Gheorghe Badea a cerut insolvenţa pentru două dintre firmele sale

La începutul săptămânii trecute, la Tribunalul Specializat Argeş, avocaţii lui Gheorghe Badea au depus cereri de declanşare a procedurii de insolvenţă pentru două dintre firmele pe care acesta le are în portofoliu. Astfel, cel mai puternic om de afaceri argeşean ia decizia să apeleze la procedura insolvenţei pentru Someco SA şi Romcat GIC Metal.


Potrivit omului de afaceri Gheorghe Badea, demersul său nu este nici pe departe unul care să genereze motive de îngrijorare, cu atât mai mult, cu cât de câţiva ani cele două societăţi îşi reduseseră până aproape de zero atât afacerile, cât şi numărul de angajaţi:

„Este ceva normal într-o economie de piaţă. Regulile după care funcţionează economia de piaţă au impus o astfel de măsură. Nu ne afectează în niciun fel afacerile. Astfel de demersuri sunt fireşti într-o economie în care totul trebuie să fie fluid şi în care trebuie să asiguri menţinerea în activitate a capitalului şi a forţei de muncă”, ne-a declarat Gheorghe Badea.

 


 Firma de construcţii a imperiului Badea - la apus


Someco SA s-a dezvoltat pe scheletul uneia dintre componentele fostului Trust de Constructii Industriale Argeş, desfăşurându-şi activitatea în domeniul construcțiilor, executând lucrări de construcţii civile şi industriale, construcţii şi confecţii metalice, amenjări interioare și exterioare. Dacă în 2005 număra peste 200 de angajaţi, treptat numărul acestora a scăzut, în 2018 ajungând la 26, pentru ca anul următor să mai figureze cu un singur salariat. Vârful afacerii s-a consemnat în 2016 - conform bilanţurilor depuse la ANAF - când Someco totaliza la finalul anului o cifră de afaceri de peste 22 milioane lei şi un profit de aproape 2 milioane lei, pentru ca în 2018 businessul să ajungă pe pierderi de aproape 4 milioane lei anual. 

 


 Romcat GIC Metal - de la 5 milioane de euro pe an la insolvenţă


Cea de-a doua companie a cărei insolvenţă o cere familia Badea este Romcat Gic Metal SA, parte a Grupului Industrial Componente, o întreprindere cu sediul central în Curtea de Argeş specializată în fabricarea de piese auto. Compania a fost înființată în ianuarie 1999. La nivelul anului 2019 figura cu doar doi angajați, după ce cu un an înainte înregistra cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei, de aproximativ 5 milioane de euro şi avea 160 de angajaţi.


Solicitările de declanşare a procedurii de insolvenţă la cererea debitorului au venit la doar câteva zile după ce compania de asigurări Omniasig a cerut în instanţă acelaşi lucru. Omniasig Vienna Insurance Group SA a formulat pe data de 8 martie 2021 cereri de aplicare a Legii 85/2014, atât împotriva Someco SA, cât şi împotriva Romcat Gic Metal SA, care au dus la constituirea a două dosare înregistrate la Tribunalul Specializat Argeş. Până la judecarea acestor speţe însă pe 17 martie, instanţa a respins cererea de „deschidere a procedurii insolvenţei în forma simplificată formulată de debitoarea Someco SA, prin reprezentant legal, Badea Bogdan”.

Preluat: saptamanalul ancheta