Gheorghe Badea i-a provocat pe candidați să extindă granițele economice ale orașului

Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Universitatea „Constantin Brâncoveanu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a organizat săptămâna trecută dezbaterea publică „Universitatea, inima cetății”, cu participarea candidaților la funcția de primar al municipiului Pitești. A fost o dezbatere cu adevărat interesantă, pentru că am putut vedea administratorii din candidații la primărie, nu politicienii, chiar dacă au mai fost mici împunsături, inevitabile în contextul campaniei. De spus s-au spus multe, dar ne vom opri provocarea care a venit din zona mediului de afaceri. Prezent la întâlnire, Gheorghe Badea, deținător a numeroase businessuri puternice din Pitești și Argeș, a vrut să afle de la cei care vor să ajungă la primărie care este viziunea lor în privința extinderii granițelor economice ale orașului.   

 

 

Gheorghe Badea: „Orice oraș și-ar dori să aibă un râu, nu ca Bega, ca Argeșul. E o perlă, dar e învelită în praf”


„Eu  nu m-aș referi la cei patru ani, pentru că avem toți pretenția să avem un oraș puternic material - și nu suntem departe -, dar din punct de vedere al imaginii, din punct de vedere cultural și spiritual, avem extraordinar de mult de lucru. Ca primar, trebuie să am puterea, tăria, viziunea, să gândesc în cei patru ani, pentru următorii zece ani. Altfel nu putem emite pretenția că Piteștiul va fi un oraș de anvergură. Orice oraș și-ar dori să aibă un râu, nu ca Bega, ca Argeșul. E o perlă, dar e învelită în praf. Acest râu ar trebui să fie inima orașului, orașul să fie de stânga și de dreapta malurilor, acest oraș să unească Ștefănești, Mărăcineni și Mioveni, să fie o singură entitate. Pentru asta este nevoie de proiecte care probabil se vor întinde pe 15-20 de ani. Au fost obiective în lumea asta la care s-a lucrat sute de ani, fără să se modifice proiectul. Nu mă mai leg de obiceiul nostru, cum vine un alt candidat sau alt partid să dărâm și să o iau de la capăt, că sunt mai frumos, mai isteț sau mai știu eu cum. Cum văd viitorii candidați că am putea avea cartiere și pe malul stâng al Argeșului, să văd Ștefăneștiul și Mărăcineniul înglobat în orașul Pitești?” - este întrebarea adresată de omul de afaceri candidaților la Primăria Pitești.

 

 

Ce spun candidații la Primăria Pitești


Cristian Gentea, candidatul PSD, a fost cât se poate de succint, cu atât mai mult, cu cât despre necesitatea de extindere a Piteștiului mai vorbise în prezentările anterioare, cu referire la realizarea unei zone de promenadă și agremenet în Lunca Argeșului.

„Eu am spus de mult că Piteștiul trebuie să se extindă și pe malul celălalt. Trebuie activată zona metropolitană și, fiind vorba de un proiect multi-mandat, trebuie accesate fonduri europene.”, a spus candidatul PSD. 


La fel de succint, Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL, a vorbit despre proiectele pe bani europeni care urmează să se implementeze pe malul râului Argeș și a declarat că „zona metropolitană este un proiect de must have în Pitești” și că atragerea Mioveniului în zona metropolitană este mai mult decât importantă.


Ionuț Moșteanu, candidatul USR PLUS, a vorbit despre necesitatea ca primăria să demareze proiectul din punct de vedere al inevitabilei birocrații, să pună la punct infrastructura necesară și să lase privatul să facă ce știe mai bine.

„Putem avea acolo cel mai frumos loc de agrement din România. Bucureștenii se vor bate să ajungă acolo. Va fi un beneficiu pentru toată lumea.”, a declarat Moșteanu.


Gheorghe Stancu, candidatul PRO România, prin prisma meseriei de avocat, a văzut și impedimentele, care nu sunt deloc unele minore:

„Fără zonă metropolitană nu merge, aici suntem de acord cu toții. Avem însă regimul juridic al Apelor. Până nu deblocăm un act normativ stupid, nu vom reuși. L-am mai șubrezit noi prin 2015, dar vom avea multe probleme până când vom debloca birocratic această chestiune. A doua problemă: avem nevoie de o autoritate locală puternică, una care să reprezinte în discuțiile cu Bucureștiul un partener și chiar un factor de determinare a centrului să miște ceva. Altfel, nu va merge.”


În zona scepticismului s-a plasat și Cătălin Gherzan, candidatul PER. Acesta crede că viitorul Consiliu Local va fi unul mai... pestriț și că se va ajunge mai greu la un consens.

„Dacă în mandatul acesta, în Consiliul Local a existat o majoritate stabilă, cu siguranță că cel care va urma lucrurile vor fi mai complicate. Proiecte pe extinderea Piteștiului pot fi multe, dar dacă noi, ca partide, nu vom pica de acord pe o formulă comună, lucrurile vor fi mai dificile. Avem nevoie de o alianță pe un mandat-două pentru a duce la capăt orice proiect.”, a spus candidatul PER. 

 

 

Temă de gândire


Omul de afaceri Gheorghe Badea le-a mai dat o temă de gândire. Una pe marginea căreia va trebui serios să se aplece viitorul primar și echipa sa: Casa Sindicatelor și... modul în care astăzi se prezintă o clădire din zona zero a Piteștiului.  


„Ne tot plângem că nu avem, că nu ne vin bani, dar nu folosim ceea ce avem. Duceți-vă la un spectacol în Pitești! E o umilință să te duci la Casa Sindicatelor! O iei pe un coridor, nu ai unde să te îmbraci, n-ai unde să iei o pauză sau să comentezi și să ai o dezbatere. Te duci să vezi Bingo și alte jocuri de noroc. Dacă în 30 de ani nu s-a reușit punerea în circuit a acestui obiectiv, hai ca primul primar de aici înainte să reușească!” - este provocarea omului de afaceri Gheorghe Badea.