Fiica lui Gică Hagi - actriţă într-un film despre Fenomenul Piteşti

Pentru prima dată în istoria cinematografiei româneşti, a fost realizat un film artistic despre iadul din închisoarea comunistă de la Piteşti. Pelicula se intitulează  „Între chin și amin”, este regizată de Toma Enache şi are în distribuţie numeroşi actori tineri, dar şi vedete consacrate, precum Constantin Cotimanis, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu. Printre tinerii care joacă în acest film se numără şi fiica celebrului fotbalist Gheorghe Hagi, Kira.

Citeşte şi... Un tânăr din Argeș, admis cu cea mai mare medie la Academia de Poliție “Al. I. Cuza” din București


Kira Hagi joacă în filmul „Între chin și amin” rolul surorii personajului principal. Ea mărturisește că, la cei 23 de ani ai săi, i-a fost greu să intre în pielea personajului, într-un film atât de apăsător. „Personajul meu este o fată luptătoare, foarte modestă, care a luptat foarte mult pentru familia ei.  A fost greu, pentru că eu nu știam despre Fenomenul Pitești, din păcate nu am învățat la școală, dar am descoperit datorită lui Toma (regizorul - n.r.) ce s-a întâmplat în partea aceasta a istoriei României”, a declarat Kira Hagi în emisiunea „În fața ta”, unde a fost invitată alături de regizorul Toma Enache.

 

La 30 de ani de la Revoluție și căderea comunismului, în România nu se învață la școală despre Fenomenul Pitești. Mulți români - nu numai tineri, dar nici cei mai în vârstă - nu știu ce înseamnă această denumire și ce a presupus Fenomenul Pitești.
„În memoria tuturor acestor oameni care au pătimit și au suferit în acele pușcării comuniste - au fost 44 de penitenciare pentru deținuți politici și 77 de locuri de muncă forțată, în care - statisticile diferă - unele dintre ele spun că au pătimit 3 milioane de oameni și au murit aproape 800.000, altele spun că mai puțini. Eu făceam o comparație: și dacă ar fi fost doar 50.000, imaginați-vă că mergem pe stadion la Arena Națională. Când ieși de acolo, trec puhoaie de oameni pe lângă tine, continuu, zeci de minute. Toți oamenii ăia au fost uciși în pușcăriile comuniste de după 1945”, a spus regizorul Toma Enache.

În acelaşi interviu, Kira Hagi a povestit că şi bunica sa din partea mamei a fost închisă la Piteşti. 
Pelicula „Între chin și amin” a fost filmată în Fortul Jilava, inclusiv în camera de tortură, și la Corbu. În film, actorul Bebe Cotimanis interpretează rolul șefului pușcăriei.

 

Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești). Acest experiment nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal.

Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.