Firma care ar fi mituit-o pe fostul ministru Sorina Pintea - implicată în reabilitarea Oncologiei de la Câmpulung

Firma care ar fi mituit-o pe fostul ministru Sorina Pintea - implicată în reabilitarea Oncologiei de la Câmpulung

Firma din dosarul de mită al fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, este Hospital Tehnical Solutions SRL, deţinută de Octavian Niculescu, societate care derulează şi un contract în Argeş. Este vorba de reabilitarea şi extinderea Compartimentului de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung. În această afacere, societatea denunţătorului Octavian Niculescu nu este foarte vizibilă, fiind parte a unei asocieri. Contractul de execuţie a lucrării de la Oncologia Câmpulung a fost atribuit, în noiembrie 2019, asocierii conduse de firma musceleană AND Secom Intexim, din care mai face parte Inic, dar şi Hospital Tehnical Service cu 4% şi Tehnoplus Medical Service – 0,1%. 

Furnizori pentru spitalele SIE şi SRI
Octavian Niculescu, cel care a fost principalul denunţător din dosarul Sorinei Pintea, activează, conform presei centrale, de foarte mulţi ani în domeniu, companiile sale la care este acționar unic, SC Tehnoplus Service SRL/ SC Tehnoplus Medical SRL, derulând contracte de furnizare cu spitalele din cadrul SRI şi SIE, pentru că livrează „absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”, precizează adevărul.ro.

Penalizată de Banca Mondială pentru dare şi luare de mită de 170.000 euro
Firmele Tehnoplus au fost scoase din faţa publicului după ce, în 2017, Tehnoplus Medical a fost sancționată de Banca Mondială, eliminând-o din lista de proiecte ale acestei entităţi, pentru oferirea de mită în valoare de circa 170.000 de euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente unui spital.

„Grupul Banca Mondială a anunţat că societatea comercială Tehnoplus Medical SRL este introdusă în lista de excluderi a Băncii Mondiale timp de doi ani. Această excludere este instituită conform clauzelor unui Acord de Negociere de Soluţii (Negotiated Resolution Agreement - NRA) încheiat între Banca Mondială şi societatea menţionată, încheiat în urma unei anchete desfăşurate de Banca Mondială cu privire la anumite acuzaţii de dare şi luare de mită în cadrul activităţilor aferente Proiectului de Reformă în Sănătate 2",  se specifică într-un comunicat al Băncii Mondiale în mai 2017. 


Cu toate acestea, societatea lui Ovidiu Niculescu a continuat să încaseze milioane de euro, după cum se arată într-o anchetă realizată de jurnalulnational.ro. „Tehnoplus Medical SRL, o firmă din Bucureşti specializată în producţia de echipamente medicale, continuă să primească milioane de euro de la stat, deşi Banca Mondială a acuzat-o oficial de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea. Ultimul exemplu: 1,4 milioane de euro fără licitaţie pentru reabilitarea unei săli de operaţie la Spitalul Judeţean Tulcea. (...) În ciuda valorii mari a contractului, autorităţile tulcene nu au simţit nevoia organizării unei licitaţii, preferând o cerere de oferte, lansată pe 08.12.2017, la care Tehnoplus Medical SRL a fost singura participantă. Este, de altfel, ipostaza preferată a firmei deţinute de Octavian Niculescu. Din 2007 până în prezent, Tehnoplus Medical a primit „doar” 800 de contracte în urma unor licitaţii. Restul, până la 15.000, i-au fost încredinţate direct. Câte patru contracte pe zi, din 2007 până în prezent. Chiar dacă 15.000 de contracte pare neverosimil, trebuie spus că numărul este relativ şi în creştere perpetuă. Suma acoperă doar perioada din 2007 până în prezent, Tehnoplus Medical fiind înfiinţată în anul 1993 cu denumirea iniţială de Tehnoplus Service. Practic, firma a primit, în medie, câte patru contracte de la stat în fiecare zi din ultimul deceniu încoace.”, relata „Jurnalul naţional” într-un articol publicat pe 7 martie 2018. Ca să ascundă ruşinea cu Banca Mondială, Ovidiu Niculescu a înfiinţat societatea Hospital Tehnical Solution, în anul 2018. În numai doi ani a avut acelaşi „succes fulminant” ca şi Tehnoplus. 


Ce-a de-a patra firmă care apare în asocierea de la Compartimentul de Oncologie de la Câmpulung, SC Tehnoplus Medical Service SRL, este din aceeaşi familie cu Hospital Tehnical Solutions. Îi are ca asociaţi pe Liliana Ştefania Ştefan, Vasile Buşaga şi Cosmin Unguraşu, iar sediul este la aceeaşi adresă cu Tehnoplus Medical.

„Echipa noastră, cu o experiență de peste 20 de ani în service-ul pentru echipamente medicale și infrastructură spitalicească, este întotdeauna pregătită să satisfacă cele mai exigente nevoi ale partenerilor noștri prin furnizarea de servicii profesioniste, într-un timp cât mai scurt. Executarea impecabilă a comenzilor prin anticiparea nevoilor clienților și prin luarea tuturor măsurilor necesare în orice circumstanță asigură funcționalitatea echipamentelor la standardele cele mai înalte.”, se arată pe site-ul oficial al companiei. 
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta