Guvernul dă asigurări: Concedii gratis pentru toţi bugetarii

Săptămâna trecută, în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia nici anul acesta bugetarii nu vor primi vouchere de vacanţă. Vestea a provocat reacţii diverse, de la furia profesorilor, medicilor sau poliţiştilor, care oricum se simt discriminaţi de legea salarizării, până la bulversarea personalului din administraţie, care deja au prevăzut în bugetele locale banii necesari cumpărării de vouchere pentru angajaţi. Totul a pornit de la o serie de amendamente aduse Ordonanţei 90/2017, care vine cu modificări şi prorogări de termene în ceea ce priveşte aplicarea mai multor legi privind fiscalitatea, şi de la interpretarea defectuoasă a acestora.

CITEȘTE ȘI ... (video) 3 mașini s-au ciocnit la Ștefănești - Femeie rănită!

Senatul a adoptat săptămâna trecută Ordonanţa 90/2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. La articolul 9 din document, se precizează că anul acesta  bugetarii nu vor primi indemnizaţii de vacanţă conform Legii 153/2017, adică Legea salarizării. Câteva rânduri mai jos, însă, ordonanţa prevede acordarea de vouchere de vacanţă aceloraşi categorii sociale, însă în baza altui act normativ, respectiv OUG nr. 8/2009.

De ce acest artificiu legislativ?

Simplu: dacă s-ar fi acordat acest beneficiu raportat la prevederile Legii salarizării, fiecare angajat ar fi trebuit să primească vouchere în valoare de 1.900 lei, cât este minimul pe economie. Conform OUG din 2009, limita cuantumului voucherelor este de doar 1.450 lei. Astfel, Guvernul pare că se ţine de promisiune şi acordă mult aşteptatele vouchere de vacanţă, dar la o valoare mai mică decât cea prevăzută în Legea salarizării. Win-Win!


 Voucherele profesorilor vin prin Inspectorat
Profesorii, printre cei mai văduviţi de noile măsuri fiscale, au fost primii care au reacţionat la auzul veştii că ar fi posibil să nu primească nici amărâtele de vouchere. Inspectorul general Dumitru Tudosoiu spune că singurele probleme sunt de natură tehnică, în niciun caz de ordin financiar:

„Din perspectiva învăţământului, procedura de acordare avea o singură problemă tehnică: problema cu cadrele didactice care funcţionează la mai multe unităţi de învăţământ. În lege este prevăzut că voucherele se acordă de către angajator, dar un cadru didactic care este angajat cu 9 ore într-o şcoală şi 9 ore în altă şcoală de la care din cele două şcoli va primi, pentru că este o cheltuială bugetară? Sau va primi două vouchere diferite? Sunt aspecte care nu au fost cuprinse în legislaţie, dar care cel mai probabil vor fi reglementate” - a precizat generalul învăţământului argeşean.

În ceea ce priveşte discuţiile referitoare la instituţia prin care profesorii vor primi voucherele, Dumitru Tudosoiu a completat: „Bănuiesc că, dacă de la 1 ianuarie toată finanţarea şcolilor s-a mutat prin Inspectorat, orice plată pentru drepturi financiare ale personalului - inclusiv aceste vouchere - tot prin ISJ se va face”. 


 Vacanţele poliţiştilor şi militarilor vor fi decontate
Pe de altă parte, amendamentele aduse săptămâna trecută de senatori vin să completeze prevederile referitoare la aceste vouchere. Astfel, potrivit documentului adoptat miercurea trecută de Senat, angajaţii cu statut special din instituțiile de apărare și securitate națională - militari, poliţişti, personalul SRI etc. - nu vor primi vouchere, dar le vor fi decontate biletele de concediu de anul acesta, până în limita a 1.450 lei. 


În contextul informaţiilor potrivit cărora nu s-ar mai da vouchere, şi Ministerul Turismului a venit săptămâna trecută cu precizări menite să risipească temerile sutelor de mii de români care speră să îşi facă anul acesta vacanţa cu bani de la stat. Astfel, potrivit unui comunicat al ministerului „tot personalul din sectorul public, dar şi din companiile în care statul este acţionar unic sau majoritar, va beneficia de vouchere de vacanţă”, acestea urmând să fie acordate până cel târziu pe 30 noiembrie 2018. Instituţiile publice stabilesc unitatea emitentă a voucherelor de vacanţă printr-o procedură de achiziţie publică, aleasă în funcţie de valoarea totală a voucherelor de vacanţă acordate salariaţilor, conform legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice.

CITEȘTE ȘI ... AZI și MÂINE - Se închid TOATE școlile din Argeș!


În ciuda asigurărilor date de autorităţi şi reprezentanţi ai Guvernului, oamenii continuă să fie sceptici cu privire la voucherele de vacanţă, majoritatea bugetarilor afirmând că nu mai cred nimic până nu se văd cu ele în mână. Nu de alta, dar nu ar fi prima oară când guvernanţii s-ar răzgândi pe ultima sută de metri!


Sursa: Saptamanalul Ancheta