Felicitări, Erika Andreea Toculeț - singura reprezentantă a țării la Campionatul European de Sah Individual...

Erika Andreea Toculeț are 9 ani și 8 luni, joacă sah de la vârsta de 4 ani, participând până acum la 2 turnee internaționale, care s-au desfășurat în România. Mai mult de atât, micuța a participat și la 3 finale naționale de juniori, pe întreg cuprinsul țării: „ Joacă de la vârsta de 4 ani, tot de atunci a început să învețe mersul pieselor, iar la 5 ani știa deja să noteze mutările, a muncit foarte mult”, susține Cristache Toculeț, tatăl fetiței, fost purtator de cuvânt al IJJ Argeș, actual președinte al Clubului de Șah NOUL REGAT Pitești (ROU).

O singură partidă de sah pe zi, poate dura până la 5-6 ore, iar cea mai mare parte din participanți, sunt cu vârste până în 15 ani: „ Ei stau acolo și calculează, la o partidă de șah oficială, se consumă energie, ca și cum ai consuma la un meci de fotbal sau de box, cu dovezi științifice, lucru demonstrat științific”, ne-a declarat Cristache Toculeț.

Erika a participat în acest an la 11 competiții, de la începutul anului, de la Comarnic, la Băile Felix, toate fiind desfășurate în România. Conform declarației tatălui, dar totodată și antrenorul personal al sportivei: „ Este prima ieșire a ei, la un campionat european, acolo sunt jucători foarte bine pregătiți, iar dacă urcă 2,3,5,10 locuri, pentru mine ca antronor, ca tată, pentru ea și pentru noi toți ca și club, înseamnă enorm, pentru că reprezintă clubul nostru, reprezintă Argeșul”.

Reamintim faptul că micuța Erika Andreea este singura reprezentată a României în Campionatul European de Șah Individual la categoria - Elo U 1700, iar sportiva îl va înfrunta în prima rundă a competiției europene pe turcul Tekin Alp Erdogan (născut 2006) care are un coeficient Elo 1510, net superior faţă de sportiva noastră.