Histeroscopia - o procedură simplă cu numeroase beneficii în infertilitate şi nu numai

Histeroscopia este intervenţia chirurgicală prin care vizualizăm interiorul cavităţii uterine şi totodată putem efectua anumite intervenţii. 
Presupune pătrunderea cu un endoscop în cavitatea uterină prin canalul cervical. 

O dată ajuns intracavitar se pot efectua proceduri precum scratching de endometru, prelevare biopsii, rezecţie de fibroame, sinechii sau polipi, electrocoagularea ostiilor tubare. 

Pentru histeroscopiile diagnostic, cel mai frecvent, se folosesc histeroscoape de 2.9mm care permit efectuarea intervenţiei în ambulatoriul de specialitate cu anestezie locală sau chiar fără.

Când este recomandată histeroscopia

Momentul optim de efectuare a histeroscopiei diagnostice este între ziua 6 şi 10 a ciclului menstrual, pasajul cervical este mai facil iar endometrul proliferativ permite observarea mai bună a cavităţii endometriale.

De asemenea, riscul ca pacienta să fie însărcinată este minim. Când se doreşe investigarea canalului cervical se prefer faza preovulatorie, iar hiperplazia de endometru se evaluează mai bine în faza secretorie. 

Desigur, aceste indicaţii îşi pierd relevanţa dacă pacienta utilizează anticoncepţionale orale sau este vorba de o intervenţie de urgenţă.

În cursul histeroscopiei diagnostice se pot preleva şi biopsii cu pensa.

În investigaţiile pentru infertilitate, histeroscopia diagnostică are ca indicaţii: fibroamele mucoase şi subseroase, polipii endometriali, sinechiile, malformaţiile uterine sau avorturile recurente. Există studii care susţin efectuarea de histeroscopii la toate pacientele investigate pentru infertilitate primară sau secundară.

O altă utilizare a histeroscopiei, dar în profilaxia infertilităţii cauzate de sinechiile uterine este practicarea acesteia pentru hemoragiile postpartum sau postabortum, în locul chiuretajului uterin.

În anumite cazuri de fibroame intrauterine, acestea pot fi rezecate într-o intervenţie histeroscopică sau mai multe. Acestea sunt responsabile adesea de menometroragii, dar şi de infertilitate.

Dacă fibromul nu a putut fi rezecat integral de la prima histeroscopie se poate reintervenii dupa 2-3 săptămâni.

Complicaţiile histeroscopiei

Histeroscopia a revoluţionat diagnosticarea şi tratarea patologiilor uterine cu atât mai mult cu cât rata de complicaţii este redusă, de sub 1 procent conform unora dintre autori. 

Cel mai frecvent ea este însoţită de durere acolo unde nu se foloseste anestezie, dar administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene reduce semnificativ gradul durerii.

O complicaţie mai redutabilă este traumatismul prin cale falsă, perforaţie cervicală sau perforaţie uterină. Uneori medicul poate administra pacientei misoprostol intravaginal cu 12 ore înainte de histeroscopie pentru a facilitate pasajul transcervical, a reduce disconfortul şi astfel a scurta timpul operator.

Hemoragia este mai frecventă după rezecţii de fibroame sau ablatii de endometru. Ar trebui să fie uşor de controlat prin creşterea presiunii intrauterine, administrarea de uterotonice sau prin electrocoagulare. Dacă hemoragia nu poate fi oprită astfel, se poate insera un cateter Foley intrauterin care va fi umflat gradat până când se opreşte sângerarea. 

Acesta rămâne pe loc 6 ore dar trebuie extras dupa maximum 24 de ore dupa golirea treptată a balonaşului. 

Posthisteroscopie pot apărea sinechii, mai ales la pacientele tratate pentru fibroame uterine, polipi endometriali sau sinechii. 

Utilizarea de bariere de gel cu acid hialuronic la pacientele cu infertilitate posthisteroscopie este asociată cu scaderea ratei de sinechii la 3 luni, iar dacă acestea apar sunt minime sau cel mult moderate. 

Histeroscopia este deci o procedură simplă cu numeroase beneficii atât in infertilitate, cât şi în cazul altor patologii ginecologice.

Informaţiile ne-au fost oferite de către dr. Alina Buşan – medic specialist obstetrică-ginecologie, care s-a alăturat, din 15 mai, echipei Hera`s Med Boutique din Bradu, fondată de medicul Marilena Băluţă. 

Dr. Alina Buşan este disponibilă în fiecare sâmbătă, în intervalul 9:00 – 13:00. Telefon programări: 0755.688.984