Argeșul - lovit de inundații!

UPDATE, ora 18:30

Inundațiile au afectat și sudul județului. În satul Glavacioc, din localitatea Ștefan cel Mare, două gospodării sunt afectate de revărsarea râului din localitate.

Apa a ajuns în curțile oamenilor și în grădini.

Contactat de redactorii Sursata.ro, primarul Niculae Vidan a declarat că este la zi cu situația oamenilor din Glavacioc. Serviciul voluntar al primăriei Ștefan cel Mare intervine în zona respectivă.

UPDATE, 3 iunie:

Meteorologii au anunţat, luni, că vremea rea continuă până joi, fiind emisă o informare de ploi abundente, vijelii, descărcări electrice şi grindină. În unele zone este cod galben, cantităţile de apă putând ajunge până la 40 de litri pe metru pătrat. Până marţi la ora şase în mai multe judeţe este cod portocaliu, urmând a se înregistra până la 80 de litri de apă pe metru pătrat.

În acest moment, în comuna Stâlpeni, patru case sunt afectate de inundații. Pompierii de la Detașamentul din Mioveni acționează cu o motopompă. Vorbim despre aceeași zonă în care s-a intervenit și în cursul zilei de sâmbătă.

Inundații au fost semnalate și în comuna Rădești și Slobozia.

Codul portocaliu vizează judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, precum şi în zona montana şi submontana a judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzau şi Vrancea. Acolo va mai ploua abundent şi luni până la amiază şi se vor înregistra cantitaţi de apă ce vor depaşi 50 l/mp. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindina. Tot până la prânz, este în vigoare şi un cod galben de furtună. Atenţionarea vizează parţial Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, sud-estul Transilvaniei, jumatatea de sud a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbura. Acolo, doar pe suprafeţe restrânse vor fi cantităţi de apă de 30...40 l/mp.

 

Institul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a  emis atenționarea hidrologică COD PORTOCALIU valabilă în intervalul 03.06.2019 ora 14:00 – 04.06.2019 ora 24:00 privind producere de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE. 


Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior (județele Argeş şi Olt), Călmăţui – (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi). 


Personalul ABA Argeș-Vedea monitorizează toate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează prin formaţiile de intervenţie cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune. Se intervine în  localitatea Drăgănești – Vlașca, județul Teleorman, după inundarea  drumului european și a celui județean  spre orașul Videle din cauza depășirii cotelor de apărare pe Valea Slătioarele.  Pentru asigurarea tranzitării în aval, personalul ABA Argeș- Vedea intervine  cu un excavator cu  braț lung.

Argesul se afla înca de ieri după-amiază sub avertizare meteo de vreme rea, fiind emis cod portocaliu. 

CITEȘTE ȘI ... EXCLUSIV! Tânăr urmărit și încătușat în Pitești! (video)

 

Efectele ploii torențiale nu lipsesc, în trei localități fiind solicitat sprijinul pompierilor. Astfel,  lucrătorii ISU intervin în comunele   Mihăești, Stâlpeni și Lerești, unde mai multe gospodării și case au fost afectate de inundatii. Apa a pătruns în curțile a trei familii, dar și în beciurile acestora. 


În comuna Stâlpeni au fost afectate patru curți, două case și un beci,unde pompierii au intervenit cu un camion, o autospeciala de prima intervenție si comanda și trei motopompe. Aici au fost detașați 5 pompieri de la Detașamentu din Mioveni. În cazul comunei Mihăești, au fost afectate trei curți, o casă și două beciuri, unde s-a intervenit cu trei motopompe, trei camioane și 8 pompieri de la Detașamentul din Câmpulung. De asemenea, a fost decolmatat un șanț. O altă localitate, unde pompierii au fost solicitați, a fost comuna Lerești. Un cămin de apă a fost inundat.La nivel național, peste 7200 de angajați ai MAI au acționat noaptea trecută și sunt în continuare la datorie pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice. În 24 de ore au fost emise 12 avertizări meteorologice și 14 hidrologice, multe dintre acestea fiind de tip atenționări de fenomene imediate. Fenomenele meteorologice și hidrologice au produs efecte în 55 localități din 15 județe, situația cea mai gravă fiind în județul Prahova. 
În acest județ, 5 persoane (1 mamă și 4 copii) au fost surprinse de o viitură. Femeia a fost salvată, un copil a fost găsit decedat seara trecută, iar în această dimineață a fost găsit un al doilea minor, de asemenea decedat. Ceilalți doi copii sunt căutați în continuare de echipe formate din pompieri, polițiști și jandarmi. De asemenea, 37 de persoane au fost salvate de angajații MAI, iar alte 100 s-au autoevacuat.
În total, la nivelul celor 15 județe au fost afectate 559 case, 42 anexe gospodărești, 56 beciuri/subsoluri, 142 curți, 3 clădiri aparținând unor instituții publice și 7 autovehicule.
Traficul rutier este blocat pe drumul județean 102C, în județul Prahova din cauza surpării carosabilului pe o lungime de 15 m și a fost afectat temporar pe alte 7 drumuri naționale (DN 17D/BN, DN 10/BZ, DN 2/BZ, DN 5/GR+IF, DN 24C/IS, DN 6/IF și DN 1B/PH) și 2 drumuri județene (DJ 172B/BN și DJ 201/IL).


La acest moment, fenomenele meteorologice și hidrologice s-au redus ca intensitate și situația tinde să se normalizeze. 

 

 

Situația meteo

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru nord-vestul, estul țării și pentru zonele de munte, valabil de astăzi, ora 10.00 până în data de 2 iunie ora 06.00 și un cod portocaliu de ploi abundente pentru județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, valabil în același interval orar. 
Rămâne în vigoare până la ora 16.00 codul GALBEN emis de hidrologi pentru scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pentru râuri din 41 județe, printre care și Argeșul.

Codul PORTOCALIU emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru 15 județe (AG, BV, BZ, CV, DB, DJ, GR, GJ, IF, OT, PH, SM, SB, TR și VL) este valabil până astăzi, 1 iunie a.c. la ora 24.00.

 

 

MAI recomandă!

Recomandăm populației din zonele aflate sub avertizări să evite deplasările în zonele cursurilor de apă pentru a nu fi surprinse de eventuale viituri și să colaboreze cu autoritățile locale și centrale în cazul în care se impune evacuarea anumitor zone. Toate măsurile luate de angajații MAI au ca scop protejarea populației și a bunurilor.
Angajații Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizați până la normalizarea situației și înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice și hidrologice.


Foto ISU Argeș