Guvernul vrea să plătească prima noapte de cazare pentru turiştii străini

De anul viitor, Guvernul le-ar putea plăti turiştilor străini veniţi în România prima noapte de cazare. 50 de euro vrea să acorde Ministerul Turismului pentru fiecare sejur de cel puţin 4 nopţi. Banii vor fi acordaţi agenţiilor, care au misiunea să aducă oaspeţi din tot mai multe ţări.

De anul viitor, vacanţele străinilor ar putea fi mai lungi. Agenţiile de turism care vor reuşi să-i convingă să stea cel puţin patru nopţi la noi vor primi de la stat 50 de euro pentru fiecare turist. Bogdan Trif, ministrul Turismului: "Toate agenţiile de turism din România pot beneficia până în valoarea de 200.000 de euro pe an. Este un ajutor din care statul român câştigă pentru că un turist cheltuie sume importante în România."

CITEȘTE ȘI ... Mioveni: Abandonarea molozului pe domeniul public - amendă de 1.000 lei


Un turist străin cheltuie, în medie, 2400 de lei pentru o scurtă vacanţă din România. Anul trecut, cel mai mulţi turişti străini au vizitat Capitala României. Urmează în top judeţele Braşov, Sibiu, Cluj şi Timiş.  În toată ţara, oaspeţii de peste hotare au lăsat aproximativ 1,1 miliarde de euro. Cu 120 de milioane de euro mai mult faţă de 2017. 

Cu vacanţe lungi sau doar excursii, în 2018, Turcia a atras peste 40 de milioane de turişti străini, iar Grecia peste 30 de milioane. În timp ce România a fost vizitată doar de 2,8 milioane de oameni din afara graniţelor noaste. 

Agenţiile de turism care vor merge la târguri de specialitate din străinătate vor primi un ajutor de 50% din costul de transport al unui angajat, iar statul va acoperi şi taxa de participare. Proiectele vor fi discutate săptămâna viitoare cu Patronatele din Turism, apoi vor fi propuse Guvernului. 

Sursa: observator.tv