Fenomenul concediilor mascate în cursuri de perfecţionare loveşte din nou instituţiile Argeşului

Anul trecut, administraţiile locale şi instituţiile publice din Argeş au cheltuit peste 7 miliarde de lei vechi pentru cazarea la hoteluri de trei-patru stele pe litoral sau în staţiuni aflate la mare căutare a angajaţilor plecaţi, chipurile!, să se perfecţioneze. În realitate, s-a dovedit că în majoritatea lor aceste cursuri erau paravan pentru a-i trimite pe salariaţi în concedii la mare sau la munte plătite din bani publici.

Anul acesta, absolut toţi bugetarii au primit sau sunt pe cale să primească vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei fiecare, statul achitând astfel pentru prima dată concediile românilor pe care îi are pe statele de plată. În aceste condiţii, au cam dispărut de pe lista de achiziţii a primăriilor serviciile hoteliere de lux pentru angajaţii plecaţi să înveţe meserie pe plajele româneşti, în plin sezon estival. Cu toate acestea, încă mai sunt instituţii publice care, pe lângă voucherele de vacanţă, le-au mai oferit unor funcţionari şi sejururi de mii de lei la mare sau la băi.

 


 Sejururi moca pentru tot personalul de la Vila Florica 
Conform statului de funcţii aflat pe site-ul Centrului de Cultură „Brătianu”, din cele 8 posturi ale instituţiei, jumătate sunt vacante, de unde reiese că la Vila Florica lucrează doar 4 angajaţi. Ei bine, patru este şi numărul pachetelor de servicii formate din cursuri, cazare şi masă pe care Centrul de Cultură „Brătianu” le-a plătit din bugetul propriu. Personalul de la Vila Florica se specializează vara asta la Hotelul Majestic şi la complexul Mediteranean din Mamaia, dar şi la Băile Felix, pentru a avea angajaţi mai bine pregătiţi, dar şi mai... odihniţi, instituţia plătind 13.740 lei în acest scop. Asta după ce şi anul trecut şi-a trimis doi salariaţi la perfecţionare pe litoral.


Şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Piteşti îşi trimite trei dintre angajaţi să se specializeze pe litoral, mai exact la Mamaia şi Eforie. Pentru cazarea acestora, instituţia a plătit 8.463,78 lei, toate cele trei sejururi fiind programate în iulie. Ca să vă faceţi o idee despre modul în care aceste pachete de servicii maschează de fapt un concediu plătit cu bani publici vă spunem că, spre exemplu, unul dintre aceste pachete, în valoare de 3.528 lei + TVA, include nu numai cazarea şi masa cursantului, ci şi cazare şi mic dejun pentru un însoţitor, de regulă soţul sau soţia. „La rezervarea camerei în regim single, un însoţitor are cazarea cu mic dejun gratuită” - se precizează în oferta asociaţiei de formare profesională ACEF, acceptată de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Piteşti. Şi uite aşa pleacă toată familia pe banii contribuabililor în al doilea concediu plătit de instituţia la care lucrează.

 Primăriile investesc serios în instruirea şi... bronzul angajaţilor
Primăria Coşeşti a cumpărat şase pachete de servicii hoteliere la Neptun, Mamaia, Băile Felix şi Băile Olăneşti, pentru care a plătit în total 22.486,37 lei plus TVA-ul aferent. Conform documentaţiilor de achiziţii, cei şase angajaţi beneficiari vor pleca în plin sezon estival să participe la cursuri precum „Comportament, etică şi conduită publică”, „Raporturile administraţiei cu principalele elemente ale sistemului social” sau „Executarea silită și inspecția impozitelor și taxelor locale”. Pentru un astfel de curs, primăria plăteşte maxim 900 lei cu tot cu TVA, în vreme ce cazarea şi masa cursantului scot din bugetul local sume ce ajung la 3.650 lei de persoană. 


Şi primăriile Suseni - care şi anul trecut a cheltuit aproape 100 de milioane de lei vechi pe concedii mascate în cursuri -, Recea, Bradu, Oarja, Morăreşti, Boteni, Băiculeşti, Lereşti şi Dârmăneşti investesc serios în pregătirea profesională a angajaţilor, dar şi în relaxarea acestora pe malul mării ori în deltă, plătind sume de ordinul miilor şi zecilor de mii mai mult pe cazare şi masă, decât pe lecţiile propriu-zise. 

Sursa:saptamanalul ancheta