Ie, made in Leicesti - Romania!

Azi e Ziua iei, un motiv in plus de a purta un astfel de obiect vestimentar. E lesne de gasit, costa intre 50 si 200 de lei, e la un click distanta si e lucrata in... China. Cine vrea insa o ie autentica merge la targuri traditionale sau, de ce nu, chiar acasa la mesteri care asta fac. Migalos, manual, dar in cel mai pur stil romanesc. Iar ceea ce iese nu poate fi comparat cu produsul de serie al unei masini de tricotat.
Pentru o ie "adevărată", cu față dublă, am ajuns în staul Leicesti din comuna Cosesti din Arges, la muzeul viu acreditat de Uniunea Europeana al Veronicai Eșanu, Doamna Tricolor cum o stie o tara intreaga.

 


Nimerim in acelasi timp cu o doamna care vrea o ie autentica, facuta manual. Aici o și găsește. Din vorba-n vorba aflam toata povestea.

Denisa Diaconescu

Acasa la Doamna Tricolor, acolo unde e atelierul, e plin de ii, panzeturi si obiecte mici de brodat pe haine. Fiecare obiect are povestea lui.

Veronica Eșanu

Femeia abia daca lasa din mana acul ca sa stea de vorba cu noi. Nu ca n-ar vrea, dar a promis ca dă gata o ie si vrea sa se incadreze in timp. Intre doua saptamani si trei luni coase la o ie.

 Veronica Eșanu
Ca si cum nu am fi fost noi indeajuns pe capul femeii, hop si Rebeca, o fetita de cativa anisori incantata sa se joace cu margele si sa vada cum se face o ie.

Ne retragem ca sa nu stricam ceva si sa fim nevoiti sa culegem o zi-ntreaga margelele rasturnate pe jos de pe masa. Ultima privire insa ramane pe peretii unde stau expuse, ca soldatii disciplinati, iile traditionale romanesti.