Filarmonica Pitești - Artiști sud-coreeni la primul concert simfonic al lunii

Filarmonica Piteşti organizează joi, 2 mai, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, primul concert simfonic al lunii. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Ryu Seokwon, vor evolua, ca soliste, violonista Euna Na, violoncelista Seulki Park și pianista Hyesoo Juan. În program: Ludwig van Beethoven - Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în Do major, op. 56, și Antonin Dvořák - Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, Din lumea nouă.

Dirijorul Ryu Seokwon a studiat clarinetul la Universitatea Kwandong din Coreea de Sud. Doctor în dirijat și artă muzicală, a condus multe orchestre la Seul, Chun-Ju, Chun-Cheon, Po-Hang, Moscova, Praga, Vidin, Sofia, Varna, Constanța ș.a. A câștigat multe premii, primul fiind la vârsta de 14 ani, la Dong-A. De asemenea, a primit premii culturale la Sofia și Constanța. A fost directorul Fundației Gangwon Arts & Culture și președinte pentru artă și design al Universității Kwandong. A fost profesor invitat la Universitatea din Almeria (Spania). În prezent, este profesor emerit la Universitatea Catolică Kwandong  și director al Orchestrei Filarmonicii Gangneung.

Violonista Euna Na și-a început studiile muzicale cu pianul, la cinci ani, și a continuat, de la șapte ani, cu vioara. A absolvit Universitatea EwhaWomans (licența) și Universitatea Indiana (master). Urmează, la aceeași universitate, studiile de doctorat. Din 2015 este director adjunct la departamentul de muzică de la Universitatea Catolică din Coreea de Sud. A interpretat o varietate de piese muzicale, atât cu orchestre simfonice, cât și de cameră, sau solo. A fost invitată să cânte în Italia, la Festivalul Internațional de Muzică de la Zephyr, dar și în numeroase concerte în Coreea de Sud și din lume. Este concertmaestru în orchestra Filarmonicii Yongin. 

Seulki Park studiază de la nouă ani violoncelul. Talentul ei a fost recunoscut repede. A fost premiată în numeroase concursuri și la 12 ani a debutat într-o orchestră simfonică. După ce a urmat o școală de muzică la Seul, a absolvit Universitatea Yonsei. Din 2006, a studiat la HfM Carl-Maria von Weber din Dresda. Și-a aprofundat studiile urmând cursuri de masterclass. A fost bursieră a Asociației Academiei de Muzică Hanns Eisler Berlin și a Societății Yehudi Menuhin. A primit numeroase premii la concursurile de pian la care a participat. Din 2013, Seulki Park este profesoară la departamentul de muzică de la Universitatea Hansei din Coreea de Sud. A fost invitată să susțină concerte alături de multe orchestre din țara sa.
 
Recunoscută ca o „interpretă cu îndemânare puternică și concentrație ridicată”, pianista Hyesoo Juan a susținut, din 2000, numeroase recitaluri și concerte. A absolvit Școala de Arte Seonhwa Art și Universitatea Sookmyung. A participat la concursuri unde a fost recompensată cu numeroase premii (Bulgaria, Italia). A absolvit și masteratul, și doctoratul la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg (Rusia). A cântat cu orchestrele simfonice din Sankt Petersburg, Khabarovsk, Daegu. De asemenea, a participat la diferite concerte organizate de Centrul Cultural Iwon, Asociația Coreea Beethoven, Asociația Internațională de Muzică de Pian și Asociația Profesorilor de Muzică din Coreea. Profesoară la Universitatea Sookmyung, a fost invitată ca al patrulea jurat la Young Musician Performance International Concours.