Guvernul intră de azi în faza a II-a de repornire a economiei. 15 miliarde de lei pentru IMM-uri

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat în această dimineață demararea programului guvernamental IMM Invest, de ajutare a întreprinderilor mici și mijlocii să-și continue activitatea. Plafonul de garantare a creditelor asigurat de guvern este de 15 miliarde de lei (3% din PIB) și poate fi majorat, dacă va fi nevoie, a precizat ministrul.

Companiile mici și mijocii care au nevoie de credite pentru continuarea activității se pot înscrie de azi pe platforma imminvest.ro, a declarat vineri ministrul Florin Cîțu. Creditele vor fi garantate până la nivelul de 90%.

"Azi, la ora 10.00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest.

Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei", a anunțat ministrul Finanţelor, vineri, la Palatul Victoria.

„Dobânzile și comisioanele vor fi suportate de stat”, a menționat Florin Cîțu.

Dacă o firmă este refuzată de o bancă din program, poate aplica la o altă bancă. 

Programul va continua până la sfârșitul anului, indiferent de evoluția pandemiei de coronavirus, a mai precizat ministrul.

Ministrul a mai subliniat că plafonul de garantare în cadrul acestui program este de 15 miliarde lei şi este o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

"Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă", a mai precizat ministrul de Finanţe.

Întreprinderile Mici și Mijlocii vor beneficia de sprijin pentru acces la finanțare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiții și/sau a liniilor de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit Programului IMM Invest, adoptat de Guvern.

 

Sursa: Digi24