În maxim o săptămână, echipa de la PNL Pitești va fi reformată!

După o absență de 5 luni şi cu 20 de kilograme mai puţin, președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, a revenit în activitate, atât la partid, cât și la Parlament. A lipsit când liberalii au trecut prin cele mai importante evenimente, de la negocierea posturilor de prefect și subprefect la cele privind viceprimarii municipiului Pitești. Însă recuperează, iar interviul de mai jos este unul plin de detalii interesante, de la episoadele Ana Stan și Radu Perianu, la schimbarea viitoare a șefilor de deconcentrate și soarta PNL Pitești. 

 

CITEȘTE ȘI ... Lista actualizată a zonelor critice din Argeș!

 

 Chiar înainte de alegerile parlamentare v-ați internat, fiind infectat cu SARS-CoV-2 și a urmat o lungă perioadă de internare. Știu că nu v-a afectat doar COVID-ul. Cât ați fost nevoit să stați în spital?


- M-am îmbolnăvit de COVID, probabil de prin campanie și am fost internat la „Balșˮ, unde am stat cam trei săptămâni. Prima internare a fost pentru COVID, apoi am contractat o bacterie, clostrydium, sau am dezvoltat-o din cauza antibioticelor administrate, părerile sunt împărțite... Aceasta m-a tocat și, după ce am crezut că am scăpat, a revenit imediat după Crăciun și a fost a doua internare, la Spitalul Militar Central, unde am stat până la finele lunii februarie.

 

CITEȘTE ȘI ... COVID-19 în România - Un nou record de pacienți internați în stare gravă

 

Pacientul Miuţescu: „Avem un sistem sanitar depășit”

 

 Ce tablou v-a lăsat sistemul medical românesc, mai ales că din cauza acestuia s-au amplificat complicațiile generate de COVID?


- Imaginea pe care o aveam nu s-a schimbat, doar s-a întărit. Este un sistem sanitar depășit, complicat, cu probleme, care trebuie reformat, modernizat. Majoritatea spitalelor sunt în clădiri vechi, inadecvate. La Militar am stat într-un corp care cred că fusese construit înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Deși era reabilitată secția respectivă, totuși nu este ca un corp nou. În schimb, am observat echipamente de ultimă generație, iar personalul a fost de excepție, dedicați, competenți și țin să le mulțumesc pentru profesionalism. Am observat că sunt epuizați, insuficienți; de exemplu, în ATI infirmierele cu greu fac față numărului mare de pacienți, pentru că sunt două-trei pe tură, iar bolnavii au mereu solicitări.Trebuie mulți bani investiți, pentru că zona medicală macină foarte multe fonduri. 
Cred că bacteria contractată a fost de la spital. Ei spun că există în organism și este o rezultantă a antibioticelor, dar probabil tot din cauza clădirilor vechi se dezvoltă. 

 


 Care este acum starea dumneavoastră de sănătate?


- Sunt refăcut în proporție de 80%, am slăbit peste 20 kg și mi s-a recomandat să mă menajez, să nu mai contractez alte boli, pentru că nu mai am voie să iau antibiotice pentru o perioadă. Trebuie să am mai multă grijă de mine.

 


 Vă văd foarte aglomerat la partid. La Parlament ați revenit?


- Pe 6 aprilie, mă întorc la Camera Deputaților. 

 


 S-a tot discutat că nu ați avut un locțiitor. S-a speculat că nu aveți încredere în nimeni să îl învestiți cu forță de decizie. 


- Nu e adevărat. Eu l-am rugat pe Dănuț Bica, vicepreședinte, să îmi  țină locul și să organizeze ședințele de Birou, cum a fost și cea în care s-a desemnat candidatul la viceprimar.

 

CITEȘTE ȘI  ... Vineri aflăm ce se întâmplă cu Piteștiul. Pragul de 4 la mie a fost depășit

 

Despre ruptura de Ana Stan...


 Ați avut o lungă perioadă de absență care s-a suprapus cu cele mai importante evenimente de la nivelul partidului. Cine v-a dezamăgit și de ce?


- Personajul care m-a dezamăgit cel mai mult a fost Ana Stan. Deși eu am fost cel care am readus-o în partid, din dorința de a coopta oameni noi, ceea ce face dânsa m-a dezamăgit total. Votează alături de PSD în CL, își anunță demisia din partid și Consiliu, după care se răzgândește doar ca să încurce PNL-ul și să dea satisfacție PSD-ului, stă agățată în CL... Dânsa știa că nu meritam o asemenea catalogare și asemenea ieșiri, la care eu nu am reacționat, iar faptele au demonstrat că am procedat așa cum trebuie. 
A fost pe un loc parlamentar foarte bun. Supărarea sa maximă a fost că a venit Daniel Constantin și i-a luat locul și că nu a fost pe un loc eligibil la Parlament, după care a înnebunit, pur și simplu, și a avut reacțiile pe care le-a avut. 

----------------------------------------------------------------

 Ludovic Orban a întrebat-o pe Ana Stan dacă susține pe oricare dintre candidații PNL și a spus că da, după care, în ședința de CL este  propusă intermediar tot de un pesedist, Dănuț Dinu, ca să încurce și să facă rău PNL-ului. Vânzare! Toată lumea a văzut cu cine am avut de-a face! Profesia, calitatea și pretențiile nu trebuiau să îi permită să facă așa ceva. 

----------------------------------------------------------------

CITEȘTE ȘI ... Încă 132 de paturi pentru bolnavii Covid în spitalele din Argeş!


 Care este situația sa acum în PNL?


- Am exclus-o. Decizia noastră va fi înaintată prefectului, iar acesta va da ordin de încetare a mandatului. Suntem în procedură și se va întâmpla asta. Probabil va contesta, ne va da în judecată, însă finalul va fi același. 
Când eu eram internat, la ședința Biroului Județean în care s-a desemnat candidatul pentru funcția de vice a participat și președintele Ludovic Orban. S-a discutat între toți consilierii care au și votat. Ludovic Orban a întrebat-o dacă susține pe oricare dintre candidații PNL și a spus că da, după care, în ședința de CL este propusă intermediar tot de un pesedist, Dănuț Dinu, ca să încurce și să facă rău PNL-ului. Vânzare! Toată lumea a văzut cu cine am avut de-a face! Profesia, calitatea și pretențiile nu trebuiau să îi permită să facă așa ceva. 

 


 CL Pitești este foarte animat de luările de cuvânt ale consilierilor liberali. La CJ însă e liniște...


- Da, pentru că în CL este o majoritate de dreapta, iar PSD e foarte deranjat și disperat că nu mai sunt ei la butoane, dar așa au vrut piteștenii. De 30 de ani ei s-au învățat să facă toate jocurile în CL Pitești și să nu îi deranjeze nimeni. De data asta, opoziția e majoritară și scoate la suprafață niște greșeli făcute în mandatul anterior. Am cerut reformarea și modernizarea societăților din subordinea Primăriei, însă ei vor să stea cu ghearele pe ele în continuare și să își facă toate mendrele, iar treaba asta nu se va mai putea. Va trebui să comunice, să negocieze, însă ei s-au învățat doar să dicteze, ceea ce nu se mai poate aplica acum în CL Pitești și în Primărie. Trebuie să vină la negocieri, iar soluția cea mai bună să fie susținută de toți. Aceste bătălii din CL vor însemna un câștig pentru piteșteni, pentru că se vor scoate la suprafață cheltuielile nejustificate.

 

CITEȘTE ȘI ... Băncile au răsuflat uşurate la aflarea veştii că regele Dan Stănescu din Costeşti a fost reţinut

 

Despre lupta internă din PNL...


 Deși cunoscut ca unul dintre cei mai vocali contestatari ai dvs, Radu Perianu șade acum de-a dreapta premierului Florin Cîțu. Cum s-a ajuns la această promovare?


- O să fac un scurt istoric, ca să se înțeleagă situația. A fost schimbat de BPJ de la conducerea Organizației PNL Pitești din motive de slabă implicare și lipsă de rezultate. Un alt motiv de schimbare și neîncredere a venit după episodul în care a renunțat subit la postul de viceprimar, în perioada USL, deși era negociat, și a pus PNL în situația de a nu avea vice 4 ani, fără nicio explicație. A existat și un grup de liberali în jurul lui folosiți să lovească în partid, însă aceștia au fost excluși. Dl Perianu, prieten și susținător al acelor oameni, a devenit un contestator al meu, al partidului, însă în cazul său am zis că trebuie să fim mai înțelegători și nu l-am exclus. 
Referitor la ce este acum, consilier al premierului, pe noi nu ne-a consultat. I-am atras atenția că trebuia să se consulte cu organizația, mai ales că putea fi un lucru benefic pentru Argeș. Faptul că o face pe furiș fără să se consulte cu mine, cu Orban, este un lucru pe care nu îl agreez și nu îl înțeleg. Situația generează o ruptură în partid și tendința de găști, care nu fac bine organizației. Mai ales că știa că eu sunt un apropiat al lui Ludovic Orban, care a fost de multe ori în județ și a mișcat proiecte importante pentru noi. Radu Perianu creează o ruptură și se atașează de o persoană care ar putea deveni un contracandidat al lui Ludovic Orban la conducerea PNL.
Evident a făcut-o pentru a se răzbuna și să își găsească o cale, pentru că aici nu mai avea cum să facă ceva. Din informațiile mele, a fost ajutat de Alina Gorghiu și Iani Popa, de asemenea dornici să se răzbune pe noi. Iani Popa a plecat, nu a mai fost pus pe listă, a rămas în afara Parlamentului, însă Ludovic Orban s-a ținut de cuvânt și, pentru sprijinul din Parlament, i-a oferit un post în Camera Deputaților. El urzește împotriva Organizației PNL Argeș încurajând disidenții din partid. Din ce am aflat, cheamă primari pe la București și le promite că le dă fonduri, și Alina Gorghiu face la fel. Am vorbit cu dl Orban, nici el nu este informat de aceste mișcări, dar a înțeles ce scop au acești oameni. 
Poate eu am făcut greșeala pentru că nu l-am exclus, pentru că am zis că este un vechi liberal, că trebuie să îl rescpect, dar se pare că sunt oameni folosiți pentru niște scopuri.

 


 Că tot ați pomenit de primari. Care mai sunt relațiile cu aceștia? 


- Chiar am avut o întâlnire cu ei și, deși au avut aceste întâlniri la centru, au înțeles că nu este calea corectă. Eu i-am înțeles! Orice primar, dacă vicepreședintele Alina Gorghiu îi promite că îl duce la premier, acceptă, considerând că este bine pentru proiectele sale. I-am înțeles, dar le-am explicat că trebuie să fie o ierarhie în partid, să se facă pe calea corectă, nu pe ușa din dos. După părerea mea, au înțeles și au realizat despre ce e vorba și au venit cu propuneri constructive pentru a fi bine și pentru ei, să își realizeze programele electorale, dar și pentru partid, să se reinstaureze disciplina. Probabil și absența mea a generat această stare. Vom avea o relație strânsă ca să nu mai apară asemenea fenomene.

 

CITEȘTE ȘI ... Vești bune! Peste 150 de noi cabinete de vaccinare!

 

----------------------------------------------------------------

 Sorin Apostoliceanu a avut acordul meu și al Organizației PNL de a fi promovat. El a riscat plecând din PSD și a avut un plus pe care l-a adus la partid. Noi trebuie să ne respectăm oamenii cărora le promitem că, venind în PNL, au o șansă de carieră, nu să ne folosim de ei și apoi să îi aruncăm la gunoi. Sunt convins că legăturile și relațiile lui cu PSD s-au încheiat, ceea ce se și observă. 

----------------------------------------------------------------


 Dar Sorin Apostoliceanu pe ce criterii a fost propulsat lângă președintele Camerei Deputaților, mai ales că nu are niciun an în PNL?


- Sorin Apostoliceanu a avut acordul meu și al Organizației PNL de a fi promovat. El a riscat plecând din PSD și a avut un plus pe care l-a adus la partid. Noi trebuie să ne respectăm oamenii cărora le promitem că, venind în PNL, au o șansă de carieră, nu să ne folosim de ei și apoi să îi aruncăm la gunoi. Dl  Apostoliceanu este acolo pentru a asigura comunicarea noastră directă cu președintele Camerei Deputaților, va căpăta experiență în administrația centrală și îl pregătim și pentru alte posturi în viitor, pentru că este o persoană capabilă. Sunt convins că legăturile și relațiile lui cu PSD s-au încheiat, ceea ce se și observă. Mi-am pus mereu întebarea: de ce în PSD era bun, iar la PNL nu mai e. Ei au luat-o ca pe o trădare, însă el clar nu se mai regăsea în PSD.

 


 Alegerile au fost un eșec și nu ați făcut niciodată o analiză pe care să o dați publicității. Ați avut suficient timp să trageți concluziile, care sunt acestea? Ce măsuri veți dispune?


- Rezultatele au fost nemulțumitoare și nedrepte față de eforturile și implicarea noastră. Am avut proiecte majore pentru județ. Nu a fost ușor să miști din loc proiecte care au stagnat zeci de ani, precum tronsonul de autostradă Pitești-Curtea de Argeș sau drumul expres Pitești-Craiova, care vor aduce și o dezvoltare economică a județului, locuri de muncă. Însă, astea au fost luate ca ceva fără importanță de electorat. A contat mai mult că au fost piețele închise și s-a făcut circ, au contat mai mult aceste restricții, ceea ce a afectat scorul electoral. Au fost județe liberale care au scăzut scorul la jumătate între locale și parlamentare. Nu am fost mulțumit de rezultat, dar explicații au fost mai multe: conjunctura cu pandemia, plus că ne-am îmbolnăvit amândoi candidații, iar aceste situații au generat efecte și la partea de organizare în ziua alegerilor și toate celelalte. 
Plus că eu am mai spus-o: în județul Argeș, fiind confiscat de PSD de 30 ani, s-au creat niște structuri și niște obligații între oameni, primari, acele comunități de romi care votează în special cu PSD-ul, angajații din CJ, primării, ceea ce totalizează zeci de mii de oameni. Iar acesta este un mare handicap pentru orice partid din Argeș, asta face rău societății argeșene, pentru că toate aceste cârdășii costă bani, iar responsabil este PSD-ul, ca să își cumpere voturile. Vin cu un singur exemplu și închei. La Consiliul Județean, PNL a prezentat un candidat pe tipicul a ceea ce știam că doresc argeșenii: să fie tânăr, nou, să nu fi făcut politică, cu experiență, cu pregătire profesională. S-a confruntat cu un traseist politic, un individ care avea probleme și de comportament și de limbaj și, cu toate astea, a fost votat președintele PSD la Consiliul Județean. Nu pentru că nu ar fi fost o soluție mai bună candidatul nostru, ci pentru motivele enumerate anterior. Va trebui să găsim chei de rezolvare a acestor probleme. Altfel, vom avea același rezultat, indiferent cine va fi în locul meu. Comparativ cu rundele anterioare, noi am făcut un progres ca rezultat.

 

CITEȘTE ȘI ... Un bărbat din Pitești trimis în judecată! Ar fi violat o fată de 17 ani!

 

Candidează sau nu la un nou mandat în fruntea PNL Argeș?!


 Urmează alegeri în PNL. Candidați?


- Nu am luat o decizie în sensul ăsta. Competiția va fi mai complicată,  pentru că va însemna și alegeri la nivel național. Ludovic Orban și-a anunțat candidatura, iar pentru că este un prieten atât al Argeșului, cât și al meu, și vrea să continue, dacă va fi nevoie, voi ajuta și voi vedea ce vom face. Eu am obligație față de Orban pentru a putea să dăm în viitor o șansă județului, fiind un prieten al Argeșului, ar trebui să avem o continuitate și o legătură. Dar nu am luat o decizie privind candidatura, să văd cum mă simt și dacă sănătatea îmi permite. Colegii spun că au în continuare încredere în mine. Bine, au fost și cazuri cu persoane care au încercat să profite de rezultate și au încercat... sunt multe de spus, dar nu vreau să intru în asta.

 


 Cum comentați agitația din cadrul PNL Pitești și faptul că acolo sunt mai multe voci și pare că încă nu s-a conturat o echipă solidă?


- În maximum o săptămână echipa de la Pitești va fi reformată. Vom stabili în BPJ un nou Birou Municipal și sperăm ca noua echipă să poată schimba în bine și să se organizeze pentru a fi un plus. 

 


 Cine va prelua conducerea la PNL Pitești?


- Nu am stabilit președintele. O să mă consult și cu dl Postelnicescu, și cu dl Tofan, vom vedea care va fi cea mai bună formulă pentru partid.

 

CITEȘTE ȘI ... Anunț al Casei de Pensii Argeș referitor la biletele de tratament pentru pensionari!

 

 Se anunță schimbări la vârful deconcentratelor. PNL și USR își pregătesc oamenii!


 Se spune că alianța cu USR scârțâie. Cum caracterizați această colaborare la nivelul Argeșului?


- Colaborarea cu USR funcționează bine. Chiar azi am avut întâlnire cu deputatul Ionuț Moșteanu. Am discutat pe mai multe teme. Am abordat subiectul Prefecturii, la modul la care să vedem ce trebuie făcut pentru ca cei trei, prefectul și subprefecții, să colaboreze. Am vorbit despre vizita  ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, care va avea loc săptămâna aceasta. Va urma o serie întreagă de negocieri pe care le vom avea pentru posturile de conducere din deconcentrate, iar unde au oameni potriviți, capabili, să cădem de acord să fie și din partea lor. În Argeș, USR are doar prefect, dar niciun om în deconcentrate. 

 


 Și ați stabilit ce schimbări se vor face exact? Cine și unde va fi pus?


- Le-am discutat de principiu și le vom pune la punct în săptămânile viitoare. Nu am discutat pe procente, ci pe oameni. Încercăm să ne păstrăm directorii pe care îi avem. Doar dacă se vine cu argumente solide, cu justificări că nu e competent sau a făcut o gafă, poate fi o discuție. Sunt foarte multe deconcentrate rămase în zona PSD, care trebuie și acelea rezolvate și discutate, pentru că ei nu au avut decența să înțeleagă că sunt reprezentanți ai guvernului și nemaifiind al lor trebuiau să își dea demisia. Dar se prevalează de concursuri, de o serie întreagă de motive, deși sunt pesediști politic, clar. Nu sunt așa-ziși profesioniști! Unde sunt profesioniști și neutri ar fi un argument și noi susținem competența, dar cum e la APIA, la AFIR, unde sunt lideri din PSD, nu poți spune că sunt neutri sau profesioniști. 

 

CITEȘTE ȘI ... Front comun pentru investiții de calitate în Parcul Lunca Argeșului!

 

 De doi ani primesc informații despre George Simion că este o persoană dubioasă!


 Subiectul acestor zile sunt protestele de stradă, care au pornit de la nemulțumiri privind restricțiile și au ajnuns la „Jos guvernul”. Cum vedeți dumneavoastră aceste ieșiri?


- Ca om politic, democrat, le înțeleg, însă momentul ales nu este unul potrivit. Se pune în pericol sănătatea lor și a comunității, iar din acest motiv nu sunt de acord. Trebuia să aștepte să intrăm cât de cât în normalitate. Sunt două forțe care le animă și se folosesc oameni nevinovați. Am văzut șomeri, antreporenori care și-au închis afacerea, dar și elemente mai ciudate, maneliști, oameni din zona interlopă, care compromit ideea unei părți a acestor protestari, decredibilizând. Ei sunt susținuți de această grupare nou-apărută, în mod ciudat, un fenomen construit artificial și am mari semne de întrebare în privința lor. Fac rău și Parlamentului, prin scandaluri, modul de comportament, ce au ei ca CV e un mare semn de întrebare.
Iar o treabă neplăcută este că PSD încearcă să îi folosească. Ei îi încurajează, dar nu se bagă deocamdată pentru că își dau seama că se compromit. Chair am rămas surprins să văd pe dl Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș, care încuraja aceste proteste. Aceste ieșiri în stradă nu sunt bune, nu ca mod de comportament, ci pentru că pun în pericol sănătatea noastră, a tuturor. 

----------------------------------------------------------------

 George Simion a făcut viraje pe aici, prin județ, a convins oameni de bună-credință și patrioți care l-au crezut și chiar au fost păcăliți să dea bani, prin hotărâri de CL, pentru ajutoare și înfrățiri cu comune din Republica Moldova. Eu le-am recomandat să nu se ducă, iar acum îmi dau dreptate, pentru că au văzut ce era în spatele acestui individ.

----------------------------------------------------------------

 


 Știați de AUR dinainte de alegeri?


- Eu de doi ani primesc informații despre George Simion că este o persoană dubioasă. A făcut viraje pe aici, prin județ, a convins oameni de bună-credință și patrioți care l-au crezut și chiar au fost păcăliți să dea bani, prin hotărâri de CL, pentru ajutoare și înfrățiri cu comune din Republica Moldova. Eu le-am recomandat să nu se ducă, iar acum îmi dau dreptate, pentru că au văzut ce era în spatele acestui individ.

 


 Ce proiecte de anvergură susține PNL pentru județul Argeș?


- Autostrada Pitești - Sibiu, drumul expres Pitești - Craiova, un spital municipal la Pitești. Oprindu-mă puțin aici, aș vrea să spun că Spitalul Mioveni trebuia făcut la Pitești. Primarul Georgescu se vaită că nu mai are bani, pentru că unitatea sanitară solicită fonduri uriașe de la bugetul local. Trebuia să aibă o viziune și să nu se bucure doar de dragul de a spune că are un spital de mobilă la Mioveni. Conducerea PSD trebuia să susțină un spital în Pitești, nu la Mioveni. A fost o greșeală strategică, dar, dacă tot a făcut-o, să nu se mai plângă peste tot că nu are bani. Și așa primarii se vaită că în ultimii ani ei au pierdut, pentru că cei mai mulți bani s-au dus la construcția Spitalului Mioveni, în loc să le fie dirijați lor pentru infrastructura de utilități. 
Revenind la proiectele PNL, mai pot enumera pe turism drumul capitalelor, de la Golești la Curtea de Argeș, reabilitarea drumului Pitești-Curtea de Argeș (DN 73C) și reabilitarea frumoasei Gări de la Curtea de Argeș, unde, din păcate, observ că se tergiversează lucrurile. 

 

  

 

Preluat: saptamanalul ancheta