HELIOS - Câinele salvator al muntelui! De 6 ani împreună

Într-o Românie în care unii par că se străduiesc să ţină lucrurile în loc, sunt şi oameni care se gândesc la progres. Iar când povestea de succes este despre relaţia de încredere şi respect necondiţionat dintre om şi animal, cu atât mai mult povestea merită ştiută. Helios este câinele de la care a plecat sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România, în caz de avalanşă, iar Ion Sănduloiu este salvamontistul care a pus bazele acestui sistem.

CITEȘTE ȘI ... Turist rănit în Munții Făgăraș! A intervenit elicopterul

În România, sistemul de intervenţie cu unităţi canine în caz de avalanşă pare că a luat naștere dintr-o întâmplare. Totul a plecat de la înfrăţirea judeţului Argeş cu Departamentul Savoia din Franţa. Astfel, a fost  adaptat la realitatea românească sistemul francez, iar în anul 2015 a apărut al doilea echipaj şi primul brevetat în România, cel din Caraş-Severin. Un an mai târziu, au fost şase echipe certificate la nivel naţional.
„Consiliul Judeţean Argeş este înfrăţit cu Departamentul Savoia din Franţa şi, începând din anul 2010, colaborarea dintre cele două regiuni s-a extins şi în ceea ce privește componenta de salvamont. În 2012, am văzut acolo nişte demonstraţii cu câini de avalanşă. Era o ramură care lipsea în Salvamontul românesc. Nu exista un sistem de certificare, de brevetare, de pregătire, iar în aceste condiţii i-am întrebat pe francezi dacă ne pot ajuta să facem aşa ceva. Mi-au spus că ne pot dona un câine, dar că brevetul trebuie să-l obţin eu, împreună cu câinele, şi să trec prin toate etapele, evaluările eliminatorii, să ne câştigăm un loc din cele 20 din şcoala pe care ei o fac anual în Deux Alpes, în Franţa', declara pentru Libertatea directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

La multi ani, Helios!
A trecut 6 ani de când salvamontiștii argeșeni și curajosul Helios lucrează împreună.
” 6 ani de lucru si trai impreuna, munca si realizari... Mi-e greu sa ma gandesc ca poate ai trecut de jumatatea vietii tale, dar ma alin cu gandul ca acum esti la maximul fizic si de experienta.”, este mesajul emoționant al celui care îi este stăpân și prieten, Ion Sănduloiu.

CITEȘTE ȘI ... Au parcurs un traseu de 6 ore în 34. Extenuați, au cerut ajutorul salvamontiștilor!


Primul câine din România specializat în salvarea victimelor surprinse de avalanşă, un Border Collie, a fost donat în 2013 salvamontiştilor argeşeni de către o asociaţie franceză (Asociaţia "Pays de Savoie Solidaire").
„Din cel 20, doi au fost eliminaţi în prima săptămână. Sistemul este foarte dur. După şcoală, ne-am întors ca unitate canină de căutare în avalanşă cu brevet eliberat de Ministerul de Interne din Franţa. În momentul acela, eram singurii. Aveam câine de avalanşă, numai că la nivel naţional era insuficient. Nu se face cu o floare primăvară. Ca şef al comisiei de avalanşă, am propus Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România să înfiinţăm propriul nostru sistem de brevetare', povesteşte şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

CITEȘTE ȘI ... Tânără cu picior luxat, coborâtă pe targă de pe munte

Dara s-a născut în România şi a fost donată. Povestea este amuzantă, îşi aminteşte Ion Sănduloiu: „Eu, în glumă, i-am promis lui Helios că dacă ia brevetul poate îi găsesc şi o domnişoară. Şi o doamnă care este un mare admirator al acestei rase şi creşte astfel de câini mi-a spus că poate să rezolve problema definitiv. A văzut ce fac cu Helios, i-a plăcut şi mi-a dat posiblitatea să selectez din cuib. Ştiam ce am de făcut, aşa că am luat-o pe Dara care s-a dovedit a fi foarte, foarte bună.
Iniţial, am lăsat-o să stea pe lângă Helios în momentul în care noi ne antrenam. Şi prin imitaţie, cu ajutorul lui, care de multe ori o corecta atunci când o apuca visarea şi nu executa comenzile destul de rapid, am reuşit să obţinem brevetul nostru. La patru luni şi jumătate, Dara, care era încă în sistemul de evaluare, îndeplinea standardul de la sfârşitul întregului ciclu de pregătire, şi anume era capabilă să găsească cel puţin două victime umane îngropate în zăpadă pe un hectar de teren. Nu e deloc puţin”

CITEȘTE ȘI ... Misiune grea pentru salvamontiștii argeșeni! Turiști blocați în munți!

Dara a fost aleasă dintre nouă pui de câine, iar Ion Sănduloiu nu a regretat nicio clipă alegerea. Omul şi al doilea câine au început antrenamentul imediat. Oficial, pentru salvatorii din Argeş Helios este colegul lor de la Salvamont, cu număr de inventar, iar Dara este proprietatea lui Ion Sănduloiu. În realitate, ambii câini fac parte din familia directorului Salvamont Argeş.

Sursa foto Mihai Oprescu