Gheorghiţă Boţârcă: „Timpul și vremea nu stau pe loc, numai evenimentele și faptele ne schimbă viața”

Primarul oraşului Topoloveni, Gheorhiţă Boţârcă, face o radiografie lucidă a realităţii actuale. Acesta vorbeşte şi depre ce înseamnă fondurile europene, dificultăţile întâmpinate în accesarea lor pentru simplul fapt că  mecanismele de accesare şi de implementare ale proiectelor nu se pliază pe realităţile din teren, ci se schiţează din birouri ce nu cer părerea comunităţilor solicitante. 


„EDUCAȚIE, SOCIETATE, FAMILIE. Din acest subiect nu fac un logos de campanie electorală. Abordez subiectul prin prisma proiectelor și a efectelor.


Fondurile europene pregătite în laboratoarele de la Bruxelles și livrate în țările membre, ajunse în alte laboratoare din spatele politicului și executivului, nu produc efectele scontate. Piedicile care țin de foarte multe probleme și greutăți legislative, mediu, urbanism, achiziție, control peste control... foarte multe avize din partea unor străini de subiectul și interesul local dorit, și ignorat de acolo unde comunitățile locale știu de câtă nevoie au de aceste proiecte. De aceea o comunitate nu poate să-și decidă singură prioritățile și să-și susțină interesele în fața autorităților. În concluzie, nu se poate face nimic de jos în sus. Nu ne-am săturat de dictatură. Este exact cum am duce apa unui râu de la vărsare la izvoare. Se știe de mii de ani, comunitatea a lucrat prin dialog, creând cele mai puternice celule ale societății familiei prin unirea unui yin și a unui yang . Atacați acum prin acte și referendumuri care să fie în dezacord cu natura. Societatea s-a organizat și s-a dezvoltat prin educație primită în Școală și Biserică.


Au trecut străbunii noștri prin războaie și au suferit pentru ca mai marii stăpâni ai lumii să-și împartă prada. Dacă au fost desființate armatele populare-naționale, acum suntem înrolați toți de la cel cu țâța în gură, până la cel cu barba sură în cel mai tragic război și suntem dotați cu o singură armă de apărare cât un bazon de pantaloni – MASCA. În felul acesta avem sarcina să stăm la pândă și să ne ferim de nu știm cine acoperind nasul pentru a nu miroși și gura pentru a nu vorbi. Izolarea și fuga unii de alții aproape că ne creează paranoia.


Unde este școala, unde este biserica, unde este comunicarea prin activități culturale, sportive, sociale? Foarte simplu, la cei care ne-au confecționat masca. Timpul și vremea nu stau pe loc, numai evenimentele și faptele ne schimbă viața – tributul mai devreme sau mai târziu tot îl plătim, depinde cui. În lupta lor facem figurație și noi alergând între supermarket și farmacii -  care sunt tot ale lor.


Faptul că scriem în acest an 2020 despre ceva apărut în 2019, încă nu este istorie, este un început pentru o perioadă limitată de timp față de imensitatea care urmează de acum înainte. Prin valoarea modestă de implicare a fiecăruia dintre noi să dăm drumul izvorului adevărului și să privim cu încredere prin participarea la viața de zi cu zi, față de eternitatea care se așteaptă și după această etapă.”, este mesajul transmis de către edilul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă.