Ginecologului Ali i se cer 300.000 de euro pentru malpraxis

Este cunoscut ca unul dintre cei mai buni medici ginecologi din Spitalul Județean de Urgență Pitești, fiind căutat de viitoare mămici din tot județul. Doctorul Ali Reza Zarbakhsh face parte din colectivul Spitalului Județean de câțiva ani buni, el desfășurându-și activitatea mai întâi la Curtea de Argeș, unde şi-a construit renumele şi cariera. Numele său nu a fost implicat în nicio poveste cu iz de scandal, niciodată. Până acum. 

În februarie, anul acesta, pe rolul Tribunalului Argeş a fost înregistrată o acţiune intentată de o tânără mămică, ce l-a acționat în instanță pe medicul ginecolog Ali Reza Zarbakhsh pentru malpraxis. Elena Bițoiu, originară din orașul Ștefănești, cere medicului şi Spitalului Judeţean daune uriașe: 300.000 de euro şi 20.000 de lei daune materiale pentru malpraxis. Femeia susține că, în urma nașterii asistate de medicul Ali Zarbakhsh, a ajuns la niște complicații ginecologice din cauza cărora nu mai poate avea alţi copii. Femeia are acasă un băiețel care suferă de tetrapareză spastică și o fetiță perfect sănătoasă, care este de altfel copilul adus pe lume grație medicului Ali Reza Zarbakhsh. 


Pe medicul ginecolog acuzat de malpraxis l-am regăsit la Spitalul Județean de Urgenţă Pitești, prins între două intervenții în sala de nașteri. Știa pentru ce îl căutăm și nu a ascuns nicio secundă faptul că este afectat. Era marcat nu numai de faptul că a ajuns prin sălile de judecată, ci și de faptul că avea o relație foarte bună cu pacienta care acum îi cere daune pentru malpraxis. Ali Reza Zarbakhsh cunoaște povestea femeii în amănunt, însă i se pare cusut cu aţă albă faptul că după atâția ani aceasta s-a gândit să acționeze așa și mai ales cine a învățat-o. 

„Nu mai sunt o femeie întreagă”


Elena Bițoiu este o femeie tânără, ajunsă la 31 de ani, mamă a doi copii. Din păcate, primul născut, un băiețel, este foarte bolnav. Are tetrapareză spastică și își petrece viața într-un scaun cu rotile. Însă fetița născută cu doi ani în urmă, considerată un adevărat dar divin, este perfect sănătoasă. De fapt, așa l-a cunoscut pe doctorul Ali. S-a dus la el, pentru că îi ajunsese la urechi că este un medic bun și dorea un doctor care să îi urmărească sarcina şi să îi aducă pe lume un copil sănătos. La câțiva ani după ce a suferit o intervenție medicală în urma căreia a rămas doar cu jumătate de ovar și i-au fost legate trompele, Elena Bițoiu a ales să-l dea în judecată pe doctorul Ali și să ceară despăgubiri uriașe, considerându-l vinovat de problemele sale de sănătate. Astfel, femeia susține că, în urma nașterii fetiței sale, a ajuns la complicații, pentru că doctorul Ali nu ar fi curățat cum trebuie uterul și în interior i-ar fi rămas resturi de placentă, toate acestea transformându-se într-un uriaș sac de puroi.

În susţinerea afirmaţiilor sale, Elena Biţoiu a depus la dosar acte aferente intervenției pe care a suferit-o, precum și mai multe documente referitoare la împrumuturile pe care le-ar fi făcut pentru a acoperi costurile operației - 100.000 de milioane de lei vechi, pe care i-a luat, în două tranșe, pentru intervenţia chirurgicală, dar și pentru familia sa în timpul în care ea a stat prin spitale. 

„Sunt o femeie care la 31 de ani nu mai poate face niciun copil. Și, lăsând asta la o parte, mi s-a spus că am cancer. Am căzut prăbușită, cred că numai Dumnezeu m-a ținut. Nu m-am gândit decât la familie. Că las în urmă un soț văduv cu un copil de 11 ani paralizat și o fetiță de o lună jumătate care plânge după sânul mamei. Aveam dureri mari pelviene. L-am sunat pe doctorul Ali și i-am spus. Inițial, mi-a zis că sunt normale, pentru că lucrează ovarele după naștere. Dar durerile au continuat din ce în ce mai acute. Și am insistat să mă primească la control. Așa am ajuns din nou la el. După ce am făcut markerii tumorali care au ieșit cu valori de peste 40% mai mult decât limita permisă, mi-a spus în față, necruțător: «Ai cancer. Acum să nu te duci acasă și să te apuci să jelești». De la spital până acasă am murit și am înviat de o sută de ori pentru copiii mei. Am ajuns la Polizu conform vorbei aceleia: «cel mai bun medic din Piteşti este trenul spre București». Odată ajunsă acolo, am fost preluată de urgență, băgată la RMN și ulterior la operație. Mi-au făcut cele mai puternice antibiotice pentru că puroiul era peste tot: peste trompe, peste ovare, pungi întregi. După ce l-au localizat am putut fi operată și mi-au păstrat jumătate de ovar, ca să nu intru la menopauză la 31 de ani. Eu nu mai sunt o femeie întreagă!” - a povestit tânăra mămică din Ștefănești. 

„Dacă voiam să îi fac rău, făceam plângere penală!”


Elena Bițoiu pare o tânără încercată de viață. Deși are sprijinul familiei, preferă să aibă ea grijă de cei doi copii. Soțul muncește în construcții, dar aduce acasă toți banii și strânge din greu leu cu leu, mai ales că mare parte din venituri se duc pentru tratamentele lui Darius. Deşi acţiunea sa ar putea afecta ireversibil cariera medicului ginecolog care a asistat-o la naşterea fetiţei, tânăra mamă susţine că nu vrea să facă rău nimănui.

„Eu, dacă voiam să fac rău, făceam plângere penală. Nu vreau asta. Doresc doar să mi se facă dreptate. A greșit. Toți greșim, dar și toți plătim. Și medicii trebuie să plătească, mai ales atunci când uită de jurămintele făcute înainte de a îmbrăca halatul alb” - susţine Elena Biţoiu.

„Complicațiile suferite de pacientă nu au nicio legătură cu actul medical înfăptuit de mine”

„Știți, așa pot cere și eu 300.000 de euro despăgubiri, pentru că o fostă pacientă mă hărțuiește, iar eu nu mai pot munci. Iar dacă mintea mea nu muncește, mâna mea poate munci greșit. Nu?!” - spune doctorul Ali, înainte de a-şi începe povestea. Șocat că după atâția ani o fostă pacientă pe care a ajutat-o pas cu pas până la naștere l-a acționat în instanță și îi cere daune uriașe, medicul Ali Reza Zarbakhsh ne-a istorisit. 

„A venit la mine cu rugămintea să îi urmăresc sarcina și să am grijă să aducă pe lume un copil sănătos. Asta am și făcut pe parcursul întregii evoluții a sarcinii. La naștere totul a decurs bine și am sfătuit-o să nască normal, în ideea că mai poate avea un al treilea copil, pe care l-ar putea aduce pe lume prin cezariană. Adică și o a treia naștere. După ce a născut, la următorul control medical am observat niște disfuncțiuni ale ovarelor și am trimis-o să facă markerii tumorali. Sunt medic și era normal să o îndemn spre alte controale mai amănunțite pentru a vedea ce este de fapt acolo. După atâția ani aflu cu stupoare și cu uimire că mă crede pe mine vinovat și sunt acuzat că am uitat placenta sau că nu am curățat bine. Parcă așa s-a exprimat. Nici vorbă despre așa ceva! Iar asta se poate vedea în documentele depuse chiar de ea. Nu știu cine a sfătuit-o, dar a făcut-o prost. Eu nu am greșit cu nimic. Nici ca medic, nici ca om. Faptul că a făcut niște complicații la ovare și ulterior a suferit alte intervenții medicale la un spital din București nu are legătură nici cu mine, nici cu actul medical înfăptuit de mine. Uman vorbind, sunt uimit, pentru că această pacientă era o femeie care, de câte ori mă vedea, se repezea să îmi sărute mâna. Eu nu prea sunt obișnuit cu aşa ceva. Chiar am rămas uimit și i-am spus să nu mai facă așa, că nu mi-am făcut decât datoria. Era normal ca medic să mă alarmez atunci când am văzut markerii tumorali cu mult peste limita admisă. Dar de aici până la acuzele aduse este cale lungă”, a declarat medicul ginecolog.

În întâmpinarea depusă de Spitalul Județean în acest dosar, conducerea unităţii medicale, prin juriștii săi, reiterează ideea susţinută de medicul ginecolog şi anume că analizele anatomo-patologice nu indică faptul că fosta pacientă a doctorului Ali ar fi avut resturi de placentă. Următoarea şedinţă de judecată va avea loc chiar săptămâna aceasta, completul Tribunalului Argeş rămânând în pronunţare cu privire la cererea Elenei Biţoiu de acordare de daune de peste 300.000 de euro. 


 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta