nou focar de infecție”. S-a dovedit că sursa râului de sânge de la Mierlușești era abatorul Sam Dor Divers SRL, fondat și patronat de către omul de afaceri Iulian Sămărescu. Deși domnia sa precizează că este un eveniment izolat, vecinii săi îl acuză că e vorba de o practică mai veche. 

 

 Amendă de 100.000 lei


În urma tevaturii iscate pe paginile de socializare, ca urmare a rostogolirii fotografiilor extrem de grăitoare și a preluării în presă, s-au făcut și sesizări la instituțiile abilitate. Astfel, a doua zi după publicarea informațiilor privind deversarea din Mierlușești, comisarii Gărzii de Mediu au mers în teren. Vizita lor s-a lăsat cu o sancțiune de 100.000 lei. La fața locului s-a constatat veridicitatea celor ilustrate de pozele de pe Facebook și, pe lângă amendă, administratorului i s-a impus să urmeze măsurile de remediere, fiind sub amenințarea unei notificări de suspendare a autorizației de funcționare până la remedierea tuturor neconformităților.

⇒ „Au fost mai multe neconformități pe lângă cea principală, respectiv existența unui incident și deversarea în pârâu, pe partea de deșeuri și de platforme. Au mai fost amendați prin 2017, ca urmare a controlului anual, tot cu 100.000 lei, însă pentru alte nereguli, pe care le-au remediat conform recomandărilor. Știm că au mai fost deversări în zona respectivă, dar nu am putut identifica sursa, deoarece sunt mai multe abatoare acolo. De data aceasta a fost, evident, de la ei. Au mai fost situații când am fost sesizați prea târziu, nu mai erau urme și nu am mai putut depista autorii.”, ne-a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Alexandru Vîjan.

 

 

 Acuzat că a făcut o practică din deversări, patronul Sam Divers spune că este doar un incident izolat


Conform informațiilor ce au început să apară după ce s-au dat pozele publicității, această deversare este o practică de câțiva ani buni, nu un accident. Abatoarele dau drumul resturilor animaliere să se scurgă pe canal în intervalul 4-5 dimineața, când este încă întuneric și nu se observă culoarea distinctă a apei. Pentru acest tip de poluare este acuzat și Sam Dor Divers, însă managerul neagă acest lucru:

⇒ „Un incident tehnologic, am fost verificați de către Garda de Mediu, s-au recomandat anumite măsuri pe amplasamentul respectiv, plus o măsură pecuniară. Aceasta a fost situația. A fost un incident, un caz izolat, întâmplat în afara orelor de program. S-a înfundat o canalizare, a refulat, a trecut în apa pluvială și a ajuns în pârâul respectiv. Un incident, ce pot să spun?! Cum să facem așa ceva?! Avem staţie de epurare performantă, de 1,5 milioane euro, care a trecut prin 3 cicluri de modernizare. Deci chiar avem ce ne trebuie ca să lucrăm în cele mai bune condiții. Aşa cum pe stradă se întâmplă accidente, și la noi a fost un incident nefericit! Avem stație de epurare performantă și nu am face niciodată așa ceva intenționat!”, ne-a declarat omul de afaceri Iulian Sămărescu.

 


Canalul Mierlușești aparține ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), însă apa din acesta ajunge tot în Argeș, râu ce reprezintă sursă de apă atât pentru argeșeni, cât și pentru București. Faptul că la acest moment încă mai sunt agenți economici care preferă să polueze apele cu mizeriile din procesul lor de producție, doar pentru a scuti banii necesari procesului de epurare arată carențe grave de disciplină, dar și o relație dubioasă cu instituțiile de control, care ar trebui să fie drastice în asemenea situații.

 

 


 Tocmai ce a achiziționat și Integra


Sam Dor Divers este o companie de tradiție, iar de curând businessul s-a extins prin preluarea unor active utilizate pentru tranşarea cărnii şi producţia de semipreparate – Integra din Chitila - ce aparţin companiei Nic Bac Prod SRL. 


„Unitatea de prelucrare a cărnii de lângă Bucureşti se pliază după modelul nostru de business, pentru că în judeţul Argeş producem carne de porc şi de vită în carcasă şi prin această tranzacţie vom face produse cu valoare adăugată mai mare şi închidem circuitul, pentru că vom vinde direct către supermarketuri şi hypermarketuriˮ, a declarat pentru zf.ro, acționarul Iulian Sămărescu.

 

Tot publicația de business a precizat că firma din Bascov are o cifră de afaceri de 78,3 milioane de lei şi un profit net de 1,6 milioane de lei în 2019. Preluarea Integra înseamnă 4-5 milioane de euro. 

 


 Sam Dor l-a executat pe fiul lui Liviu Dragnea


Numele Sam Dor Divers apare și în povestea cu porcii, una de natură penală, în care protagonist este fiul lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD. În 2018, a apărut informația că Valentin Dragnea, care avea ferme de porci, l-a țepuit pe un producător din Argeș. Fiul lui Dragnea cumpăra cantități uriașe de carcase de porc de la abatorul din Bascov și, cu toate că la început plătea la timp, ulterior nu a mai achitat marfa și a rămas cu restanțe uriașe. Rămasă cu facturile neplătite, firma argeșeană a executat silit societatea coordonată de Valentin Dragnea, Salcia SA.

 

Preluat: saptamanalul ancheta