Firmele care încadrează şomeri primesc 50% din leafa noilor salariaţi

Pentru a stimula încadrarea în muncă a şomerilor, statul subvenţionează salariile noilor angajaţi, cu sume reprezentând 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei conform OUG 220/2020. De această facilitate pot beneficia angajatorii care în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani devenite şomere în perioada stării de urgenţă sau de alertă, precum şi tineri şomeri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.

„Contractul trebuie să fie încheiat pe o perioadă nedeterminată şi să fie cu normă întreagă. Persoanele încadrate pentru care se solicită aceste subvenţii trebuie să fi avut raporturile de muncă încetate din motive neimputabile lor în perioada stării de urgenţă sau alertă.”, explică Nicolae Bădescu, director executiv al AJOFM Argeş.


Pentru a primi ajutorul de la stat, angajatorii au obligaţia să menţină noii angajaţi pe statele de plată încă cel puţin un an după cele 12 luni în care beneficiază de subvenţionare. Nu beneficiază de aceste subvenţii instituţiile şi autorităţile publice, firmele aflate în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricţii din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului. 

 


 Şomajul continuă să crească


Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, la sfârşitul luni decembrie, în judeţul Argeş, rata şomajului era de 3,83%, reprezentând 9.840 de şomeri, din care 4.185 indemnizaţi şi 5.655 neindemnizaţi. Se menţine astfel tendinţa din ultimele luni de creştere a numărului de şomeri, în decembrie fiind înregistraţi cu aproximativ 450 de şomeri mai mulţi decât în octombrie.


Preluare: Saptamanalul Ancheta