Ți se pare că în România este greu? Află restricțiile din restul țărilor Europei

Propunerea de a impune restricții de circulație începând cu ora 22.00 i-a pus pe jar pe mulţi dintre români și a dat naștere la un nou val de nemulțumiri. Uitându-ne însă și în ograda altora, am putea spune că, de fapt, avem cele mai lejere reguli. Bunăoară, în Portugalia și Turcia, sunt restricții de circulație de vineri, ora 21.00, până luni dimineața la 5.00. În alte țări, nu doar că este obligatorie purtarea măștii, dar trebuie să fie cel puțin FFP2. În Danemarca, elevii vin la școală cu condiția testării de două ori pe săptămână, iar la magazin se merge pe bază de programare. Mai jos puteți afla ce măsuri se aplică pe plan intern în țări de interes turistic pentru români. 

CITEȘTE ȘI ... Prefectul Emilia Mateescu - misiune sub acoperire la coadă la Permise


 Austria – poliția poate controla anexe, garaje, curți


- Masca de protecție tip FF2, de standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95)  este obligatorie, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.
- Restricții de circulație în intervalul orar 20:00 - 06:00 
- Se recomandă telemunca.
- Au voie să se întâlnească maximum 4 persoane adulte din două gospodării diferite, numai între orele 06:00 și 20:00, atât în spațiile private, cât și în cele publice. 
- În afara locuințelor, poliția poate controla alte spații private: anexe, garaje, curți etc.
- Industria de catering, restaurantele, hotelurile sunt închise. Sunt posibile serviciile de livrare, inclusiv pe timpul nopții.
- Schiatul este permis ca activitate recreativă/sportivă sau în contextul unei activități „de o zi”, dar nu sub formă de vacanță de schi.
- La frizer sau coafor te poți prezenta doar pe baza unui test negativ antigen nu mai vechi de 48 de ore. 

 

CITEȘTE ȘI  ... Majoritatea consumatorilor de droguri provin din familii monoparentale

 Belgia – familiile au voie să primească o singură persoană în vizită


- Telemunca este obligatorie. 
- Unitățile de cazare sunt deschise, însă restaurantele și barurile din incinta acestora sunt închise. Clienții pot servi masa doar în camera de hotel.
- Fiecare familie poate primi în vizită o singură persoană, care poate fi contact apropiat.
- La ceremoniile de căsătorie (civile și religioase) pot participa mirii, martorii și ofițerul stării civile. La înmormântare au voie maximum 50 persoane, cu păstrarea distanței. 
- Activitatea de învățământ: grădinițele cu prezență fizică 100%; învățământul secundar - 50% în clasă/ 50% - de la domiciliu; învățământul superior, la distanță.
- restricțiile de circulație între orele 22.00 și 06.00 în Regiunea Bruxelles Capitală și între 00.00 și 05.00 în Flandra și Valonia.

 

CITEȘTE ȘI ... Minora batjocorită de 7 tineri. Le-a povestit părinților ce a pățit, dar nu a avut susținerea lor

 Cehia – cumpărături și ieșiri doar în districtul de reședință


- Restricționarea liberei circulații a persoanelor în afara districtului de reședință, cu anumite excepții.
- Cumpărăturile pot fi făcute doar în aria districtului de rezidență.
- Interdicții de circulație în intervalul orar 21.00 – 5.00.
- Plimbările și joggingul pot fi făcute doar pe teritoriul localității de reședință. Plimbatul animalelor de companie pe timpul nopții poate fi făcut doar în raza a 500 metri față de adresa de reședință.
- Participarea la ceremonii de oficializare a căsătoriei sau de înregistrare a unui parteneriat este posibilă doar în districtele unde cuplurile își au reședința.
- Toate instituțiile de învățământ sunt închise, cu excepția celor amenajate pentru copiii persoanelor care lucrează în Sistemul Integrat de Urgențe.
- Măștile de tip FFP 2 sau standard superior sunt obligatorii în spațiile publice aglomerate.

CITEȘTE ȘI ... (video) Au vandalizat ușa unei toalete publice - Părinții, buni de plată

 

 Franța – zone cu izolare în timpul weekendului


- Interdicție de circulație pe timpul nopții, în intervalul orar 18:00-6:00.
- În departamentele Alpes-Maritimes, Pas-de-Calais și zona Dunkerque este instituită izolarea în timpul weekendului.
- Sunt închise cafenelele, restaurantele și barurile, cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracție, grădinile zoologice, stadioanele și sălile de sport.

 

CITEȘTE ȘI ... (video) Notă de plată în amenzi. Petrecere pentru copii oprită ieri

 Germania – rază de mișcare de doar 15 km în jurul domiciliului


- Limitarea întâlnirilor private la cel mult o singură altă persoană care nu locuiește în gospodărie.
- Limitarea „razei de mișcare“ la cel mult 15 km de la domiciliu în districtele unde se înregistrează o incidență a infectărilor la 7 zile de peste 200 la 100.000 de locuitori – cu excepția cazului în care există un motiv temeinic și justificabil.
- Școlile și grădinițele sunt închise.
- Comerțul cu amănuntul nu mai este permis, cu excepția produselor alimentare și a bunurilor necesare.
- Serviciile din domeniul îngrijirii personale: coafură, cosmetică, masaj, tatuaje și altele similare sunt închise, la fel restaurantele, puburile și barurile. Este permisă numai livrarea sau ridicarea de comenzi pentru consum la domiciliu. De asemenea, se interzice consumul de băuturi alcoolice în locuri publice.
-  Sunt închise: teatre, opere, săli de concert și instituții similare; târguri comerciale, cinematografe, parcuri de distracții și furnizori de activități de petrecere a timpului liber (interior și exterior), cazinouri, magazine de pariuri și facilități similare; sporturi de agrement în toate facilitățile publice și private, inclusiv studiouri de fitness, piscine și băi termale ș.a.
- Cazarea nu mai este posibilă, exclusiv în cazuri întemeiate și în mod evident non-turistice.
- Masca trebuie purtată inclusiv în zonele publice în care nu este posibilă păstrarea distanței minime recomandate. Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu amendă de minimum 50 de euro.

CITEȘTE ȘI ... A câștigat de două ori…amendă! În carantină, prins la păcănele

 

 Anglia – interzisă întâlnirea între persoane care nu locuiesc împreună


- Este interzisă părăsirea locuinței, cu excepția motivelor foarte întemeiate, precum: cumpărături esențiale, muncă (dacă nu este posibilă de acasă), servicii medicale, exerciții fizice în aer liber, situații de urgență.
- Este interzisă înnoptarea în altă locuință, cu excepția situațiilor de urgență.
- Este interzisă întâlnirea dintre persoane care nu locuiesc împreună sau formează un grup de sprijin, cu unele excepții precum serviciu, nunți/botezuri/ceremonii funerare, exerciții fizice în aer liber (în prezența a maximum o persoană). Încălcarea acestei prevederi se pedepsește cu amendă de până la 10.000 lire sterline.
- Magazinele de produse neesențiale, saloanele de îngrijire, sălile de sport și facilitățile de agrement sunt închise.
- Învățământul la toate nivelurile funcționează la distanță, mai puțin pentru copiii lucrătorilor esențiali și copiii vulnerabili.
- La nunți pot participa maximum 6 persoane, iar la ceremonii funerare maximum 30.

 

CITEȘTE ȘI ... (video) 2000 de lei fiecare - Amendă pentru o plimbare cu ATV-urile

 Olanda – la shopping doar pe bază de programare


- Este permisă vizita la domiciliu a unei singure persoane (cu vârsta de 13 ani sau mai mult).
- Numărul maxim de persoane din locuințe diferite care compun un grup în exterior va fi de 2.
- Se recomandă telemunca (cu excepția cazului în care nu există altă opțiune) și părăsirea domiciliului/reședinței doar pentru efectuarea cumpărăturilor și a vizitelor la medic.
- Există o interdicție de deplasare pe timpul nopții, în intervalul orar 21:00 și 4:30, cu anumite excepții. Încălcarea măsurii se sancționează cu amendă în cuantum de 95 euro.
- 95 de euro amendă pentru nepurtarea măștii.
- Sunt închise: teatrele, sălile de concerte, cinematografele, cazinourile etc.; parcurile zoologice, parcurile de distracții etc.; locațiile de sport în interior (săli de sport, piscine, saune, wellness etc.); restaurantele și cafenelele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor (este permisă livrarea la domiciliu).
- Nu este permis transportul sau consumul de alcool în spațiile publice între orele 20:00  și  07:00.
 - în magazinele nealimentare accesul se efectuează pe bază de programare, maximum 2 persoane pe etaj sau 25mp/client, nu mai mult de 50 de clienți.

CITEȘTE ȘI ... Argeș: Criza locurilor în secţiile ATI Covid. Subprefectul judeţului: Doar un loc liber

 

 Portugalia – interdicții de circulație în weekend


- Cetățenii nu pot circula în spații și pe drumurile publice și nici în spații echivalente acestora și au datoria de a rămâne la domiciliu, cu excepția deplasărilor autorizate  Circulația pe stradă a autoturismelor private este permisă doar în cazurile exceptate sau pentru alimentarea cu combustibil.
- Sunt permise practicarea activităților sportive individuale în aer liber, plimbarea animalelor de companie, cu precizarea că aceste activități trebuie să fie de scurtă durată și să se desfășoare în zona de reședință.
- Este interzisă circulația între localităţi, la sfârșit de săptămână, începând cu orele 20.00 ale zilei de vineri și până la ora 5.00 a zilei de luni, cu anumite excepții. 
- Este interzisă rămânerea în spațiile publice de recreere, precum parcuri sau grădini, fiind autorizată frecventarea acestora pentru scurte plimbări. Sunt închise toate spațiile publice în care se constată aglomerări de persoane (plaje, promenade etc.)
- Obligativitatea muncii la distanță, atunci când este posibil, chiar și fără acordul dintre părți, aceasta nefiind obligatorie pentru angajații din serviciile esențiale. 
- Suspendarea comerțului cu amănuntul și a prestărilor de servicii, inclusiv cele ambulante, cu excepția celor care furnizează bunuri și servicii de primă necesitate sau altele considerate esențiale.
- Restaurantele și cafenelele funcţionează exclusiv în regim de take-away sau livrare la domiciliu.
- Serviciile publice sunt disponibile doar pe bază de programare prealabilă.
- Este interzisă realizarea de evenimente.
- Unitățile care comercializează bunuri și servicii se închid la ora 20.00 în zilele lucrătoare, respectiv la ora 13.00, în zilele de sâmbătă și duminică și sărbători legale; comerțul cu amănuntul de produse alimentare închide la sfârșit de săptămână la ora 17.00.
- Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii și stațiile de alimentare cu combustibili. 

CITEȘTE ȘI  ... Se caută şefi noi pentru justiţia din Argeş

 

 Suedia – vânzarea de alcool interzisă după 20.00


- toate adunările publice de peste 8 persoane sunt interzise.
- Vânzarea de alcool este interzisă după ora 20.00. 

CITEȘTE ȘI  ... Încep lucrările la lotul 3 al drumului expres Pitești-Craiova

 

 Turcia – copiii şi vârstnicii au voie să iasă din casă doar trei ore pe zi


- circulația persoanelor este restricționată în weekend (sâmbătă și duminică), respectiv de vineri ora 21.00 până luni ora 05.00, pe tot teritoriul național, precum și de luni până vineri în intervalul orar 21.00 - 05.00.
- Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși din reședințe între orele 10:00 și 13:00, iar persoanele cu vârsta de până la 20 de ani (născute începând cu 01.01.2001) între orele 13:00 și 16:00. 
- În timpul săptămânii restaurantele, cofetăriile, patiseriile și cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 și 20:00, numai pentru a oferi produse și servicii la pachet (takeaway). Magazinele alimentare și brutăriile rămân deschise și în weekend, între orele 10:00 și 17:00.

CITEȘTE ȘI  ... Se dă startul construirii reactorul experimental ATHENA la Mioveni

 

 Ungaria – magazinele deschise doar până la ora 20.00


- Grădiniţele şi şcolile primare sunt închise în perioada 8 martie - 7 aprilie 2021. Activitatea școlară se desfăşoară în regim online pentru toate instituțiile de învățământ, inclusiv învăţământul primar.
- Serviciile esenţiale şi magazinele alimentare sunt deschise, însă toate celelalte magazine, restaurantele, cazinourile, hotelurile sunt închise cel puţin până pe 22 martie 2021. Magazinele, cu excepția farmaciilor și a benzinăriilor, pot fi deschise doar până la ora 19.00.
- Restricționarea circulației pe timp de noapte, între orele 20.00 și 05.00. Este posibilă părăsirea locuinței doar pentru a merge la locul de muncă, în scop medical sau în situaţii de urgență.
- Evenimentele și orice fel de adunări / reuniuni sunt interzise.
- Parcurile sunt deschise, fiind permise şi activităţile sportive în aer liber în cazul în poate fi menţinută distanţa de 1,5 m.
- Muzeele, teatrele, grădinile zoologice și alte unități de petrecere a timpului liber sunt închise.

CITEȘTE ȘI  ... Guvernul a aprobat plafonul pe 2021 pentru Programul "Noua Casă"

 

 Slovacia – elevii fac teste antigen de două ori pe săptămână


- Măștile FFP2 sunt obligatorii.
- Grădinițele și școlile primare sunt deschise doar pentru copiii angajaților din infrastructura critică, a celor care nu pot desfășura activitatea în regim de telemuncă şi trebuie să se deplaseze la locul de muncă.
- Angajații și elevii au obligaţia de a efectua teste antigen rapide, de două ori pe săptămână, aleatoriu.
- Este interzisă părăsirea domiciliului în intervalul orar 20:00 - 01:00, cu excepţia persoanelor care trebuie să se deplaseze la locul de muncă sau la medic, în situaţii de urgenţă.
- Este interzisă deplasarea în alt district decât cel de reşedinţă, în scopul plimbărilor în aer liber.
- Deplasarea în afara cartierelor rezidențiale este permisă doar cu un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu unele excepții.

 

Preluat: saptamanalul ancheta