Folosirea telefonului la volan: REGULI!

Persoanele care  folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive care pot face înregistrări foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei, potrivit unui proiect legislativ adoptat recent de Guvern. Totuși, conducătorii de vehicule nu riscă amendarea atunci când staționează și folosesc telefonul mobil, ci doar atunci când vehiculul se află în mișcare.


După cum stabilește un proiect legislativ adoptat luni la Guvern și care, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial, toți conducătorii de vehicule vor fi sancționați dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc. Totuși, aceștia nu vor primi amendă dacă sunt prinși că butonează telefonul atunci când vehiculul staționează.

CITEȘTE ȘI ... (video) Familie salvată de jandarmi și salvamontiști! După un traseu montan ...


Așadar, peste nu multă vreme, conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deținerea unui permis auto, dar și conducătorii celor pentru care nu este necesar un permis de conducere vor primi amenzi dacă folosesc telefonul mobil sau alt aparat ce permite înregistrarea foto/video. Cu toate acestea, amenzile nu se vor aplica în cazul vehiculelor ce nu se deplasează.

Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care utilizează telefonul mobil, de exemplu, la semafor sau atunci când sunt opriți. De fapt, în inițiativa legislativă se precizează clar când pot fi amendați conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul proiectului se precizează că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mișcare”.

CITEȘTE ȘI ... Accident cu două victime! Persoană încarcerată!

După ce măsurile conținute de proiectul de act normativ se vor aplica, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.


Sursa: avocatnet.ro