Iată 3 trucuri prin care identifici piesele auto contrafăcute

Din ce în ce mai multe branduri de piese auto apar pe piață, iar cumpărătorii încep să gândească foarte des că în acest domeniu contează prețul nu calitatea, atunci când își cumpără astfel de piese. Această idee este una dintre cele mai mari greșeli. Ea produce riscuri extreme, punând în pericol viața pietonilor și a șoferilor care conduc.

Este halucinant ceea ce se întâmplă pe piața pieselor auto contrafăcute. Spre exemplu, poți găsi în același mediu online un disc de frână care să coste 60 de lei, de la un brand de care nu ai auzit niciodată, iar la 2 — 3 click-uri distanță să găsești un brand de renume care vinde exact aceeași piesă cu 300 de lei.


Ce diferă la cele două piese auto atât de diverse ca preț?

De cele mai multe ori este vorba de materialul din care sunt făcute. Însă poate fi vorba și de manoperă sau de micile detalii. La o gamă de piese auto de calitate vei observa rapid detaliile și materialele de înaltă calitate din care sunt construite.

Cum ne dăm seama dacă piesele sunt contrafăcute sau sunt originale?

Deși nu ne-am gândi, este extrem de simplu să testăm unele piese auto. Este incredibil ce rezultate putem obține în urma unei încercări. Aceste lucruri ne pot șoca atunci când ne dăm seama ce am cumpărat de fapt și cât de mult ne-a pus în pericol această piesă, riscând un accident.

Spre exemplu, în cazul discurilor de frână, ovalizarea lor demască lipsa calității în cel mai scurt timp. Cum poți accelera acest proces pentru a-ți da seama dacă discul cumpărat este unul de calitate?

Îngheață discul (îl poți ține la congelator timp de o noapte) după care, înghețat fiind expune-l la o temperatură extrem de ridicată (poți să-l lași chiar în foc pentru câteva minute). Dacă discul nu prezintă nicio urmă de defecțiune, ai cumpărat ceea ce trebuia. Repetă acțiunea de 2 — 3 ori în câteva zile, iar dacă discul se va ovaliza, îți vei da seama că este vorba de o piesă contrafăcută.

În cazul furtunelor de frână se poate încerca un alt lucru. Știm că de obicei acestea trebuie să reziste la situații de bracaj. Poți testa rezistența lor la bracaj într-un mod foarte simplu. Pe lângă faptul că le vei simți din start pe cele de calitate, datorită consistenței, poți începe să răsucești furtunașele, împletinu-le ca pe firele de păr. Dacă acestea vor ceda sau dacă în momentul despletirii vei observa începuturi de fisură, este clar că furtunele sunt de slabă calitate. Să nu mai aducem în calcul că furtunele de calitate au și protecție metalică de cele mai multe ori.

Un alt truc pe care-l putem încerca, este cu filtrele de aer. Cele contrafăcute se sparg de obicei la doar câteva zile. Ele sunt extrem de subțiri și nu reușesc să facă față. Putem testa acest lucru simplu. Expuneți filtru de aer la o presiune extremă (folosiți o pompă cu presiune sau un ventilator extrem de puternic). În timp ce folosiți pompa, vedeți cum reacționează filtrul. Ascultați cu atenție sunetul făcut de acesta. Un filtru de proastă calitate vă va da impresia că fluieră, ca și când ar fi gata să se spargă. De cele mai multe ori chiar se va sparge. Așadar, veți putea identifica rapid un filtru de aer de proastă calitate.

Sursa: agerpres.ro