Gheorghe Badea:Conservation Carpathia - sistem de manipulare şi propagandă specific ţărilor coloniale de rang 10!

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC), care a cumpărat 17.000 ha de pădure în Argeş, pe teritoriul comunelor Rucăr, Dragoslavele, Lereşti şi Dâmbovicioara, revine în atenţia publică cu un nou proiect pe care îl dezvoltă la Rucăr. Pe o suprafaţă de circa 4.000 mp pe care îi deţine în Sătic, punct „Lunca lui Aurel”, va amenaja o împrejmuire temporară (ţarc), cu garduri electrificate, şi anexe aferente (hrănitori) pentru aclimatizarea zimbrilor. Deşi are multe acţiuni ce sunt benefice pentru mediu, FCC a iscat multe controverse determinate de acapararea unei suprafeţe întinse de teren forestier şi fond de vânătoare, blocând accesul localnicilor în zonă, pe munte sau la păşunile alpine. FCC îşi defineşte misiunea stabilită în România, astfel: „Viziunea noastră este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești, suficient de mare ca să permită existența unor populații semnificative de carnivore mari și să permită, de asemenea, desfășurarea proceselor evolutive naturale. Proiectul include situl Natura 2000 Munții Făgăraș, Parcul Național Piatra Craiului și Munții Leaota, formând un total de peste 250.000 ha.” În prezent, deţine sau administrează vârfurile Iezer şi Păpuşa, munţii Leaota, izvoarele Dâmboviţei, văi şi drumuri de acces din Făgăraş. Fundaţia este înfiinţată în 2009 de către 12 filantropi şi conservaţionişti, cum se autointitulează, oameni de afaceri, miliardari ai lumii din Danemarca, SUA, Germania şi este condusă de un cetăţean german, Cristoph Promberger. 

 

 

 

 

 „Pot gestiona inclusiv bogăţiile subterane!”


Nemulţumirile asupra acţiunilor FCC vin atât din partea oamenilor simpli, locuitori ai comunelor unde au fost cumpărate suprafeţe întinse de pădure, cât şi din zona de business. Una dintre cele mai puternice voci ale mediului ecomonic argeşean, Gheorghe Badea, fondatorul GIC, trage un semnal de alarmă cu privire la scopul real al FCC:
„Acest ONG nu este sub nicio formă pozitivă pentru economia românească, pentru naţia noastră şi are un sistem de manipulare, de propagandă, de adormire, specific ţărilor coloniale de rangul 10. E dureros pentru noi dacă nu ne trezim la timp şi autorităţile nu acţionează, deoarece cei care citesc statutul pot vedea ce antiromânism poate fi acolo! Conform statutului, pot gestiona inclusiv bogăţiile subterane, nu mai vorbesc de păduri, unde blochează intrările localnicilor. Deja şi-au dat în petec! Ei au tactica răbdării, a lucrului stil păianjen, aruncă vălul şi pe urmă încorsetează. De ce nu se duc la ei în Gemrania, la ei în Israel, la ei în America?! Pentru că au găsit aici proştii pe care să îi manipuleze şi vor să ne transforme în apaşi!”    
Un apel la autorităţi face şi un deputat PSD din Vâlcea, Eugen Neaţă. „Plecând de la dezbaterile publice organizate în judeţele Vâlcea, Braşov, Sibiu şi Argeş privitoare la Fundaţia Conservation Carpathia, care, paradoxal, are intenţii patrimoniale şi nu acţionează voluntar pentru salvarea naturii, am luat cunoştinţă  de următoarele: am aflat că, într-o seară, „celebrul” premier al României Dacian Cioloş a hotărât, printr-un memorandum, să dea cu totul străinilor întreaga zonă a munţilor Făgăraş, acolo unde a fost leagănul civilizaţiei române, unde au trăit Basarab I, Vlad Țepeş şi Mircea cel Bătrân, acolo unde s-a născut Țara Românească. (...) În calitatea pe care o am, de deputat în Parlamentul României, reprezentant al poporului în forul legislativ al statului, cer Guvernului României să analizeze modul prin care acel memorandum a fost întocmit şi aprobat de Dacian Cioloş şi apoi să-l revoce de îndată! (...) Aşadar, să redăm românilor dreptul de a avea în continuare acces la munţii şi pădurile lor, de a putea păşuna în continuare turmele în munţi, de a beneficia de lemnul de foc şi de a putea să viziteze oricând doresc cetăţile construite de străbunii lor. În munţii Făgăraş se află Transfăgărăşanul. Un parc naţional înseamnă declararea închiderii acestui drum de excepţie. Acceptă românii acest lucru?! De aceea, noi, reprezentanţii poporului trebuie să facem dreptate, să cerem cu toţii revocarea mmorandumului! Cetăţeni străini care nu au proprietăţi în ţara lor vor să devină stăpâni pe munţii noştri! Românii sunt stăpâni peste munţii lor şi aşa trebuie să rămână!”
Nu este prima dată când se aduc asemenea acuzaţii la adresa FCC, aşa că, într-un amplu interviu publicat de ecologic.rec.ro, directorul Cristoph Promberger explică: „Ei spun că noi nu facem decât să promovăm interesele miliardarilor care susțin cauza noastră. (...) Hansjoerg Wyss, finanțatorul principal al fundației noastre, a făcut donații nu numai în România. Prin fundația wyssfoundation.org, el finanțează public multe alte proiecte, iar acest lucru se poate verifica de oricine pe internet. Această fundație a sprijinit cauze și în America de Sud, și în Africa și în SUA, iar Fundația Conservation Carpathia este doar unul dintre aceste multe proiecte. Politica lor este simplă. Se cumpără o anumită suprafață, se poartă discuții cu statul respectiv, se stabilește că aceea va fi o zonă sălbatică, protejată, un parc național, proiectul se face în comun și apoi totul rămâne statului respectiv. Acesta este un concept cunoscut și practicat în mai multe țări. Nu știu cum se poate afirma că miliardarii care au investit în acțiunea noastră au interese financiare.”

 

 

 

 

 Carpathia deţine 21% din Lereşti


În comuna Lereşti, după cum ne-a explicat primarul Marian Toader, FCC a cumpărat peste 2800 ha de teren, fond forestier şi păşune alpină de la cetăţeni. „Oamenilor le e frică că nu mai au voie să se ducă pe munte, să păşuneze, că li se îngrădeşte accesul!”, ne-a explicat primarul Marian Toader. Acesta consideră că atâta timp cât cei de la FCC sunt proprietari, nu li se poate impune nimic de către autorităţi şi decid ei dacă lasă sau nu acces în zonele pe care le deţin. 
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta