FC ARGEȘ – BRANDUL SPORTIV AL JUDEȚULUI

MOMENTE DE GENEZĂ 

Pe data de 6 august 1953, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne consfințește actul de naștere a echipei Dinamo Pitești, actuala formație FC Argeș, numele fiind luat după sora mai mare din București. Noua grupare din orașul Pitești își începe ascensiunea de jos, din campionatul orășenesc, dar implicarea factorilor locali și atragerea celor mai buni fotbaliști din oraș vor constitui principalii factori în promovarea echipei an de an. Urcarea în Divizia B se produce la sfârșitul campionatului 1958-1959  și -  în chiar primul an -  este foarte aproape de Divizia A, numai că Dinamo ocupa doar locul al doilea al seriei secunde. Visul ia contur pentru iubitorii fotbalului din Pitești în sezonul viitor. În 1961, Dinamo Pitești promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ștefan Vasile și Tănase Dima. Trei dintre cei mai cunoscuți componenți ai lotului de-atunci -  Ion Barbu, Florin Halagian și Nicolae Dobrin - sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanțele de peste ani ale clubului.

FC Argeș avea să fie înființat, sub această formulă, în anul 1968, fiind primul club de fotbal (FC) din țară. În cele peste cinci veacuri de existență, FC Argeș s-a remarcat nu numai prin cele două titluri de campioană a Românie sau prin participările în cupele europene, ci și prin faptul că a dat fotbalului românesc jucători de mare valoare. Este recunoscut la nivel național faptul că FC Argeș a fost permanent o pepinieră apreciată de fotbaliști, în fiecare an doi-trei devenind protagoniști ai Diviziei A. Tot FC Argeș a dat și doi dintre cei trei mari fotbaliști ai României, din toate timpurile: Nicolae Dobrin și Adrian Mutu. Chiar dacă Mutu îl eclipsează pe Dobrin prin bugete, faima externă și imaginea mondenă, primul rămâne cel mai mare simbol al fotbalului piteștean. Pentru Dobrin vorbesc talentul excepțional și performanțele înregistrate într-o perioadă boemă a fotbalului european și mondial. Astăzi, baza sportive a FC Argeș, stadionul din Trivale, îi poartă numele.


EDIŢIILE DE GLORIE ALE FC ARGEŞ

Ediția de campionat 1971-1972.  Piteştiul, cu Dobrin în linia întâi, umilește echipele bucureștene și devine una dintre puterile fotbalistice din România. După un campionat în care s-a remarcat detașat, FC Argeș atinge titlul de campioană, învingând cu 3-2 pe Dinamo București, într-un meci de mare impact jucat pe cel mai mare stadion al țării: 23 august.   Ediția de campionat  1978-1979. Marchează o nouă revanșă a provinciei, prin alb-violeți, asupra echipelor bucureștene, puternic susținute (inclusiv de arbitri, în acea perioadă). Un nou titlu avea să fie adus în Trivale, sub conducerea lui Halagian ca antrenor și după un gol decisiv  marca Dobrin. Un 4-3 obținut cu greu tot împotriva lui Dinamo reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei alb-violete!  Memorabile rămân, în palmaresul clubului, și victoriile cu Real Madrid (2-1 la Pitești, în 1972, în CCE), cu Valencia (2-1 la Pitești, în 1978, în Cupa UEFA), eliminările lui Panathinaikos (în 1978, în Cupa UEFA) și AEK Atena (în 1979, în CCE), dar și un 0-7 cu Celta Vigo (în 1998, în Cupa UEFA). FC Argeș a jucat, de asemenea, două finale în Cupa Balcanică și una în Cupa României


Un club de talie naţională! 

FC Argeş este clubul-fanion al judeţului, iar rezultatele înregistrate în ultimii ani confirmă acest lucru. Gruparea alb-violetă are în prezent 10 ramuri sportive, cele mai importante fiind secţiile de baschet masculine și volei feminin. În afară de sporturile de echipă, clubul condus de preşedintele Consiliului de administratie, Cristian Gentea, şi de directorul executiv Dragoş Şerban, are în componenţă şi sporturi individuale precum karate, tenis de masă, judo, 
atletism, box, aeromodelism, rugby şi sportul pentru toţi.   La majoritatea dintre acestea, FC Argeş se poate lăuda cu medalii. Rezultatele sportivilor piteşteni nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Piteşti şi Consiliului Local Piteşti care s-au preocupat şi se preocupă permanent pentru asigurarea bugetului necesar pentru atingerea marilor performanţe. Deşi este un director tânăr, Dragoş Şerban a acumulat destulă experiență pentru a manageria destul de bine destinele acestui club care an de an își propune obiective îndrăznețe. 

 

BASCHETUL VREA ÎN CUPELE EUROPENE 

Echipa de baschet, BCM U FC Argeş Piteşti, care evoluează în primul eşalon, a încheiat prematur sezonul precedent, campionatul fiind înghețat din cauza pandemiei de COVID-19 care a bulversat tot sportul mondial. Încă de pe acum,  conducerea clubului lucrează la conturarea lotului pentru sezonul viitor, cu echipa argeșeană semnând până acum jucători valoroși precum Mladen Jeremic, Tony Bishop, Goran Gajovic, dar și tânărul Bogdan Popa, component al Naționalei României, Mihai Maciuca, Tudor Gheorghe, Mihai Caprarescu. În sezonul viitor, BCM U Pitești FC Argeș și-a propus să ajungă în fazele superioare ale campionatului intern și, implicit, în cupele europene.

Voleiul vizează play-offul 

Piteştiul se poate lăuda şi cu echipa de volei feminin care a reuşit să se mențină în Divizia A1 din postură de nou-promovată. Cu antrenoarea Cristina Zanfir la timonă, FC Argeş ocupa locul 7, înainte ca sezonul să fie înghețat din cauza pandemiei de coronavirus. Cu experiența acumulată, voleiul feminin piteștean vizează un sezon mai bun decât cel precedent. Oficialii își doresc ca echipa să prindă play-offul în care se decernează medaliile și se stabilesc echipele care vor reprezenta România în cupele europene


Preda, marea speranţă  a boxului românesc

Adrian Preda este marea speranță a boxului argeșean. Vicecampion european de juniori în 2018 și 2019, pugilistul piteștean așteaptă cu mare nerăbdare reluarea competițiilor întrerupte din cauza pandemiei. Cea mai mare dorință a elevului maestrului 
Ioniță Mărășescu este titlul continental și cel mondial. Preda este văzut de specialiștii din boxul românesc urmașul lui Crinu Olteanu. Sportivul este component de bază al lotului național și una dintre speranțele boxului românesc la Olimpiada din 2024.


Judoka Alexandru Raicu, aproape de Olimpiadă 

Clubul alb-violet are rezultate foarte bune şi la sporturile individuale. 
Judoka Alexandru Raicu are mari șanse de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Tokyo. Sportivul pregătit de antrenorii Valentin Ioniță și Corneliu Pălărie este component de bază al lotului olimpic și este foarte aproape de a obține biletele de participare la întrecerea din Japonia. Eduard Șerban și Florentina Ivănescu sunt alți judoka cu care Piteștiul se mândrește, cei doi fiind campioni naționali, europeni și mondiali.


Atletismul și karate, în top 

Şi secţiile de atletism şi karate ale clubului alb-violet se pot lăuda cu performante de excepţie. După cele două medalii de bronz câştigate în 2018 la Campionatul Mondial de Alergare Montană, atleta Denisa Dragomir a câștigat în 2019, la Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan, un loc 5 la individual şi o medalie de bronz cu echipa. Anul acesta, nu a apucat să ia startul la marile concursuri care au fost amânate din cauza coronavirusului. Forul mondial intenţionează să includă această probă a atletismului pe lista probelor olimpice, iar Denisa Dragomir are şanse foarte mari de a reprezenta Piteştiul la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice. Evoluţii foarte bune la competițiile din primele luni ale acestui an a avut şi secţia de karate a clubului FC Argeş. Vlad Rizea şi Alexandra Pană sunt cei mai valoroşi sportivi ai secţiei conduse de sensei Sebastian Ene, un profesionist desăvârșit care își pregătește elevii pentru a urca pe podium la marile competiții.