Testul gravidei suspecte de la Județean a iesit POZITIV! Copilul este bine!

UPDATE, 5 aprilie:

Femeia sosită din Anglia care a născut un urmă cu câteva zile la Spitalul Judetean Arges este pozitiva la testul COVID- 19, dar bebelusul ei este bine!

Situatie exceptionala gestionata cu brio de personalul medical la SJU Arges. 

In urma cu cateva zile, o femeie aflata in autoizolare deoarece tocmai se intorsese din Anglia a ajuns cu sarcina la termen si a apelat la sprijinul Spitalului Judetean. Stiind toate datele problemei despre pacienta, personalul medical a respectat la liniuta protocolul epidemiologic stabilit de la momentul internarii pana la momentul transferului ei (dupa nastere si confirmarea testului) catre o unitate de infectioase.

 "Tot personalul medical a fost echipat si protejat corespunzator, interventia medicala a decurs fara probleme, iar cazul este finalizat cu brio", a declarat pentru Sursata.ro managerul Spitalului Judetean, Adriana Molfea.

Femeia a nascut prin cezariana, iar bebelusul este sanatos si a iesit negativ la testul COVID. In cazul mamei sale, rezultatul nu a fost la fel de bun, dar starea ei este bună si primeste asistenta medicala de specialitate in alta unitate din judet unde a fost transferata.

Un rol important l-a avut si utilizarea unui nebulizator (din cele trei pe care Spitalul Judetean le are in dotare din acest an), aparat destinat purificarii aerului si nimicirii, in proportie de 99,9% a infectiilor de orice gen.

 


În această seară, pe un grup de comunicare în care sunt prezenti directorii de spitale din Arges, presedintele Consiliului Județean, Dan Manu, a transmis un mesaj in care se citeste disperarea în legătură cu situatia Covid din Arges.

Domnia sa atrage atenția ca, atata timp cat noul Spital Mioveni nu va functiona ca spital-suport pentru sectia de Contagioase care se constituie maine in vechea unitate, este pusa grav in pericol siguranta pacienților suspecți sau pozitivi care au și alte patologii.
Este vorba despre pacienți care - suspecți sau pozitivi - au alte patologii precum cele cardiace, neuro, ortopedice etc. Cel mai bun exemplu il constuie o gravidă suspectă care a născut astazi în Spitalul Județean, riscând să contamineze toata secția.

Spitalul Județean trebuie să rămână ultima redută, explica presedintele C.J. Dacă cea mai mare unitate medicala a județului pica in acest război, sănătatea tuturor cetătenilor din Argeș (covid sau necovid) va fi pusă in pericol, explica domnia sa colegilor din spitale.

Din mesaj rezulta limpede ca alegerea Mioveniului a avut ca principala logică faptul ca  baza medicală de acolo putea asigura concomitent un corp de infectioase pentru cazurile moderate(vechiul spital) si un spital suport (cel nou) pentru toate patologiile asociate suspectilor sau pozitivilor si inclusiv pentru cei care au nevoie de ATI.

Reamintim ca pana la aceasta ora, noul spital nu este pus la dispozitia CJSU din motive... tehnice.


Ca atare, daca in aceste zile apare un pacient suspect sau pozitiv cu alta patologie (cum a fost gravida din aceasta seara), nimeni nu poate spune cu precadere unde va fi internat, cel mai probabil fiind necesara punerea la bătaie a Spitalului Judetean pana cand se lumineaza (in)disponibiltatea noului spital de la Mioveni.

„Mi-a fost foarte greu să vă scriu aceste rânduri pentru că am sperat că un ordin sau DSP comunică ce norme de aplicare se pot da după ordonanțe militare, videoconferințe sau dupa ultima hotărâre a  CJSU. Până acum, știți bine, nu s-a întâmplat .

M-a facut  să scriu aceste rânduri pentru că o gravidă suspectă a fost diagnoscticată cu eclampsie și a fost deurgență internată și operată în SJU.  Acest lucru vi se putea intâmpla și dumneavoastră.

Și asta pentru că nu putem să ne organizăm. 

Miza și credinta care ma călăuzesc sunt acelea de a acorda șanse egale la viața  tuturor . SJU, ca și celelalte spitale de gradul 4 trebuie să evite contaminările pacienților care nu sunt COVID. În schimb, eu trebuie să asigur aceeași șansă la viață și pozitivilor dar și suspecțlor.

Cum o fac? Întâi să am o sectie de Contagioase, in prima faza, iar daca pacientii internati de acolo sau cei din carantina sau izolati,  suspectii, sa poata fi tratati de alte afectiuni survenite (cardiologie, neurologie, chirurgie, etc) ?

Sa evit deplasarea lor si intr- un spatiu sanitar cu o curte unde sa am si sectia Contagioase si unde pacientii inca nu au nevoie de consultatii interdisciplinare si un pavilion medical unde sa se asigure servicii medicale . Unde pot face asa ceva ? Vă las pe dumneavoastră să vă gândiți. Si inca ceva: chiar nu se vede ca acest model este aplicat „la pachet” Bals cu Colentina? De ce ? Simplu: sunt in aceeasi curte.”

Acesta este mesajul plecat dinspre presedintele CJ Arges catre directorii de spitale, mesaj in care Dan Manu atrage atentia clar asupra faptului ca tergiversarile in organizarea luptei anti-COVID sunt o bombă cu ceas pentru judetul Argeș!