GALERIE FOTO! 48 de ani de fabricarea primei Dacii!

GALERIE FOTO! 48 de ani de fabricarea primei Dacii! În anul 1966, în judeţul Argeş se puneau bazele Uzinei de Automobile Mioveni.

În 1968, la 20 august, pe poarta uzinei de la Colibaşi ieşea primul autoturism românesc, Dacia 1100, un eveniment naţional bine gândit, aşteptat cu sufletul la gură şi un pas uriaş pentru industria României, într-un context în care la noi gradul de motorizare era neglijabil.
În anul 1966, în judeţul Argeş se puneau bazele Uzinei de Automobile Mioveni. Doi ani mai târziu, în 1968, după semnarea unui contract de licenţă între Renault si statul român, începea fabricarea primului model Dacia 1100 – un autoturism produs sub licenţă R8, celebra berlină care a deschis producţia autoturismelor de serie în România. Pe 20 august în acelaşi lună, ieşea pe porţile uzinei, primul autoturism produs în România ce avea să ruleze pe drumurile publice, maşină la volanul căreia s-a aflat preşedintele Republicii Socialiste România. Autoturismul condus de tovarăşul Nicolae Ceauşescu n-a fost, însă, chiar prima Dacie produsă la Colibaşi, cu atât mai mult cu cât destinatarul ei era cel mai iubit fiu al poporului. A fost însă una dintre primele 20 care începuseră să iasă de câteva săptămâni pe banda de producţie, fiindcă maşina lui Ceauşescu trebuia să treacă printr-un şir lung de teste şi upgrade-uri, astfel încât să fie prezentată fără nicio emoţie în cadrul evenimentului festiv de la 20 august, unul minuţios pregătit.

CITEȘTE ȘI ...  DACIA și BMW- printre cele mai populare mașini pentru români


Placheta din bronz ataşată autoturismului avea un mesaj pe măsura celui ce avea să o primească: „Primul autoturism de serie fabricat în RSR. Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste”.
În 2015 Dacia a înregistrat un nou record comercial, volumul vânzărilor atingând 550.920 de unităţi, cu 7,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2014. Creşterea a fost generată de performanţa întregii game Dacia, însă trebuie precizat că trei dintre modelele mărcii (Sandero, Duster şi Logan) au înregistrat vânzări de peste 100.000 de unităţi.

Sursa: Adevarul.ro