Flori Grigoraș dă în judecată Digi 24

Expertul în proiecte europene Flori Grigoraș a intrat în conflict cu unul dintre cele mai importante posturi TV de ştiri din România, conflict ce se pare că va ajunge în atenţia judecătorilor. Intervievată de reporterii Digi 24 referitor la o serie de proiecte turistice cu finanţare europeană care vizează obiective din zona de nord a Argeşului, întocmite chiar de ea, Florentina Grigoraş consideră că a fost atrasă într-un soi de capcană jurnalistică, declaraţiile sale fiind scoase din context şi utilizate pe profilul critic al emisiunii „România furată”, în care acestea au fost inserate.

Sub genericul „Promovarea turistică: banii sunt ai UE, caracatiţa românească”, realizatorii emisiunii „România furată” de la Digi 24 au prezentat în urmă cu aproximativ o săptămână un reportaj în centrul căruia se află proiectul „Triunghiul rupestru”, un proiect cu finanţare europeană menit să promoveze trei locaşuri de cult cu un imens potenţial: Cetăţuia, Nămăieşti şi Corbii de Piatră. Despre suspiciunile de fraudă vizavi de acest proiect inclusiv săptămânalul „Ancheta” scria în urmă cu doi ani, atunci când Ministerul Dezvoltării recunoştea public că investiţia de 1 milion de euro este vizată de o anchetă. Întâmplarea face ca documentaţia pentru obţinerea finanţării să fie întocmită de Flori Grigoraş. Ea este cea care a adunat documentele necesare, a întocmit dosarul pentru obţinerea fondurilor şi... cam atât. Din momentul în care proiectul a devenit eligibil şi a fost aprobat la finanţare, rolul Florentinei Grigoraş s-a încheiat, iar dacă pe parcursul implementării au apărut probleme, acestea aparţin exclusiv beneficiarului. Numai că în emisiunea postului de ştiri Digi 24, modul în care realizatorii au pus cap la cap informaţiile şi interviurile a asociat numele Florentinei Grigoraş cu ideea unor suspiciuni de fraudare a fondurilor europene, expertul argeşean considerându-şi astfel imaginea lezată: „Nu am știut pentru ce emisiune am fost intervievată, iar în platoul de filmare m-am trezit pusă în fața faptului împlinit. În cadrul emisiunii, numele meu a fost asociat cu unele suspiciuni de fraudă pentru proiecte derulate în cadrul POR 2007-2013. Fusesem solicitată pentru un interviu privind situația actuală a fondurilor nerambursabile, nicidecum la emisiunea de investigaţii «România furată» - a declarat, pentru „Ancheta”, Flori Grigoraș. Imediat după difuzarea emisiunii, expertul în fonduri europene a și postat pe pagina sa de socializare intenția de a acționa postul în judecată: „România furată? Așa să fie asimilat un consultant care scrie gratuit proiecte? Care depune efort susținut pentru absorbția fondurilor europene în România? Rușinos pentru presa României moderne. Deontologie profesională se numește acest act! Trăiesc în România și orice este posibil!”

La sfârşitul săptămânii trecute, avocatul Florentinei Grigoraş finalizase de redactat documentul prin care intenţionează să acţioneze în judecată jurnaliştii de la Digi 24, urmând ca zilele acestea să depună la instanţă cererea de chemare în judecată a postului naţional de ştiri: „Având în vedere emisiunea «România furată» din data de 30 septembrie 2018 difuzată de Digi 24 și discuțiile purtate urmare a acestei emisiuni în studioul Digi 24, subsemnata am acționat în instanță postul mai sus-menționat dat fiind faptul că mi-au fost încălcate drepturile personal-nepatrimoniale fundamentale, ocrotite prin lege, cum sunt dreptul la onoare, reputație, dreptul la propria imagine”, se arată, printre altele, în cererea de chemare în judecată.