Gazoductul care leagă România de țările din vest va trece prin Argeș!

Oficialii Transgaz au semnat, vineri, la Budapesta contractul de finanţare pentru conducta care va lega reţelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul BRUA, numit după iniţialele ţărilor prin care trece, îşi propune să scape Europa de monopolul gazelor ruseşti. Gazoductul va costa peste o jumătate de miliard de euro şi va permite exportul metanului de la Marea Neagră spre Austria.

Gazoductul va avea doar pe teritoriul României 528 de kilometri. Va porni de Giurgiu şi va trece prin Argeş, Vâlcea, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Lucrările trebuie să înceapă anul viitor şi să fie gata la sfârşitul lui 2019. Prin conducta din România vor trece un miliard şi jumătate de metri cubi pe an spre Bulgaria şi 4,4 miliarde spre Ungaria. Uriaşul gazoduct costă peste 547 de milioane de euro, iar o treime din bani vin de la Comisia Europeană. Ţara noastră câştigă nu doar energie, ci şi locuri de muncă. Jumătate din cei 680 de angajaţi care vor lucra la proiect sunt români, deoarece cea mai mare parte din conductă trece pe la noi.

Sursa: Digi24