Fraudă la vot: 7 dosare penale, amenzi de 1000 de lei

UPDATE, ora 19:30

Până la această oră, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au fost sesizate, în total, 36 de situații în care au fost semnalate posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Toate sesizările au fost și sunt verificate cu promptitudine, 19 dintre acestea neconfirmându-se. 

În urma verificărilor efectuate de polițiști, în plus față de ultima declarație de la ora 17.00, au mai fost întocmite trei dosare penale, două sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot și unul pentru amenințare. 

”5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.000 de lei, au fost aplicate astfel:
- 1 avertisment, pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, prevazute de Legea 61/1991,
- 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1. 000 de lei, conform OUG 34/2008
-  2 sancțiuni contravenționale (avertismente), conform Legii 115/2015.”

Oamenii legii fac apel la cetățeni să respecte legislația electorală, regulile de conviețuire socială și recomandările cu caracter medical, precum și să sesizeze aspecte reale de încălcare a legii.

 

----------------------------------------------------------------

În Argeș, ziua votului nu a fost lipsită de incidente. IPJ Argeș precizează că, astăzi, s-au  primit 24 de sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale, dar majoritatea nu s-au confirmat în urma  verificărilor. În cazul a 10 dintre ele încă se fac cercetări.

CITEȘTE ȘI ... (video) Candidații au votat! Iată ce mesaje au transmis la ieșire!

Până la ora 15:00, au fost date două amenzi în valoare totală de 800 de lei și au fost întocmite 4 dosare penale, 2 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de frauda la vot, unul conform art. 228, privind dispariția unei stampile de vot și unul privind săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals.

”Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. 
Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.”, menționează reprezentanții IPJ Argeș.