Generalul iranian Soleimani, pulverizat de o dronă a Armatei SUA!

Generalul Qasem Soleimani, comandantul Forțelor Quds din Gărzile Revoluționare Iraniene - unitate responsabilă cu războiul neconvențional și spionajul extern - a fost pur și simplu pulverizat în urma atacului american cu drone de noaptea trecută. Trupul său nu a mai putut fi recuperat, fiind găsit doar inelul pe care liderul iranian în purta adesea în aparițiile publice. Donald Trump a fost cel care a ordonat bombardamentul tactic, după ce Ambasada Statelor Unite din Iran a fost atacată, în ultimele zile, de manifestanți susținuți de regimul de la Teheran. Pentagonul a catalogat riposta drept "o măsură defensivă decisivă".

Atacul Forțelor Aeriene ale SUA a fost de o precizie chirurgicală. La scurt timp după ce Qasem Soleimani a aterizat pe Aeroportului Internațional din Bagdad - în urma unei vizite efectuate în Siria - o dronă de tip MQ-9 Reaper a lansat nu mai puțin de patru rachete aer-sol. Exploziile au fost devastatoare. Mașinile în care se aflau Soleimani și al-Muhandis, considerat omul Iranului la Bagdad, au fost nimicite într-o fracțiune de secundă de proiectilele ce au lăsat în urmă doar un morman de fiare în flăcări.

Oficialii Forțelor Populare de Mobilizare, miliții din Irak susținute de Iran, au declarat că trupul lui Soleimani a fost făcut bucăți, iar cel al lui al-Muhandis nici măcar nu a mai fost găsit. 

 

 

 

 

 


Proteste masive în Iran după uciderea generalului Soleimani. Țara e în doliu, prezentatorii plâng la TV

 

Zeci de mii de oameni se deplasează pe străzile capitalei iraniene Teheran în semn de protest, ca urmare a atacului aerian american în care a fost ucis Qasem Soleimani. Mitinguri similare sunt organizate în sute de orașe din Iran, relatează CNN.  Uciderea principalului comandant iranian a declanșat un val de emoție și a dus la un răspuns de solidaritate în întregul spectru politic iranian împărțit, notează și publicația Al Jazeera.

Consiliul Național de Securitate s-a convocat într-o ședință de urgență pentru a decide reacția Iranului la uciderea lui Soleimani. Rapoartele spun că Khamenei a participat la întâlnire pentru prima dată, denotând gravitatea situației.

Liderul suprem al Iranului l-a numit vineri pe Esmail Qaani drept nou șef al operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluționare.

Radiodifuzorul de stat IRIB și canalele de radio au alocat aproape tot timpul lor de difuzare știrilor despre uciderea lui Soleimani și programe care îl comemorează. Toți prezentatorii de televiziune au purtat negru, iar o dungă neagră împodobește colțul de sus al ecranelor. Toate filmele de comedie prezentate în cinematografe au fost amânate, iar toate concertele muzicale au fost suspendate temporar.

Soleimani era considerată cea mai populară figură politică din Iran, potrivit mai multor sondaje locale și externe, citate de Al Jazeera. Cel mai recent, un sondaj comandat de Centrul de Studii Internaționale și de Securitate de la Universitatea Maryland, a constatat că Soleimani și-a crescut influența, opt din 10 respondenți spunând că îl privesc favorabil.

 

 

 

 

 

Cetățenii americani, somați să plece imediat din Irak

 

Ambasada SUA la Bagdad a emis, vineri, o alertă de securitate, la câteva ore după ce americanii l-au ucis pe Qassem Soleimani, al doilea cel mai puternic lider din Iran. Cetățenii americani sunt somați să părăsească imediat Irak-ul, de teama unor atacuri, după ce Iranul a anunțat că va răzbuna moartea generalului, comandată de Donald Trump. 
„Din cauza tensiunilor crescânde în Irak și în regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să plece din Irak imediat. Cetățenii americani ar trebui să plece din Irak pe calea aerului, iar dacă acest lucru nu este posibil, să treacă granița terestră în țările învecinate”, se arată în alerta de securitate emisă de autoritățile americane. 

Acestea mai arată că din cauza atacurilor susținute de milițiile pro-iraniene la sediul ambasadei din Bagdad, operațiunile consulare au fost suspendate. 
„Cetățenii americani să nu se apropie de sediul ambasadei”, se arată în alertă. 
 

 

 

Sursa: Digi24.ro, Observator.tv