Friptură de miel, porc sau pui? Iată un sos minunat: de iaurt cu usturoi, mentă și lămâie

Multă lume se întreabă ce sosuri sau garnituri se potrivesc la friptura de miel de Paști. Acest sos de iaurt cu usturoi este unul dintre ele. Este răcoritor, aromat, acrișor. Merge perfect și cu alte cărnuri fripte la cuptor sau la grătar. Poate constitui și un dressing pentru salată verde, salată de castraveți sau de cartofi. Seamănă oarecum cu clasicul sos grecesc tzatziki care conține și castraveți. Și acesta se potrivește cu carnea la grătar sau cu anumite fripturi la cuptor.

 


Ingrediente 

500 g iaurt grecesc cu 10% sau iaurt simplu mai gras
1 linguriță rasă de usturoi granulat sau 2 căței de usturoi vechi sau 1 fir de usturoi verde
sare și piper (după gust)
câteva frunze proaspete de mentă (tocate)
cepșoară verde tocată
câțiva stropi de zeamă de lămâie
puțină coajă rasă de lămâie
2 lingurițe ulei de măsline

 

 

Cum se face?

 

Am pregătit un castron cu iaurtul grecesc. Lângă el vedeți menta proaspătă, cepșoara, lămâia, usturoiul granulat și piperul. Pe lângă acestea am mai folosit un pic de sare și de ulei de măsline.
Bineînțeles că putem folosi și usturoi vechi sau, primăvara, usturoi verde. Mie îmi place usturoiul granulat pentru că are un gust ușor dulceag.
Am amestecat iaurtul grecesc cu pudră de usturoi, sare, zeamă și coajă rasă de lămâie și piper mozaic proaspăt râșnit. Coaja de lămâie aduce o notă de prospețime acestui sos. Aveți grijă cum dozați zeama de lămâie! Puneți-o treptat și gustați din sos.
Am tocat și câteva frunze proaspete de mentă și de cepșoară verde, am picurat un pic de ulei de măsline.
Am amestecat totul și gata! Am făcut rapid un sos cu iaurt, usturoi și mentă cu arome de primăvară și gust acrișor.
Acest sos răcoritor cu iaurt se poate păstra 3-4 zile la frigider (în cutie închisă sau borcan cu capac).

 

 


Servire

Sosul aromat de iaurt se servește rece, scos direct din frigider. Se poate servi și cu felii de pâine de casă, pe post de gustare. Vă asigur că se va goli rapid castronul! Noi l-am mâncat alături de o friptură din ciolănele de miel (la cuptor). O combinație senzațională!

Rețetă preluată de la savoriurbane.com