Grecii şi bulgarii redeschid hotelurile şi plajele. Află când şi în ce condiţii!

Pentru argeşenii care şi-au plătit din timp concediile la mare în străinătate, fără să anticipeze că planurile le-ar putea fi date peste cap de o pandemie, se întrevăd, în sfârşit, primele raze de speranţă că totuşi îşi vor putea face vacanţele. Grecii au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute un plan în trei etape pentru redeschiderea turismului, iar bulgarii de asemenea fac paşi în aceeaşi direcţie. 

 


Insulele greceşti - redeschise de la 1 iunie


Planul guvernamental de călătorie către insulele greceşti vizează trei etape și va fi finalizat pe 1 iunie. Călătoria de pe continent spre insule a fost interzisă ca măsură de prevenție față de răspândirea coronavirusului, în condiţiile în care pe insule unitățile medicale sunt insuficiente. Prima fază de călătorie către insule pe mare sau aer va fi pentru persoanele care dețin afaceri turistice pe insule sau pentru profesori. A doua etapă începe luni, 18 mai, când lucrătorilor din turism și altor angajați li se va permite să călătorească în insule, cu condiția să aibă adeverințe de la angajatorul lor. Dacă totul merge bine până atunci, călătoriile fără restricții vor fi permise din 25 mai, iar accesul la insule va fi gratuit pentru călătorii greci și străini începând cu 1 iunie. 


Autorităţile elene au precizat însă că vor exista măsuri stricte în ceea ce privește mijloacele de transport, cum ar fi un număr maxim de pasageri, locuri etc. Înainte de a se îmbarca pe o navă sau într-un avion, pasagerii își vor verifica temperatura, în timp ce fiecare va trebui să completeze un chestionar privind starea de sănătate. Navele vor avea voie să transporte doar 50% din capacitatea de pasageri, iar în aeronave va exista un scaun gol lângă fiecare pasager. În ceea ce privește călătoriile în Grecia continentală, oficialii guvernului de la Atena au anunțat că deplasarea în afara localității de reședință va fi permisă începând de luni, 18 mai, fără restricții.

 


 Bulgarii speră să poată primi turişti străini de la 1 iulie 


Din această săptămână, bulgarii au voie să călătorească în ţara lor în scop turistic, din 13 mai fiind redeschise hotelurile mici şi pensiunile, în vreme ce plajele trebuie să fie pregătite să primească turişti de pe 1 iunie. Nu însă şi străinii deocamdată. Bulgarii speră să poată primi turişti străini în vacanţă începând de la 1 iulie - precizează presa internaţională. Sunt discutate mai multe variante, printre care cea în care să fie primiţi turişti din statele vecine şi doar dacă în statul respectiv epidemia este ţinută sub control. Mai mult decât atât, 47% dintre hotelieri spun că vor reduce preţurile pentru a atrage clienţi.
Alte ţări în care românii ar putea merge în vacanţe vara asta sunt Croaţia şi Muntenegru. În ceea ce priveşte Turcia, o altă destinaţie preferată de români, Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a precizat zilele trecute că încă se aşteaptă semnale, iar din Spania veștile nu sunt tocmai bune.

 


„Oficial, bulgarii nu au dat încă nimic, dar e posibil, din informaţiile noastre, să deschidă mai devreme de 1 iulie, deoarece ei ţin în continuare rezervările pe iunie. Pentru cei care au rezervări în perioade pentru care există restricţii, majoritatea clienţilor noştri au optat pentru reprogramarea concediilor în luna august, care a fost posibilă fără cheltuieli suplimentare, sau au avut posibilitatea să opteze pentru un voucher cu valoare echivalentă cu cea achitată, care să poată fi utilizat anul viitor. Vestea bună e că încep să apară şi solicitări pentru rezervări noi, e drept nu multe, majoritatea pentru România.”
Florentina Vărzescu, manager Agenţia Paralela 45

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta