Guvernul schimbă IAR Legile Justiției prin OUG

OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

 

Sinteza declaratiilor ministrului Tudorel Toader:

- Prima ordonanță se referă la instituirea mecanismului de desemnare a unui procuror pentru parchetul european.

- România trebuie să selecteze 3 candidați pentru funcția de procuror european. Termenul scurt, 31 martie, justifică în opinia noastră urgența adoptării ordonanței de urgență

- Va fi ales un procuror, la nivelul Ministerului Justiției se va efectua procedura de selecție.

- Cine poate să candideze la această funcție din partea României, și va exista câte un candidat din partea fiecprui stat european, adică din partea celor 22 de state. Poate candida un procuror, dar și un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de 3, unul va fi desemnat, iar cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exercițiul funcțiunii de judecător sau procuror.

- În 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial vom începe procedura de desemnare.

- A doua ordonanță are un titlu mai lung. OUG privind unele măsuri temporare privind concursul de admitere la CSM, formarea procurorilor, precum și pentru modificarea și completarea legii 303 privind statutul judecătorilor și a legii 317.2004 privind CSM - prin urmare toate cele 3 legi ale justiției.

- Propunerea de modificare a venit de la CSM. Care este urgența ordonanței de urgență. Pornind de la următoarea premisă, că admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni de zile înainte de concurs, ne apropiem de 6 luni, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din 2019, care se referă în principal la păstrarea condițiilor de dinaintea modificării legii justiției. Stagiul să rămână de 1 an.

- Pornește de la o realitate pe care o știți și am avut uneori opinii diferite. Ce vreau să spun, că, colegiile de conducere din sistemul judiciar nu vor putea adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că legea este neclară, nu-i previzibilă. De principiu noi știm asta, că legea o face numai legiuitorul.  

- Ce aduce ordonanța cu caracter de noutate. Faptul că aceste funcții privind procurorii, funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de ministrul justiției, merge la CSM de unde ia acel aviz consultativ, se adresează președintelui Republicii. Ei, aceste funcții nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii prin procedura prin care am făcut referire. Pentru că de ce, astăzi multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare.

- În al doilea rând, tot cu caracter de noutate, funcțiile acestea, răspunsul în ordonanță este cel referitor la potențialii cnaidați și ca la competența emiterii avizului consultativ. Potrivit ordonanței, pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecători care au fost procurori. Prin urmare, cineva cu experință din sistem.

- A doua modificare se referă la competența de emitere a avizului consultativ. Astăzi când vorbim, competența revine secției de procurori a CSM. Dat fiind că pe viitor, în baza ordonanței pot candida și judecători, se schimbă competența de la secia de procurori la plenul CSM.

- N-a fost propunerea mea, a  fost a CSM-ului. Nu aș spune că azi am renunțat la această idee, pentru că vorbim doar de câteva funcții de rang înalt din România.

“Prima ordonanţă de urgenţă se referă la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European. (...) Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare”, a declarat Tudorel Toader, la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa: Pro TV