(video) Apel fals la 112! Era curios de viteza de reacție a autorităţilor

UPDATE, ora 16:00

Un tânăr argeșean a pus pe jar Poliția din Poiana Lacului. A sunat la 112 şi a anunţat că a fost răpit.

18 polițiști l-au căutat o noapte întreaga. A fost găsit în această dimineață acasă, în siguranţă. Întrebat de ce a recurs la acest gest, tânărul a menționat că a făcut apelul pentru a testa reacţia autorităţilor.

Inițial, i-a mințit pe oamenii legii, povestindu-le că apelul a fost făcut de copilul, în vârstă de un an, al iubitei sale.

Un bărbat este audiat, în acest moment, după ce a alertat o întreagă structură. Argeșeanul a sunat la 112, anuntând că este răpit. Pe fir au intrat polițiștii, dar persoana nu mai era de găsit. Telefonul fusese închis. S-a dovedit a fi un apel fals.

La scurt timp, bărbatul a fost identificat și dus la audieri, acolo unde le-a explicat oamenilor legii de ce a recurs la acest gest.

”În cursul serii de 24 octombrie a.c., printr-un apel la Serviciul Unic Apeluri de Urgență 112, un bărbat a sesizat că ar fi lipsit de libertate, după care a întrerupt apelul. Imediat, polițiștii au fost mobilizați în aria în care a fost localizat apelul, unde s-au desfășurat activități de căutare. În cursul dimineții, bărbatul a fost identificat de către polițiștii Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului la locuința sa, stabilindu-se că nu se afla în pericol. Cel în cauză a fost condus la sediul poliției pentru audieri și luarea măsurilor legale care se impun.”, se arată în comunicatul IPJ Arges.

 

CITEȘTE ȘI ... Accident la o firmă! Bărbat rănit

 

 

5.000 de lei amendă pentru un apel fals la 112!

 

De la începutul acestui an, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate zeci de mii de apeluri false care au pus autoritățile pe jar și care au presupus cheltuieli de prisos de la bugetul de stat. Acesta a fost și motivul pentru care s-a luat de curând decizia ca sancțiunile pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență să fie aspru taxată financiar, amenzile ajungând și la 5.000 de lei.

Astfel, apelarea abuzivă a numărului unic pentru numărul de urgență 112 se sancționează - începând de săptămâna trecută - cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, iar alertarea falsă a serviciilor specializate de intervenție va fi sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.


„În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – SMURD, poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat. Sanțiunile au fost stabilite prin ordonanța de urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice”, se arată în comunicat al Poliției Române.