Hotelierii luptă pentru a ţine Transfăgărăşanul deschis pentru mai mult de 4 luni

Cel mai frumos traseu din ţară, Transfăgărăşanul, stă închis în cea mai mare parte a anului. Din această cauză zona dintre Piscul Negru şi Bâlea nu poate fi accesată decât timp de 4 luni. Reprezentanţii unităţilor de cazare din Curtea de Argeş au la rândul lor de suferit, aşa că s-au unit într-o asociaţie turistică, denumită „Transfăgărăşan”, care să lupte atât pentru menţinerea unei perioade mai lungi de acces pe respectivul tronson, cât şi pentru dezvoltarea turistică şi promovarea zonei. Anul acesta au avut un prim succes. După o campanie susţinută, demarată la finele lui 2015, au reuşit să convingă CNADNR-ul să deschidă Transfăgărăşanul cu două săptămâni mai devreme. Efectul a fost unul imediat, după cum ne-a declarat preşedintele asociaţiei, omul de afaceri Dumitru Grecu: „În prima zi în care Transfăgărăşanul a fost redeschis, am avut o explozie de turişti, toate unităţile de cazare fiind complet ocupate. Am avut o circulaţie fără precedent! De când s-a dat drumul traseului şi până în prezent, nu am avut sub 90% grad de ocupare”.

CITEȘTE ȘI ... Standuri cu produse tradiționale argeşene la Golești!


Următorul pas este ca Transfăgărăşanul să fie deschis începând cu luna mai, pe o perioadă mai mare de 4 luni (30 iunie – 1 noiembrie), cât este în prezent, conform regulamentului CNADNR. „Anul acesta vom elabora, împreună cu CNADNR, un regulament conform căruia drumul să fie deschis o perioadă mai lungă, în conformitate cu condiţiile meteorologice, astfel încât nimeni să nu fie pus în pericol când tranzitează zona. Decizia de redeschidere, în fiecare an, va fi luată după consultarea unei comisii formate din reprezentanţi de la CNADNR, Consiliile Judeţene din Argeş şi Sibiu, serviciile Salvamont din cele două judeţe, Poliţia Rutieră şi Asociaţia Transfăgărăşan. În prezent, se merge pe un regulament abuziv, în care s-a impus acel termen de 4 luni, chiar dacă vremea permite accesul”, a mai menţionat preşedintele Dumitru Grecu.

CITEȘTE ȘI ... ALMA VENDIS ADG angajează! Salarii de 1700 de lei


Planul de dezvoltare a zonei a fost prezentat şi în faţa vicepremierului Vasile Dâncu, când acesta a vizitat Curtea de Argeş, în luna iulie. „I-am arătat viziunea noastră asupra dezvoltării turistice a Transfăgărăşanului, iar domnia sa a declarat că a văzut cel mai frumos proiect de acest gen. Ne-a promis că o să ne sprijine în implementarea lui”, a mărturisit preşedintele Asociaţiei „Transfăgărăşan”.
Toţi hotelierii din Curtea de Argeş au de câştigat dacă regulamentul pentru accesul pe traseu se modifică, dat fiind faptul că sunt foarte mulţi turişti atraşi de frumuseţea Transfăgărăşanului, printre care şi străini.