Groapa de gunoi de la Budeasa - transformată într-o afacere de succes

Până acum trei ani, pe o bucată de pământ din comuna Budeasa, cu ieșire la barajul de acumulare, domneau draglinele scormonind după pietre, iar în imediata apropiere stăpânea peisajul groapa de gunoi a comunei. „Trebuie să fi avut un dram de nebunie când am cumpărat prima bucată de teren aici” - mărturiseşte însuşi Florin Alexandrescu, omul de afaceri care dincolo de mormanele de gunoaie a văzut o oportunitate. Mai întâi s-a gândit că îi va lua mult timp să facă un business de succes, apoi s-a gândit să vândă, după care și-a dat seama că, deși ar lua de trei ori prețul achiziționării și ar ieși în avantaj, nu și-ar fi dus însă visul până la capăt. Se bascula zi lumină din lac, iar propriul teren era folosit de alţii care aveau utilaje pentru balastieră. La vechea administrație locală nu găsea nicio ușă deschisă să își spună of-ul, pentru că fostul primar - susține omul de afaceri - părea complet împotriva investitorilor. Florin Alexandrescu și-a promis atunci că, dacă va reuși să construiască aici ceea ce și-a propus, va face în așa fel încât să nu distrugă natura. Astfel că la acest moment în imediata apropiere a terenului său există loc sălbatic pentru cuibărit pentru lebede, gâște, rațe, cormorani. Dar și nisip fin pentru viitoarea plajă, faleză cu bănci și locurile de joacă pe care omul de afaceri le are în plan. 

 

 

 
 „Vreau să fac zonă de agrement în care copiii și părinții să se bucure de natură!”


În 2016, a cumpărat primii 7.000 mp de teren în Budeasa. A gândit o zonă de agrement așa cum își dorea pentru propriii copii - spune Florin Alexandrescu. Un an de zile a muncit să scoată la lumină terenul: să curețe, să îndrepte, să niveleze, să facă drum. Totul s-a schimbat când la Primăria Budeasa a venit un primar tânăr cu viziune și deschis la discuții cu investitorii, Mihai Rachieru. 
Omul de afaceri Florin Alexandrescu a finalizat investițiile majore, de circa 250.000 de euro, abia anul trecut, iar în perioada următoare va fi pus totul pe roate: „Am avut dubii în a-mi continua afacerea de aici. M-am lovit de atâtea refuzuri pe vremea fostei administrații locale, de atâtea abordări greșite și de prea multe bețe-n roate. Ulterior, când am văzut că noua conducere mă sprijină în demersurile mele (în sensul în care nu exista nici măcar drum şi, practic, nu aveam cum să aduc utilajele la lucru) mi-am dat seama că nu am ales greșit. Vreau ca de zona de agrement pe care am făcut-o eu aici, pe malul lacului, să se bucure toată lumea. Nu am taxă și nu voi percepe una, însă cei care beneficiază de frumos pot servi masa în stil pescăresc tradițional la noi, la restaurant. Avem crapi negri-albaștri, terasă, câteva camere pentru cazare la lac, cu totul o capacitate de 200 de persoane. Îmi face plăcere să văd copii care se bucură împreună cu părinții de natură. Voi avea și alte surprize, cum ar fi cai și ponei”, dezvăluie omul de afaceri câteva dintre surprizele pe care le pregăteşte. În 2019, va popula lacul în partea sa de teren cu 5.000 de larve de șalău, peste 300 de kilograme având băgat până acum. 

 

 


 „Marele campion Ivan Patzaichin m-a încurajat și mi-a spus că va promova zona pentru caiac-canoe!”

 

Florin Alexandrescu a avut plăcuta surpriză de a fi vizitat de către campionul român Ivan Patzaichin și de către soția acestuia într-una dintre deplasările sale la centrul de caiac-canoe din Budeasa. „A venit și i-a plăcut atât de mult zona, pentru că am păstrat sălbăticia ei, încât am stabilit să sprijinim împreună o campanie de promovare pentru acest minunat sport care este caiac-canoe. Mi-a dat de înțeles că mă va sprijini în demersul meu de a păstra nealterată natura și, la rândul meu, am spus că se poate baza pe sprijinul meu. Eu m-am oferit ca în această vară să iau 6-7 copii, fete și băieți din centrele de plasament administrate de părintele Decebal Floroaica, pentru a începe aici pregătirea sportivă punându-le tot la dispoziție, pe cheltuiala mea”.

 

 

 
 Lecţii gratuite pentru copiii din familii sărmane


În perioada imediat următoare, omul de afaceri Florin Alexandrescu va pune pe roate un program pilot pentru 20-30 de copii pe care îi va aduce la Budeasa în fiecare sâmbătă dimineața ca să ia lecții gratuite de limba engleză: „M-am gândit la copiii ai căror părinți nu au posibilitatea materială de a le oferi lecții suplimentare, meditații. De cele mai multe ori, tot acești copii sunt cei care nu se pot bucura nici de drumeții sau vacanțe în afara orașului. Așa că prin acest program pilot le voi oferi aceste facilități pentru școală, dar și bucuria de a petrece timp liber pe malul lacului și de a se bucura de animalele din fermă.” Florin Alexandrescu a achiziționat deja doi ponei, iar alți doi cai de rasă vor fi luați în primăvara acestui an. Microferma va fi populată cu iepuri, rațe, gâște domestice și câteva oi: „Copiii noștri nici măcar nu mai știu astăzi să facă diferența dintre o gâscă și o rață. Așa că alături de copiii mei se vor bucura și cei mai puțin norocoși”, a declarat Florin Alexandrescu.   


 

 În luptă cu braconierii   


La baza de agrement a omului de afaceri își desfășoară activitatea și o asociație privată a pescarilor amatori din județul Argeș. Cei care iubesc pescuitul sportiv se pot bucura de practicarea acestui sport fără a mai fi deranjați acum de braconieri: „Am pus un centru de supraveghere performant, camere cu infraroșu și un computer de ultimă generație. De asemenea, dețin o șalupă de mare viteză care va fi pusă la dispoziția Jandarmeriei pentru acțiunile împotriva braconajului piscicol. Dacă putem da o mână de ajutor, de ce să nu o facem? Uitați un amănunt: de când cu actuala conducere a comunei au scăzut simțitor cazurile de braconaj pe lacul Budeasa. În bună parte și datorită polițistului Cristian Duță, care și în timpul liber face acțiuni pentru combaterea braconajului”, a susținut omul de afaceri Florin Alexandrescu. 
  „Îmi doresc ca și copiii mei să ducă mai departe acest vis!”


Omul de afaceri Florin Alexandrescu mai are un business în București, acolo unde locuiesc soția şi fiul cel mic, şi practic face aproape zilnic naveta între București și Budeasa. A cochetat de-a lungul timpului cu mai multe afaceri, însă susține că aceasta i-a adus cea mai multă liniște: „Mi-am dorit Budeasa pentru liniște și când l-am întâlnit pe actualul primar, am realizat că pot face treabă aici. Este un primar tânăr cu viziune, bine pregătit, care cunoaște legislație față de cei de dinaintea lui care habar nu aveau. M-a încurajat să investesc aici și așa mi-am putut duce visul mai departe”. Deși nu a făcut niciodată politică, de când are afacerea cu baza de agrement de la Budeasa a tot fost curtat de mai mulți reprezentanți de partide: „Am primit foarte multe oferte să preiau organizațiile locale, dar am zis că atâta vreme cât Budeasa are un primar tânăr de succes care face și se vede ceea ce face... este greu să vină altul și să facă mai mult” - a mai spus Florin Alexandrescu. 

 

Își dorește ca pe viitor și propriii săi copii să îi ducă visul mai departe şi recunoaşte că fără sprijinul familiei, al soţiei sale în mod special, afacerea de la Budeasa ar fi rămas la stadiul de idee. „Tot sprijinul și cea care m-a înțeles în totalitate, necondiționat este soția mea, Liliana. Ea s-a ocupat de programul-pilot al parcului I.O.R. din sectorul 3, din Capitală, privind salvarea zonelor verzi ale Bucureștiului. În perioda următoare, vom fi vizitați de doamna ministru Rovana Plumb și familia ambasadorului Italiei în România care ne este foarte apropiată, oameni care iubesc mult zona Argeșului.”, a mai susținut omul de afaceri Florin Alexandrescu.