Folosiți ”fum la plic”?  Pericol pentru sănătate

De sărbători, tratăm carnea cu fum la plic. E soluţia la îndemână, pe internet, pentru cei care nu au acces la afumătorile clasice, de la ţară. O soluţie riscantă pentru sănătate, avertizează medicii. Elementele chimice din substanţele folosite pentru a "afuma" cârnaţii sau şunca de sărbători pot duce la boli digestive, şi, în timp, la cancer. Mai grav este că multe din preparatele găsite în magazine sunt afumate tot artificial. 

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor susţin că aproape 80% dintre produsele afumate de pe piaţă n-au trecut prin afumătoare. Ci au fost injectate artificial. Am vrut să vedem şi noi cum se afumă carnea, fără fum, chiar în bucătărie. 
ADRIAN MARINESCU, medic primar infecționist: Toate procedurile astea au o componentă chimică şi dacă ne uităm în compoziţie vedem că există coloranţi, destul de multe substanţe care categoric pot să ridice probleme.

La ţară, afumarea artificială nu există. Cârnaţii şi şunca se afumă natural, în curte, în fiecare toamnă.  Fiecare român consumă anual aproape 32 de kilograme de porc, dintre care 8 kilograme doar în luna decembrie.
 

Sursa: observator.tv