Fiica secretarei vicelui Zidaru - reţinută în Italia într-un caz de prostituţie şi şantaj

Recent, mai multe publicaţii din Italia au relatat despre cazul unei românce reţinute şi acuzate de şantaj şi ameninţări. În fapt, presa italiană vorbeşte despre un război al străzii pentru controlul zonelor unde se practică prostituţia în provincia Udine, iar românca arestată este o piteşteancă, pe nume Ana-Maria Ene, nimeni alta decât fiica secretarei viceprimarului Laurenţiu Zidaru.

 

 

 

Iată ce relatează publicaţia online „Telefriuli.it”, într-o ştire publicată pe 2 octombrie. 

„Amenințări și extorcare la prostituatele străzii: arestată o tânără de 28 de ani
Operaţiune a Squadrei Mobile (un fel de Serviciu Intervenţii din cadrul Poliţiei Italiene) din Udine. Femeia le constrângea pe cele care lucrau în stradă să-şi schimbe locul de „muncă” sau să achite o sumă de bani.
Exploatare a prostituţiei şi extorcare în detrimentul unor femei de origine străină ce practicau cea mai veche meserie din lume! Sub aceste acuzaţii a fost arestată ieri o româncă de 28 de ani, de către Poliţia Statală, în baza unei ordonanţe de arestare preventivă. Pentru punerea în aplicare a măsurii, Squadra Mobile a colaborat cu Poliţia de Frontieră din Fernetti (Trieste). Este vorba despre Ana-Maria Ene, iar faptele de care este acuzată datează din 2018.
Ancheta a fost demarată în urma unui denunţ făcut de trei românce: sunt toate trei prostituate şi au fost ameninţate şi agresate de alte trei femei. Printre ele, şi Ana Maria Ene, care a acţionat în complicitate cu alte două femei, deja condamnate fiecare la câte doi ani închisoare.
Ameninţările şi violenţele aveau mereu acelaşi scop: să constrângă femeile care prestau în stradă să-şi schimbe locul sau să achite o taxă pentru a putea continua să practice prostituţia în zonele respective. În caz contrar, consecinţele erau grave. La finalul cercetărilor şi la momentul emiterii ordonanţei de arestare preventivă, cele două complice au fost imediat reţinute, duse în arest şi încarcerate. Cea de-a treia, Ene, era de negăsit, fiind fugită în România, astfel că pe numele ei fusese emis un mandat de arestare european. Graţie Ministerului Afacerilor Externe, a fost pusă sub urmărire şi predată autorităţilor italiene de către Poliţia slovenă. A fost dusă în  închisoarea Giudecca din Veneţia”.

Povestea este prezentată cu şi mai multe detalii de către „Udine Today”, de asemenea un ziar local italian:

„Răfuieli şi ameninţări în războiul dintre prostituatele din Udine
Estorcare şi exploatarea prostituţiei în complicitate cu alte două partenere, în detrimentul unor cetăţene străine! Acestea sunt faptele pentru care trebuie să răspundă prostituata de origine română A.M.E., pentru care în iulie 2018 judecătorul Matteo Carlisi de la Tribunalul din Udine a emis un  mandat de reţinere.

 


 Urmărirea


Femeia a fost prinsă în dimineaţa zilei de 1 octombrie, de către ofiţerii Squadrei Mobile din Udine, în colaborare cu Poliţia de Frontieră din Ferneti, după ce a fost depistată de poliţia slovenă. Împotriva sa, având în vedere că fusese de negăsit, fusese emis un mandat de arestare european. „Partenerele sale de afaceri” - o ucraineancă de 31 de ani şi o altă româncă (A.T.G.E.) fuseseră în schimb deja închise. Fugara a fost condusă la închisoarea din  Giudecca - Veneţia.

 

 


 Povestea


Infracţiunile datează din prima jumătate a anului 2018. Ancheta demarase în urma unei serii de denunţuri, înaintate de trei femei, toate provenite din România, care au reclamat că fac obiectul unor violenţe şi ameninţări din partea trioului. Uneori, pentru a impresiona femeile pe care puseseră ochii, se lăudau că ar fi fost sub protecţia poliţiei. În alte cazuri, scopul acţiunilor era acela de a constrânge victima să-şi schimbe „locul de muncă”. În alte cazuri, pentru a-şi păstra zona, prostituatele erau obligate să plătească bani, altfel riscau consecinţe drastice. Pentru a ocupa, de exemplu, un „stand de noapte” în zona gării, „chiria” era stabilită la 50-100 de euro, în funcţie de seară. Documentele de anchetă vorbesc despre victime prăbuşite la pământ şi bătute cu bestialitate.”

 

 

 

 

 Ana-Maria Ene: „Totul se leagă de niște răzbunări mai vechi”

 


La două luni de la momentul reţinerii piteştencei de către oamenii legii din Italia, o regăsim pe Ana-Maria Ene bine mersi acasă, la Piteşti, locuind alături de părinții săi, împreună cu iubitul croat și fiica lor în vârstă de opt luni. Contactate de redactorii „Ancheta”, atât tânăra reţinută, cât şi mama sa - secretara vicelui Zidaru, Liliana Ene - au invocat o coincidenţă de nume, negând că ar fi vorba de Ana-Maria. Puse în faţa probelor, acestea şi-au schimbat însă poziţia şi au recunoscut că Ana-Maria Ene de la Piteşti este una şi aceeaşi persoană cu cea din ancheta poliţiştilor italieni. 
Din momentul în care Ana-Maria Ene a admis că a fost reţinută de poliţia italiană, tânăra a susţinut că totul ar fi o răzbunare a unui fost apropiat al său: „Este vorba despre un denunț făcut împotriva mea de o fată pe care cineva a pus-o să facă asta. Mă vedeți pe mine în stare să extorchez sau să fac așa ceva? Totul se leagă de niște răzbunări mai vechi, care fac parte din trecutul meu. Asta este, am greșit mai de mult, dar acum mi-am refăcut viața și nu mai are nicio legătură cu ceea ce a fost. Probabil tot ei sunt cei care au ajuns și la voi să vă spună că eu am fost reținută. Eu am un avocat din Trieste angajat pentru această poveste și voi acționa și eu la rândul meu pentru a-mi apăra imaginea. Am deja un proces în Italia cu ziarul care a dat informația, pentru că nu este adevărat ceea ce au relatat. Eu m-am predat singură autorităților. Am fost în calitate de martor și am răspuns la ceea ce m-au întrebat autoritățile de acolo”, ne-a declarat fiica secretarei vicelui Zidaru, fără a preciza ce publicaţie a acţionat în judecată, în condiţiile în care cazul ei a fost prezentat de mai multe ziare şi site-uri de presă din Italia. 


Vorbind despre trecut, Ana-Maria Ene face de fapt referire la legăturile sale cu un controversat personaj, cunoscut în Piteşti drept Leo Baloane, individ asupra căruia au planat suspiciuni de proxenetism, după ce a fost prins într-un dosar alături de alți loverboy din Pitești. Ana-Maria a lăsat să se înțeleagă faptul că despărțirea de acest personaj și ruptura relației i-a adus ulterior numai necazuri. Pe acelaşi personaj a dat vina și mama sa, Liliana Ene, secretara viceprimarului Zidaru, care a afirmat că în spatele acestei povești s-ar afla doar cineva care vrea să se răzbune pe Ana-Maria. 
În ceea ce privește reținerea sa, autoritățile române au confirmat faptul că pe numele Anei-Maria Ene a existat un mandat european de reținere.

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta